Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що потрібно Україні для перемоги над РФ: де окупанти загнали себе у пастку
commentss НОВИНИ Всі новини

Що потрібно Україні для перемоги над РФ: де окупанти загнали себе у пастку

Маючи від 14 до 21 добре оснащених бригад, Україна могла б витіснити окупантів з усієї своєї території

20 травня 2024, 11:48 comments1891
Поділіться публікацією:

Російсько-українська війна продовжується. Росіяни намагаються посилювати наступ. Зважаючи на ситуацію, чи є ще шанси в України виграти війну? У що вилилася для росіян спроба прориву кордону на Харківщині? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, вивчивши думки експертів.

Що потрібно Україні для перемоги над РФ: де окупанти загнали себе у пастку

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Знадобиться $20-$35 млрд на рік, якщо Україна продовжуватиме оборонятися, і $54-$72 млрд на рік, якщо ЗСУ перейдуть у наступ

Військовий аналітик центру RAND Corp Майкл Бонер в інтерв’ю "Business Insider" заявив, що незважаючи на те, що російські окупанти перевершують ЗСУ за чисельністю та озброєнням, у Києва все ще є реальний шанс виграти війну.

Експерт зазначив, що за час війни "ніхто ще не висунув потенційну теорію перемоги". 

На думку експерта, для перемоги України її союзники – США і Євросоюз – змушені будуть витрачати від $54 до $72 млрд на рік на виробництво достатньої кількості ракет і артилерійських снарядів, щоб ЗСУ могли піти в наступ.

У цієї потенційної формули перемоги України є дві передумови. Однією з них є те, що ЗСУ накопичують потужні наземні бойові сили, здатні розгромити приблизно 500 тис. російських солдатів.

При цьому Бонерт вказує на дослідження, проведене RAND у 2015 році, яке передбачає, що Україна може повернути свою територію. У рамках цього дослідження експерти проаналізували, наскільки великі сили потрібні НАТО, щоб вибити армію РФ у разі вторгнення в країни Балтії та на територію Балкан.

"За нашими оцінками, знадобляться ще 14 бригад і засоби, що їх супроводжують, можливо, 6 бригад і 86 тис. солдатів загалом прибудуть зі США, а також 8 бригад і така сама кількість військових від союзників по НАТО, а також сил для підтримки з повітря і на морі", — йшлося у висновках дослідження 2015 року.

На думку Бонерта, балтійський сценарій має схожість із ситуацією, з якою Україна стикається сьогодні. Однак зібрати 21 бригаду приблизно по 4000 солдатів у кожній, а також навчити й оснастити їх за стандартами НАТО буде непросто.

При цьому аналітик вважає, що Україна може провести мобілізацію для ударної групи, здатної почати вирішальний наступ. 

"Якби їм довелося проводити ротацію сил протягом приблизно двох років у поєднанні з новим призовом на військову службу, вони, ймовірно, змогли б переобладнати достатню кількість бригад", — висловив думку Бонерт.

Нічого епічного, переможного та глобального на Харківщині у росіян не вийшло

Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко в інтерв’ю сайту "Обозреватель" заявив, що Кремль в інформаційному потоці намагається виставляти наступ в Харківській області як щось епічне, переможне та глобальне, проте вільних ресурсів для бойових дій у росіян не так багато.

За його словами, у напрямку на Вовчанськ зараз активно застосовуються засоби російської 1-ї та 47-ї танкових дивізій 1-ї танкової армії, було передано зі складу УВ "Запад", що своєю чергою позначилося на інтенсивності бойових дій на Куп'янському напрямку.

У напрямку на Липці атакують сили російської 18-ї мотострілецької дивізії (МСД).

Коваленко стверджує, що на цьому напрямку окупанти загальмували наступ через відсутність резервів, які не дозволили цій тактичній групі рухатися далі, а втрати своєчасно не компенсувалися.

"Російське командування підганяло події, щоб встигнути зі своїм "наступом" на Харків до візиту Путіна в Китай, і в результаті вони самі себе загнали в пастку. Як підсумок – відсутність реального результату й витрати значного ресурсу, який і так критично обмежений", – стверджує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи є заборона Заходу бити його зброєю по території РФ: що може змінитися.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини