Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що потрібно для демобілізації в Україні: чому про це сьогодні не може бути й мови
commentss НОВИНИ Всі новини

Що потрібно для демобілізації в Україні: чому про це сьогодні не може бути й мови

Демобілізація в Україні поки що не на часі, бо у разі її проведення є загроза обвалу фронту

2 лютого 2024, 09:40
Поділіться публікацією:

Останнім часом у світлі розмов про законопроєкт про мобілізацію йде чимало розмов про демобілізацію. Всі розуміють, що захисники, які на фронті з перших днів повномасштабного вторгнення, дуже втомилися і їм потрібен відпочинок. При цьому далеко не всі розуміють, як цей відпочинок їм можна забезпечити не лише зараз, а й навіть у найближчі півроку. Чому так? Видання "Коментарі" розбиралося в цьому питанні, проаналізувавши думки експертів.

Що потрібно для демобілізації в Україні: чому про це сьогодні не може бути й мови

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Нам потрібно мати три склади ЗСУ

Експерт Центру оборонних стратегій, полковник запасу Віктор Кевлюк в інтерв'ю сайту Ліга заявив, що процес проведення демобілізації в українському законодавстві не розкрито. Законопроєкт уряду вказує лише підстави для звільнення з військової служби.

"Десь у 2010 році це питання розглядалося на військово-стратегічній грі Генерального штабу. Це завдання вирішувалося дуже важко, це був свого роду інтелектуальний глухий кут", — зазначив експерт.

При цьому він нагадав, що є різні категорії військовослужбовців, які виконують один і той самий обов'язок.

"Є покликані до лав ЗСУ указом президента про загальну мобілізацію. Заклик оформлявся ТЦК. До цього у ВСУ були солдати термінової служби, покликані взагалі на інший вид військової служби. Є ті, хто проходить службу за контрактом. Плюс резервісти, вони в інших правових відносинах з Міністерством оборони. Є ще військова служба офіцерського складу на заклик", — пояснив Кевлюк.

За його словами, президент може звільнити тих, кого він закликав, але тих, кого він не закликав, а хто, наприклад, має контракт із Міністерством оборони, звільняти у глави держави немає підстав.

Також він зазначив, що за період війни Сили оборони отримали чимало унікальних фахівців, втрата яких дуже небажана для війська, тому Генеральний штаб має зробити велику роботу та запропонувати якісь рішення.

Демобілізація потрібна, але є питання

Командир 13-ї бригади оперативного призначення Національної гвардії полковник Ігор Оболенський в інтерв'ю "УП" погодився з тим, що українським захисникам, які зараз перебувають на фронті, потрібний відпочинок.

"Звичайно, демобілізація потрібна, відпочинок потрібен. Але ми з вами живемо в реальності. Для того, щоби хтось пішов відпочивати, треба, щоб хтось його замінив", — висловився офіцер.

Оболенський не вбачає можливості провести демобілізацію на 100%.

"Тому ми, наприклад, намагаємося це робити всередині підрозділу. Боєць повинен знати, що він має час на підготовку, є час на відпустку. Він приходить на війну, може відвоювати 3-6 місяців, після чого його обов'язково замінять. Він відпочине свій місяць відпустки, далі — підготовка, за два-три місяці — знову на війну", — розповів він.

Оболенський вважає, що демобілізація військових у найближчі півроку рік не буде.

"Ми це розуміємо, ми спілкуємось з нашими людьми, ми це розповідаємо, що так є. Я ж теж мобілізований", — додав військовий.

Читайте також на порталі "Коментарі" – головні очікування від лютого: які рішення вплинуть на ситуацію в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини