Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що означає зупинка РФ в угоді, яка контролює ядерний арсенал
commentss НОВИНИ Всі новини

Що означає зупинка РФ в угоді, яка контролює ядерний арсенал

Демарш Путіна викликав різко негативну реакцію на Заході. США заявили, що будуть уважно стежити за реальними кроками Росії

23 лютого 2023, 16:50 comments1746
Поділіться публікацією:

Країни “Великої сімки” (G7) не бояться путінських погроз, — йдеться у спільній заяві країн-учасниць групи: Канади, Франції, Німеччини, Японії, Італії, Великої Британії, США та Євросоюзу. Вони засудили безвідповідальну риторику Кремля і наголосили, що ядерний шантаж Москви не вплине на підтримку України. Ця заява стала відповіддю на рішення Кремля про те, що Росія призупиняє участь у Договорі про скорочення стратегічних наступальних озброєнь, пишуть "Коментарі".

Що означає зупинка РФ в угоді, яка контролює ядерний арсенал

Міжконтинентальна балістична ракета “Сармат”

Документ підписали в Празі у 2010 році. Згідно з двосторонньою угодою, США і Росія повинні були скоротити свої запаси розгорнутих ядерних боєзарядів до 1 550 одиниць, і до 700 одиниць міжконтинентальних балістичних ракет, балістичних ракет підводних човнів і важких бомбардувальників.

“Цей договір підписували Барак Обама і Дмитро Медведєв. Дуже довго узгоджували, просто вбивалися дві сторони, і багато десятків годин було витрачено на узгодження якихось моментів, ком, крапок, абзаців. Тобто це було дуже важливо”, — пояснив експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак.

У січні 2021 року дію договору продовжили ще на 5 років, а через рік Росія розв’язала проти України повномасштабну війну, проігнорувавши міжнародні угоди. А Путін після низки поразок його армії на фронті вирішив вдатися до ядерного шантажу. І призупинення участі в Договорі про стратегічні наступальні озброєння — лише новий його виток.

“Це елемент підвищення ставок і певне запрошення до діалогу західних держав. Це —  посил до тих, кого він вважає учасником процесу, в якому він буде домовлятися, тобто про необхідність обговорити більш глобальні теми. І зовсім не до України”, — сказав експерт програми міжнародної та внутрішньої політики Українського інституту майбутнього Ігор Тишкевич.

На думку експертів, наступний крок Кремля — ядерні випробування. Власне, їх Путін уже проанонсував у своєму посланні Федеральним зборам.

“Путін хоче відновити ядерні випробування, щоб показати, що радянська ядерна зброя, яка перебуває на озброєнні російської армії, все ще є”, — зазначив експерт із Центральної та Східної Європи Іван Преображенський.

З усім тим, інформація про те, що частина ядерного арсеналу Росії стала непридатною, з’являється регулярно. Росія спробувала провести випробування міжконтинентальної балістичної ракети “Сармат” — якраз у день візиту президента США Джо Байдена в Україну. “Сармат” може нести ядерний заряд, дальність польоту ракети — 11 тис. кілометрів. Але “гордість Росії” не злетіла.

“За словами офіційних осіб, випробування важкої ракети SARMAT, яку на Заході прозвали Sаtanа II і яка здатна доправляти кілька ядерних боєголовок, зазнало невдачі”, — йдеться в повідомленні видання CNN.

Та й відсутність взаємних інспекцій ядерних арсеналів зовсім не означає, що світ не стежитиме за діями Москви. Експерти вважають, що найближчим часом Росія почне гонку озброєнь.

“Чесно, цей договір взагалі нікого не стримував, тому що РФ завжди чхати хотіла на якісь договори, угоди. Вони завжди діяли по-своєму. Думаю, це буде виток виробництва ядерного озброєння, збільшення кількості зарядів. Гонка озброєнь, виробництво ракет-носіїв ядерного заряду і збільшення кількості боєголовок, збагачення збройового плутонію до рівня 85-90%”, — акцентував Ступак.

Нагадаємо, як писали "Коментарі", за рік війни армія РФ завдала по території України лише з повітря більш як 9 600 ударів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини