Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що, окрім F-16, може ще отримати Україна – де Київ може розміщувати винищувачі
commentss НОВИНИ Всі новини

Що, окрім F-16, може ще отримати Україна – де Київ може розміщувати винищувачі

У наступні тижні відбудеться процес розширення авіаційної коаліції

1 червня 2023, 09:05 comments1053
Поділіться публікацією:

Процес передачі сучасних західних винищувачів Україні вже розпочався. Звичайно ж, поки що не йдеться про прямі постачання літаків до Києва, але навчання українських пілотів уже йде. Які літаки, крім розрекламованих F-16, може отримати Україна? Де західні літаки можуть розміщуватися, щоб противник їх не дістав своїм обстрілом? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, проаналізувавши думки експертів.

Що, окрім F-16, може ще отримати Україна – де Київ може розміщувати винищувачі

Винищувач F-16. Фото: з відкритих джерел

Винищувачі Eurofighter і Gripen можуть бути кращими, ніж F-16, тому що на ці літаки можна поставити ракету Meteor класу "повітря — повітря"

Експерт Defense Express Іван Киричевський вважає, що окрім американських винищувачів F-16 Україна може отримати від партнерів також літаки Eurofighter. Свою думку експерт озвучив в ефірі телеканалу "Еспресо".

"Питання винищувачів Eurofighter виникло після того, як ухвалили політичне рішення щодо F-16. У наступні тижні відбудеться процес розширення авіаційної коаліції, який передбачатиме постачання не лише F-16 Україні, а й постачання Eurofighter від кількох країн", – зазначив Іван Киричевський.

На його думку, є всі підстави стверджувати, що союзники вмовлятимуть Швецію таки ухвалити політичне рішення і передати Україні винищувачі JAS 39 Gripen.

При цьому експерт не виключає, що літаки Eurofighter і Gripen можуть навіть перевершувати по ряду параметрів винищувачі F-16. Там можна поставити ракету Meteor.

"Якщо незабаром вдасться назбирати 40 боєздатних F-16, це добре, але цього недостатньо. Через те, що цих літаків вистачить лише на один із операційних напрямків, а їх у нас п'ять, і потрібно ще шукати літаки", – підсумував експерт.

Передача F-16 Україні – питання часу, так само як і оволодіння ними українськими пілотами

Наразі союзники України ведуть розмови не лише про те, хто і скільки передасть Україні винищувачів, а й про те, де розміщувати ці винищувачі. Є припущення, що вони базуватимуться не на території України. Про це в інтерв'ю "24 Каналу" розповів експерт з авіації Костянтин Криволап.

При цьому експерт звернув увагу на один дуже суттєвий нюанс. Якщо винищувачі будуть розміщуватись не в Україні, то треба передбачити, щоб вони вилітали на виконання бойового завдання з України. Бо якщо винищувачі вилітатимуть, наприклад, на перехоплення російських ракет із Польщі, то це можна буде вважати, як залучення третьої країни до війни.

"Тому, я думаю, ми приземлятимемо їх десь тут. Наші МіГ-29 та Су-24, Су-27 злітають із наших аеродромів, ми їх захищаємо. Тут потрібно покращити систему ППО для того, щоб зменшити ймовірність влучення. Це організаційно-технічне питання, яке вирішується", – зазначив експерт з авіації.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у ЗСУ натякнули, що атака безпілотників на Москву – це лише початок проблем путінського режиму.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини