Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що не так із переміщенням військовозобов'язаних під час війни: чому виник скандал – який вихід
commentss НОВИНИ Всі новини

Що не так із переміщенням військовозобов'язаних під час війни: чому виник скандал – який вихід

Нові правила для військовозобов'язаних в Україні викликали шквал обговорення у соцмережі

6 липня 2022, 11:04
Поділіться публікацією:

Рішення Генштабу про те, що військовозобов'язаним українцям заборонено залишати місця проживання (області, де зареєстровані) без дозволу військкомату викликало шквал емоцій в українському суспільстві. Відреагував і президент Володимир Зеленський, доручивши міністру оборони, начальнику Генштабу та головнокомандувачу ЗСУ доповісти йому всі деталі щодо цього рішення. Експерти проаналізували те, що відбувається, спеціально для видання "Коментарі".

Що не так із переміщенням військовозобов'язаних під час війни: чому виник скандал – який вихід

ЗСУ. Фото з відкритих джерел

Дуже схоже, що деякі сили вирішили знизити довіру населення до ЗСУ

Політичний експерт, консультант з політичного та антикризового PR Тетяна Лупова вважає, що історія із заявами Генштабу та президента виглядає як спланована інформаційна компанія.

"Що маємо у підсумку – проблему комунікації в Генштабі, від них прозвучало три різні версії трактування цієї норми за день. Вони встигли заявити, що це стосується лише юридичної зміни місця реєстрації, лише виїзду за межі області та виїзду за кордон та області та району. Люди не зрозуміли, почали ставити запитання, адже у розумінні звичайного українця виїзд до сусіднього району це може означати і банальну поїздку до сусіднього села до батьків та роботу в іншому районі Києва, наприклад. А бігати у військкомат і просити дозволу поїхати на дачу, ну зовсім не вкладається у голові у волелюбного українця. Будь-які спроби обмежити свободи у наших людей викликають гостре та емоційне неприйняття", – пояснює експерт.

До вечора, продовжує Тетяна Лупова, президент заявив, що вимагає пояснень, а також більше не приймати подібних рішень без нього.

"Норма закону, на який орієнтується Генштаб, ще від 1992 року. І тут немає значення – консультувалися вони з нинішнім президентом перед застосуванням цієї норми чи ні. І це далеко не єдина проблема в нашому законодавстві. Там є багато застарілих і навіть шкідливих статей. Їх потрібно змінювати і прибирати, упорядковувати всі закони та відповідність європейським нормам і вимогам сучасності", – впевнена експерт.

Погана комунікація Генштабу, на її думку, пояснюється просто: військовим не до того, у країні війна, їхнє першочергове завдання – захистити країну.

"А ось хто скористався ситуацією, для чого була ця провокація – це якраз важливе питання, – упевнена Тетяна Лупова. – Дуже схоже, що якісь сили вирішили знизити довіру населення до ЗСУ. Схоже, новий політичний сезон стартував, розпочалася війна за рейтинги. Рано. Нам потрібно спочатку перемогти російського агресора. Інакше жодні рейтинги нікого не врятують".

Поле для врегулювання правових казусів та недоробок зараз у МО, Кабміну та ВР найширше – беріть та робіть

Політичний експерт Світлана Кушнір наголошує, що лист Генштабу про мобілізаційні заходи був написаний на виконання законів України. Спираючись на чинні статті законів – від 1992 та 2016 років – військові суто механічно виконали завдання.

"Так, як завжди, не подумавши про наслідки, не оцінивши масштаби впливу такого рішення ні на економіку країни, ні на громадську думку. Ми можемо багато проводити пункти законів України, згідно з якими пересування чоловічого населення під час запровадження військового стану в державі обмежене. Це було і є у правових документах. Просто раніше ніхто не виконував цих норм буквально, – пояснює експерт. – Та й режим повного військового стану в Україні на всій території було запроваджено лише з 24.02.2022 року. До того все було локально та з чітким терміном дії (я про ситуацію кінця 2018 року нагадую просто)".

На думку Світлани Кушнір, вчорашній лист, який викликав шквал критики, оголив весь непривабливий виворот провалів і проблем у виконавчій вертикалі Міноборони.

"Почнемо з того, що ми в умовах воєнного стану – при цьому якогось документа, що регламентує, на випадок оголошення стану війни у нас немає. Як немає у нас і досі єдиної електронної бази військовозобов'язаного населення. Кожен ТЦК (територіальний центр комплектування – військкомат) веде її локально, а інструкції щодо ведення паперових особових справ, їх безпеки, мобілізації та постановки на військовий облік взагалі ще часів середини ХХ століття залишилися. І це говорить про те, що нікому з чиновників Міноборони, профільного комітету Верховної Ради – як не було до впорядкування в цьому секторі законодавства, так і немає", – вважає експерт.

За її словами, є ще один неприємний момент, пов'язаний із відсутністю єдиної електронної бази. Мова про тимчасове переміщення та проживання не за місцем реєстрації великих мас населення.

"Через це у західних областях та в Одесі ми бачимо "кошмаринг" на вулицях, у кафе і навіть на пляжі, де працівники військкоматів на камеру вручають повістки. Тоді як такі ж працівники ТЦК приходять за місцем реєстрації громадянина і з'ясовують, що він тимчасово живе в іншому місті України, – зазначає Світлана Кушнір. – План же щодо мобілізації (рудимент радянського минулого) ніхто з Міноборони не скасовував, а військові – люди прямі: є план і наказ – виконуємо. Тобто поле для врегулювання правових казусів та недоробок зараз у МО, Кабміну та ВР найширше – беріть та робіть".

Слід говорити, вважає експерт, також про політичні чвари та рейтинги. Війна війною, а вибори колись будуть, пояснює вона.

"Аналітики та політики уважно спостерігають за зростаючою підтримкою у суспільстві у Головнокомандувача ЗСУ – Валерія Залужного. У мене є пропозиція до Валерія Федоровича: настав час змінити свого піарника, бо частота "зальотів" не туди — дивує і на погані припущення наштовхує. То був ляпсус із іменним благодійним фондом головкому Залужного (чого категорично не можна було робити – він воїн, а не донатер). До речі, ще тоді ми говорили, що вся історія пахне "підставою". Збирати гроші під ім'я Залужного в той час, як він є держслужбовцем високого рангу, та ще й під час військових дій – загрожує якимось витоком, махінаціями. Дуже просто й корупцію знайти, якщо комусь це треба. Тепер це лист, який дуже теж на "підставу" схожий. І знову удар посідає рейтинг, на підтримку суспільством Валерія Залужного. Виступ Верховного Головнокомандувача (президент) із публічним докором у бік Головнокомандувача ЗСУ цілком можна було й не випускати на люди. Розібралися б із ситуацією між собою, визначили б проблемні точки, випустили єдину заяву – і все. Але в Офісі вирішили це зробити на публіку. Отже, рейтинг Залужного став критично наближатися до небезпечної планки конкуренції з першою особою", – розмірковує Світлана Кушнір.

Вона також зазначає, що багато хто в Україні та за її межами почав думати, що у нас є проблема з мобілізацією для регулярних підрозділів, які обороняють та звільняють захоплені території.

"Такого сумніву не можна допускати, – впевнена експерт. Бо висновок: усім у владі зараз треба згадати про те згуртування та єдність, які вони демонстрували в перші дні активного вторгнення Росії в Україну. І лише з таким настроєм можна йти воювати, звільняти, відновлювати нашу країну. Зваї і чвари, ревнощі і міжсобойчики в жодному разі не можна виносити на публіку. Це не просто політичні ігрища, це боляче б'є за іміджем та репутацією України загалом. До того ж якщо не буде підтримки самих громадян, то навіщо і за кого ми воюємо? Подумайте в ОПУ, у МО та Генштабі про це. І нехай це буде остання ваша помилка репутації".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Рада проти Генштабу: у нардепів своє бачення з пересування військовозобов'язаних Україною.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

6 липня 2022, 10:28

Як корупції створювати нові схеми? Як примусити давати хабарі? Взяти якусь чутливу для суспільства тему. Наприклад, тему чоловічого кріпацтва. Ще більше зарегулювати її обмеженнями. Зробити хабар єдиним засобом рішення. Армія існує для суспільства, його захисту, а ні суспільство для армії. В нас вже корумповані УПА-біснуваті чиновники зверхньо поводяться з суспільством. Ще і армія застосовує совкові методи дідів-поліцаїв, Дем'янюків і подібних тоталітарних злочинців. Служба в армії, це привілей, який треба заслужити, а ні обов'язок. Повістка не покарання, яким її зробили УПА-дурні, а бажане для багатьох запрошення на престижну роботу. Більш престижну, ніж у корумпованій прокуратури, суді та подібній гидоти.


Новини