Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що може призвести до якнайшвидшої поразки РФ у війні – який прогноз на найближче майбутнє
commentss НОВИНИ Всі новини

Що може призвести до якнайшвидшої поразки РФ у війні – який прогноз на найближче майбутнє

Для України важливим фактором є якнайшвидше приєднання до західного світу та його структур – НАТО та Європейського союзу, з чим наші партнери явно не поспішають

2 січня 2023, 16:37
Поділіться публікацією:

Генсек НАТО Єнс Столтенберг вважає, що Росія готує нову хвилю наступу під час своєї агресії проти України – і закликає не недооцінювати вплив мобілізації, що проводиться в РФ. Він також наголосив, що Україна отримуватиме підтримку з боку західного світу, у тому числі й у постачанні зброї, аж до перемоги. Які військові перспективи майбутнього? Які чинники можуть вплинути на перелом на фронті – і якнайшвидше поразка агресора? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Що може призвести до якнайшвидшої поразки РФ у війні – який прогноз на найближче майбутнє

Війна в Україні. Фото: Міністерство оборони України

Заходу, як і нам, потрібна гарантія глобального миру та збереження існуючого у світовому порядку

Політолог, експерт з питань російської агресії проти України Віктор Каспрук пояснює:

"Безперечно, генсек НАТО добре знає, про що говорить. 2023 рік може стати не менш складним для українців та України, ніж 2022-й. Росію неможливо утихомирити, і це вже добре зрозуміли країни колективного Заходу. Тому й зростають оборонні бюджети держав-членів НАТО, а з ними посилюється риторика генсека Північноатлантичного альянсу, представників Сполучених Штатів, Великої Британії та Європейського союзу".

Проте всього цього Україні явно мало, наголошує експерт. Адже нам, зазначає він, допомагають настільки, щоб не програти. Україні ж потрібна набагато вагоміша допомога.

"Але поки що Захід утримується від неї, вважаючи, що, створюючи ілюзію у Путіна та його спільників у тому, що вони можуть виграти цю війну, вони утримують її від використання ядерної зброї. При цьому всі добре розуміють, що коли війна переходить у позиційний стан, то виснажуватиме не лише Російську Федерацію, а й Україну, яка й без того зазнала великих втрат за більш ніж 10 місяців протистояння з російським військовим монстром. Заходу, як і нам, потрібна гарантія глобального миру та збереження існуючого світового порядку. Але для нас дуже важливим фактором є якнайшвидше приєднання до західного світу та його структур – НАТО та Європейського союзу, з чим наші партнери явно не поспішають", – констатує Віктор Каспрук.

Війна триватиме весь 2023 рік

За словами кандидата політичних наук, політексперта Дмитра Гаврилюка, теза Столтенберга про пролонгацію військово-технічної підтримки України в 2023 році, звісно, вселяє оптимізм у стійкість ЗСУ, які протистоять армійсько-вагнерівській "військовій гідрі" РФ.

"З огляду на те, що сенат США зараз переходить під крило республіканців, частина яких просуває капітуляційний наратив, Україна може розраховувати на військові асигнування бюджету Штатів-2023 та лендліз (якщо він запрацює і буде не пізно), але ні на долар більше", – вважає експерт.

Військові дії, на його думку, продовжаться, а Росія і далі битиме по енергетичній інфраструктурі України, розповідаючи, що знищення електростанції в тій чи іншій області нашої країни нібито зупинить ремонт та логістику західної зброї для ЗСУ, – прогнозує Дмитро Гаврилюк. – Я думаю, що РФ здатна інспірувати напад України на Білорусь, тим самим створивши "підстави для створення нового фронту". Росіянам у контексті вихолощування своїх військ на півдні важливо розтягнути українські сили і тримати в напрузі тривалий час".

Експерт припускає, що переломити ситуацію, змінити хід війни безповоротно на нашу користь могли б:

— початок роботи лендлізу,

— знищення російських аеропортів дальньої авіації, а також ТЕЦ країни-агресора, що живлять ці аеродроми,

– оточення та знищення російського угруповання під Бахмутом.

"Схоже, що війна триватиме весь 2023 рік, – каже Дмитро Гаврилюк. – Водночас, в інформаційному полі просуватиметься наративна маячня про необхідність переговорного треку, головна ідея якого полягає у капітуляції України – здачі Донецької, Луганської, Запорізької, Херсонської областей росіянам, а також визнання окупації ними Криму. Не дочекаються!".

Читайте також на порталі "Коментарі" — головні внутрішні зміни в Україні в 2022 році — яких очікувати в 2023-му.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини