Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що може прискорити процес падіння путінського режиму – як на це вплине мобілізація
commentss НОВИНИ Всі новини

Що може прискорити процес падіння путінського режиму – як на це вплине мобілізація

Мобілізація в Росії може призвести до загострення боротьби між вежами Кремля

26 вересня 2022, 11:45 comments3701
Поділіться публікацією:

У Росії наростають протести проти мобілізації. Почастішали підпали військкоматів, у Дагестані – зіткнення з поліцією. Президент України Володимир Зеленський у черговому зверненні знову приділив увагу цим подіям, закликавши росіян не підкорятися цій злочинній витівці Путіна. Чи є шанс, що мобілізація підірве РФ зсередини? Що може прискорити падіння путінського режиму? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Що може прискорити процес падіння путінського режиму – як на це вплине мобілізація

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Сама по собі мобілізація нічого не змінить — стадо баранів, як завжди, просто піде на забій

Експерт Інституту постінформаційного суспільства, медіаексперт, заступник міністра інформполітики (2017-2019 рр.) Дмитро Золотухін розмірковує так:

"Мобілізація – все ж таки, недостатній чинник, щоб зруйнувати адміністративні зв'язки між центром та регіонами. Саме в цій руйнації управлінського процесу і може полягати падіння путінського режиму, який стоїть на негласному договорі між Путіним та його васалами. Путін дозволяє їм красти і прикриває ці крадіжки зверху, а вони, у свою чергу, забезпечують легітимність центральної влади, керуючи рабами, якими є громадяни РФ".

За словами експерта, мобілізація – це проблема, спущена на регіони, так само, як і у випадку з боротьбою з коронавірусом.

"Тоді Путін сховався у своєму бункері, а всю відповідальність поклав на регіональних царків. Так і зараз реальні питання мобілізації виконують саме регіони, тоді як Путін продовжує сидіти в бункері, – пояснює Дмитро Золотухін. – Таким чином, сама собою мобілізація нічого не змінить. Стадо баранів, як завжди, просто піде на забій. Найрозумніші — тікатимуть, а не боротимуться".

Головним чинником, наголошує експерт, продовжує залишатися внутрішньополітична підкилимна боротьба. І з допомогою мобілізації вона отримує підкріплення з погляду громадської підтримки незадоволеного населення.

"Так, наприклад, конфлікт між Сергієм Шойгу та Євгеном Пригожиним, про який я писав ще з 2018 року, виходить у завершальну стадію. Пригожин уперше публічно визнав свою причетність до найманців групи "Вагнера". Тим самим він фактично розтоптав усіх тих російських суддів, які за хабарі від Пригожина виносили рішення проти тих журналістів, які публікували розслідування про зв'язки між Пригожиним і групою "Вагнера". Але, що ще важливіше – це вже публічна заявка Пригожина на амбіцію обійняти посаду міністра оборони Росії", – упевнений Дмитро Золотухін.

Ще однією ознакою руйнування РФ він вважає постановний замах на вбивство голови призовної комісії в Усть-Ілімську.

"Молода людина на призовному пункті підійшла впритул до офіцера і вистрілила в нього. А людина, яка сидить у залі, в цей момент дуже вдало включила відеозапис на смартфоні і майже відразу ж передала його телеграм-каналам, які й опублікували інформацію про подію. Я вважаю, що ця постановка була організована спеціально, щоб завдати удару процесу мобілізації, – каже експерт. – Стоять за цим політичні сили, які грають у Росії проти умовної "партії війни", яку представляє Шойгу. Ситуація й надалі посилюватиметься".

Щоб залишитися при владі, Путіну доведеться оголосити воєнний стан, щоб не проводити вибори 2024 року

Голова Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу, екс-член української делегації у Тристоронній контактній групі щодо врегулювання конфлікту на Донбасі Сергій Гармаш зазначає:

"Мобілізація може прискорити – і я думаю, прискорить – падіння путінського режиму. Але це не означає, що він упаде завтра. І що ці протести покращуватимуть ситуацію в Україні, ситуацію війни з РФ".

Протестна реакція росіян, швидше за все, викликає страх втрати влади у Путіна. І це лише прискорить запровадження ним воєнного стану та оголошення загальної мобілізації, прогнозує експерт.

"Путін розуміє, що за таких настроїв наступні вибори (2024 року) він точно не виграє. І щоб залишитись при владі, йому доведеться оголосити військовий стан, щоб не проводити вибори – як мінімум", – пояснює Сергій Гармаш.

Крім того, продовжує він, можна припустити, що, побачивши різке падіння популярності свого лідера, оточення Путіна вдасться до якихось дій, щоб прибрати його, замінити на когось іншого – і спробувати торгуватися із Заходом.

"Але на сьогоднішній день такий варіант є малоймовірним, – вважає експерт. – Близьке оточення Путіна розуміє, що новий режим шукатиме "цапів-відбувайлів". І, найімовірніше, ними виявиться це найближче путінське оточення – Золотов, Патрушев, Шойгу. Тож ці люди всіляко протидіятимуть зміні диктатора у Кремлі".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у британській розвідці розповіли, яка доля чекає на мобілізованих у Росії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини