Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що буде з допомогою Україні, якщо США переключаться на Ізраїль – яким може бути вихід
commentss НОВИНИ Всі новини

Що буде з допомогою Україні, якщо США переключаться на Ізраїль – яким може бути вихід

Включення пакетів допомоги Україні та Ізраїлю до єдиного законопроекту справді може прискорити його прийняття

10 жовтня 2023, 17:50
Поділіться публікацією:

На фоні ескалації на Близькому Сході в Пентагоні заявили, що США повинні допомагати як Україні, так і Ізраїлю. А в Конгресі, робота якого поки що на паузі через відсутність спікера Палати представників, нібито готують річний пакет допомоги Україні на суму від 50 до 100 млрд доларів. Експерти проаналізували ці заяви та повідомлення спеціально для видання "Коментарі".

Що буде з допомогою Україні, якщо США переключаться на Ізраїль – яким може бути вихід

Військова допомога Україні. Фото: з відкритих джерел

На Заході ніхто не зацікавлений у відкритті другого фронту

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі наголошує, що слід розділяти військову допомогу США для Ізраїлю та України.

"Договірна база між США та Ізраїлем набагато сильніша, ніж між Штатами та Україною, – пояснює він. – Ті двосторонні гарантії безпеки, які зараз обговорюють Вашингтон і Київ, розробляються саме за ізраїльською моделлю. І ми бачимо, як оперативно, буквально в перші дні після атаки терористів ХАМАС Ізраїлю почала надаватися американська військова допомога. Це наочний приклад ефективності такого двостороннього співробітництва у сфері безпеки".

Щодо виділення пакетів допомоги Україні та Ізраїлю, то, якщо їх включать до єдиного законопроекту (а, швидше за все, так і буде), це прискорить його ухвалення, упевнений експерт. І прибере тертя між демократами та частиною республіканців.

"Пакетне голосування після обрання нового спікера Палати представників пройде набагато швидше, оскільки США мають зобов'язання щодо Ізраїлю. При цьому треба розуміти, що ізраїльське (єврейське) лобі в США значно сильніше, ніж українське. Тим більше, зараз весь світ шокований жахливими кадрами масових вбивств ізраїльських мирних громадян. Це новина №1 у світовому порядку. Немає жодної так званої втоми від цієї війни (що має місце щодо російсько-української, на чому спекулюють популісти від обох партій, особливо трампісти, які блокують виділення нових пакетів військової допомоги Україні). Ну, а пакетне голосування, як я вже зазначав, дозволяє зняти напругу. Та ще й дозволить продемонструвати єдність США", – пояснює Максим Ялі.

Водночас, продовжує він, якщо Ізраїль розпочне наземну операцію в секторі Газа (що, схоже, питання практично вирішене), а в результаті ракетних ударів та блокади (відключення світла, тепла, води тощо) у секторі Газа виникне гуманітарна катастрофа, це може вдарити вже по підтримці Ізраїлю із боку Заходу.

"Наразі така підтримка – від США, Європи – очевидна. Там наголошується на праві Ізраїлю на самооборону. Але, якщо в результаті його дій у відповідь загине безліч цивільних вже в секторі Газа, критиків допомоги Ізраїлю побільшає. Насамперед, у Європі. Але й Адміністрація Байдена буде змушена реагувати", – зазначає політолог.

Він наголошує, що ніхто на Заході не зацікавлений, щоб другий фронт (тепер уже близькосхідний), який провокується віссю зла в особі Росії та Ірану, був реально відкритий.

"З огляду на ризики переростання конфлікту з локального на глобальний, думаю, Захід зараз використовує важелі тиску на Ізраїль, закликаючи не йти на наземну операцію в секторі Газа. Або ж наполягаючи, щоб, якщо це вже неминуче, все сталося швидко і без масових жертв серед цивільних", – вважає Максим Ялі.

Україні потрібно намагатися менше залежати від постачання з інших країн

Політтехнолог Петро Охотін міркує так:

"Україні та українцям потрібно шукати внутрішній ресурс для того, щоб не залежати від постачання з інших країн і не ставити питання "Що з нами буде?". Зараз у Сил оборони багато напрацювань, які за умови правильного масштабування можуть забезпечити, а іноді вже забезпечують можливість бити агресора".

Міжнародні новини – це чудово, зазначає експерт. Але саме український досвід, теоретичне опрацювання реальних успіхів та невдач, є нашим мілітарним ноу-хау, військовою кмітливістю та конкурентною перевагою, констатує Петро Охотін.

Читайте також на порталі "Коментарі" — як протистояти новій "осі зла" – що настав час зрозуміти Заходу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбас

11 жовтня 2023, 06:31

На зиму я і думала, що в обороні будемо, те, що контрнаступ не вийшов і так зрозуміло, пару якихось сел відбили і все, хоча як на мене був якийсь незрозумілий піар наступу. Це блін шоу, чи шо? Навіщо взагалі це було піарити?


Новини