Головна Новини Суспільство Війна з Росією Саміт миру зіграв з Україною злий жарт: яким чином допоміг Росії
commentss НОВИНИ Всі новини

Саміт миру зіграв з Україною злий жарт: яким чином допоміг Росії

Глобальний саміт миру неочікувано допоміг запустити «паралельні мирні плани» у фарватері російських інтересів, відзначив політтехнолог Олег Постернак

6 червня 2024, 13:16 comments12054
Поділіться публікацією:

Як вважає політтехнолог Олег Постернак, Глобальний саміт миру є першою реальною спробою зцементувати та формалізувати політико-безпековий пояс навколо України. За його словами, ідеально було б, якби були суміщені інтереси євроатлантичної спільноти і більшої частини Глобального Півдня в українському питанні. Проте наразі не доводиться говорити про стовідсоткову реалізацію цього прагнення, додав експерт.

Саміт миру зіграв з Україною злий жарт: яким чином допоміг Росії

Саміт миру

За його словами, правда в тому, що Україною було витрачено надзвичайно багато політичних зусиль і дипломатичних ресурсів для максимального успіху саміту в Швейцарії. Проте, додає експерт, надмірна вартість задіяних можливостей України не відповідає очікуваним рішенням, яке буде містити лише три пункти з "формули миру" та запрошення терористичної Росії до наступної зустрічі.

"Тобто саміт набуває характер проміжного заходу, до якого втрачений інтерес у перших осіб ключових великих держав і ризикує перетворитися на спікерську платформу та великий медійний привід, що дозволяє реанімувати увагу хоча б Європейського континенту до війни",
— говорить Постернак.

Як вважає експерт, основною проблемою саміту стане те, що він остаточно  роз’єднує світ у питанні російсько-української війни. Україна планувала залучити до участі в ньому максимальну кількість країн так званого Глобального півдня та схилити їх на український бік у війні з Росією. Проте, заявив Постернак, масштабний дипломатичний тиск  Китаю, який фактично виступив політичним адвокатом Росії, виключає таку можливість.

"Саміт проігнорує КНР, що можна вважати серйозним маркером у великій геополітиці. Не буде представлена Саудівська Аравія – надзвичайно перспективний партнер у напрямку міжнародного посередництва. Не зрозуміло на якому рівні буде брати участь делегація Індії, яка має свою геополітичну амбіцію та могла б урівноважити відсутність Пекіна",
- говорить Постернак.

Тобто, підкреслює експерт, Глобальний саміт миру фактично відзеркалив паралельний трек мирного врегулювання під егідою Пекіна-Москви, до якої може пристати Бразилія.

"Тобто, українська ініціатива, яка, зрозуміло, стоїть поперек горла Москві, активізувала альтернативні центри пошуку мирного врегулювання, але вже у фарватері російських інтересів",
- додав експерт.

На його думку, українська тема стає зручним способом для політико-кон’юнктурної співдружності "осі автократій" або Світового острова, як іменують іноді геополітики альянс в Євразії, що історично протистоїть євроатлантичному морському альянсу.

"Світові центри зосереджуються і вишивають червоними нитками кордони геополітичного розколу",
— підсумував експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" повідомляв, що в Офісі президента розповіли про основні теми, які будуть розглянуті на саміті миру.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини