Головна Новини Суспільство Війна з Росією Російських студентів змушують збирати іранські дрони
commentss НОВИНИ Всі новини

Російських студентів змушують збирати іранські дрони

Студентів Татарстану ставлять перед вибором – або збирати дрони для армії РФ, або бути відрахованим

25 липня 2023, 17:02
Поділіться публікацією:

Неповнолітніх студентів коледжу "Алабуга Політех" в особливій економічній зоні "Алабуга" в Татарстані змушують брати участь у складанні БПЛА Shahed, зокрема погрожуючи покараннями та відрахуванням за відмову від роботи. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на спільне розслідування видання "Протокол" та YouTube-каналу "РЗВРТ".

Російських студентів змушують збирати іранські дрони

Іранський "Шахед"

Як стверджують джерела видань, із приблизно тисячі студентів до "Алабуги Політех" кілька сотень беруть участь у збиранні іранських дронів. Для цієї роботи залучають насамперед підлітків від 15 до 17 років, які поступили до коледжу після здобуття незакінченої середньої освіти. За інформацією авторів, на проект зі складання БПЛА "перекидаються всі можливі сили" і для цього зупиняють чи закривають інші проекти.

За складання дронів студенти отримують 30-40 тисяч рублів на місяць, причому нерідко їм доводиться працювати без перерв на відпочинок та їжу, пише "Протокол". Крім того, студентам не можна розповсюджувати відомості про виробництво – це зазначено у навчальному контракті. За порушення студента можуть зобов'язати виплатити коледжу штраф 1,5-2 млн рублів, пишуть автори розслідування.

"Усі бояться. Мені взагалі не можна цього говорити. Керівництво нас дуже залякує з цього приводу", — пояснив один зі студентів причину, через яку ніхто з них не виступає проти.

Крім того, за словами учнів, у коледжі, крім камер спостереження, встановлені й системи прослуховування.

"Нам все це, в принципі, дуже не подобається. Але піти з проекту неможливо. Ти або відраховуєшся, або сидиш на проекті", — розповів ще один студент. Як зазначають автори розслідування, під час вступу до коледжу батьки учня підписують документ, який зобов'язує їх у разі відрахування сина чи доньки виплатити до 420 тисяч рублів.

За словами іншого студента, у всіх, хто зайнятий виробництвом дронів, служба безпеки "Алабуги" відбирає телефони перед початком роботи та переглядає листування, у зв'язку з чим "була купа відрахувань за поширення інформації".

Тим часом, Навальний раптово заступився за Гіркіна.

У Росії закличуть до зброї додатково два мільйони людей.

А в Україні запустили серійне виробництво безпілотників Sirko.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини