Головна Новини Суспільство Війна з Росією Російські активи для закупівлі зброї Україні: коли ЄС може ухвалити рішення
commentss НОВИНИ Всі новини

Російські активи для закупівлі зброї Україні: коли ЄС може ухвалити рішення

ЄС може використати російські активи на закупівлю зброї для України, рішення може бути ухвалене протягом двох тижнів

4 березня 2024, 10:45 comments1855
Поділіться публікацією:

Єврокомісія протягом двох тижнів надасть офіційну пропозицію щодо використання заморожених російських активів на користь України. Ймовірно, що гроші підуть на зброю. Як передає портал "Коментарі", про це пише "Euractiv".

Російські активи для закупівлі зброї Україні: коли ЄС може ухвалити рішення

Заморожені російські активи Фото: з відкритих джерел

Видання зазначає, що голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн минулого тижня несподівано заявила, що "настав час розпочати розмову про використання непередбаченого прибутку від заморожених російських активів для спільної закупівлі військової техніки для України".

Раніше передбачалося, що гроші мають піти на відновлення України.

"Ми говорили, що непередбачений прибуток буде використано для відновлення України", — сказав дипломат ЄС.

Однак, за його словами, "насамперед має бути країна, яку можна відновлювати, і тоді такий крок мав би абсолютний зміст".

Нагадаємо, після початку війни Росії проти України країни Заходу заморозили російські активи приблизно 280 млрд євро. Левова частка активів – по суті цінних паперів, які інвестував російський центробанк – заморожена в депозитарії Euroclear, розташованому в Брюсселі. У Бельгії заморожено 250 млрд. євро російських активів, розміщених через міжнародний депозитарій Euroclear.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Кремлі починають усвідомлювати, що заморожені після вторгнення в Україну закордонні активні на 300 млрд. доларів майже втрачені Росією. Втім, там готові подати судовий позов і вжити рішучих заходів у відповідь, пише Reuters. Також російський диктатор Володимир Путін підписав указ про виділення коштів на пошук, оформлення та юридичний захист закордонної нерухомості, що належить РФ, включаючи період часів СРСР та Російської імперії. Яка найімовірніша доля заморожених російських активів? Про що говорить путінський указ – чи будуть у нього реальні наслідки? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини