Головна Новини Суспільство Війна з Росією Росіяни запустили новий фейк про Залужного
commentss НОВИНИ Всі новини

Росіяни запустили новий фейк про Залужного

Російські пропагандисти розповідають, що Залужний нібито готує "переворот" за участю військових

3 лютого 2024, 12:18
Поділіться публікацією:

Російські пропагандисти не припиняють спроб закидати в інформаційний простір дедалі нові фейки. Цього разу на замовлення Кремля вони вигадали новий фейк про головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Нібито генерал після даних про свою відставку готує "переворот" за участю військових. Як передає портал "Коментарі", про це йдеться у повідомленні Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки (SPRAVDI).

Росіяни запустили новий фейк про Залужного

Валерій Залужний. Фото: із відкритих джерел

"Генерал Залужний після новин про свою відставку закликав Сили оборони влаштувати демарш на Київ і захопити владу", — цитує суть фейку Spravdi, посилаючись на відеозвернення, яке поширюють російські Telegram-канали.

Насправді, як наголошують у Центрі, відеоофейк згенерований пропагандою за допомогою штучного інтелекту, а за основу взято звернення генерала Валерія Залужного з нагоди Дня ЗСУ 6 грудня 2023 року.

В оригінальному відео змінили колірну гаму та розмили фон. Пропагандисти також заповнили відеоряд типовим набором кремлівських наративів, таких як "повний провал на фронті", "тотальна корупція в Україні", "терористичні акти Зеленського", "солдатів відправляють на забій".

Це далеко не перший фейк росіян про генерала Валерія Залужного. Раніше, навесні 2023 року кремлівські ЗМІ писали, що український генерал нібито отримав серйозні поранення внаслідок ракетного удару військ РФ за командним пунктом у Херсонській області.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Валерій Залужний, чутки про відставку якого активізувалися останнім часом, написав стовпчик для CNN. У ній, серед іншого, наголосив, що нам необхідна нова державна система технологічного переозброєння (мовляв, це кардинально змінить ситуацію на полі бою та зміцнить позиції України). А ще – перерахував проблеми, які заважають розвитку ЗСУ. Серед них: нездатність держінститутів в Україні покращити рівень укомплектованості збройних сил без застосування непопулярних заходів; недосконалість нормативно-правової бази; часткова монополізація оборонної промисловості. Як оцінюєте цей хід Залужного? Чим швидше за все завершиться конфлікт між вищим політичним і вищим військовим керівництвом України? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини