Головна Новини Суспільство Війна з Росією Росіяни втрачатимуть ще більше гелікоптерів: ламають голову, як усунути нову загрозу
commentss НОВИНИ Всі новини

Росіяни втрачатимуть ще більше гелікоптерів: ламають голову, як усунути нову загрозу

За інформацією Defence Express, українські дрони стали загрозою для російських вертольотів

22 серпня 2024, 10:52
Поділіться публікацією:

Російські загарбники вже скаржаться, що українські зенітні FPV-дрони стали більшою загрозою для гелікоптерів, ніж зенітні ракети. З таким твердженням виступив відомий російський воєнкор Fighterbomber. Як пише Defence Express, поки що відомо лише про дві успішні такі атаки — обидві в Курській області, де зараз ЗСУ проводять спецоперацію.

Росіяни втрачатимуть ще більше гелікоптерів: ламають голову, як усунути нову загрозу

Вертоліт. Фото: з відкритих джерел

Військор уточнив, що російські льотчики регулярно отримають догани за енергійне маневрування під час атак. На думку аналітиків, єдиною причиною цього можуть стати спроби зберегти ресурси машин.

"Також була піднята тема встановлення на російські вертольоти комплексів РЕБ, які активно використовуються наземними підрозділами. Як виявилось цією задачею у РФ поки займають лише на рівні "ентузіастів", які "колхозять" свої вироби на машини на свій ризик. Централізовано, із залученням відповідних наукових та виробничих потужностей у РФ цією темою ніхто не займається. Водночас всі наявні на російських вертольотах засоби призначені для протидії та попередженню про загрозу від зенітних ракет та ракет "повітря-повітря", — пояснюють експерти.

Так, комплекс Л-370 "Вітебськ" попереджає екіпаж вертольота про опромінення РЛС або лазером, фіксує запуск та наближення ракет, випускає теплові пастки та диполі для протидії тепловим та протирадіолокаційним головкам самонаведення ракет. Проте проти FPV-дронів цей комплекс нічого вдіяти не може. Це створює вікно можливостей для українських БПЛА.

Як додається, саморобні комплекси РЕБ не є панацеєю для літальних апаратів, зокрема вертольотів. Особливо це стосується Ка-52 з їх рівнем вібрації. Крім того, сама "машина" має цілу низку радіосистем, які можуть почати конфліктувати із саморобними комплексами.

За оцінкою аналітиків, до появи заводських засобів російського виробництва мине ще багато часу, оскільки розробка підвісного контейнера в авіації зазвичай довга справа. Більше того, коли йдеться про РЕБ, це створює додаткові проблеми та ризики.

"Враховуючи вартість та складність мети, цілком логічно, що зенітні FPV-дрони можуть відрізнятися використанням дорожчих комплектуючих та оснащенням. Тому, наприклад, встановлення на них машинного зору, який нівелює РЕБ, є доцільним та логічним рішенням. Тому й розробки будь-яких засобів боротьби у радіоспектрі можуть виявитися безпорадними. І таким чином зараз зенітні FPV-дрони можуть стати досить ефективним засобом протидії вертольотам", — зазначають у Defence Express.

Єдиним нюансом може бути швидкість. Хоча деякі дрони можуть розганятися до 260 км/год, для Ка-52 це крейсерська швидкість при максимальній 310 км/год. Цей параметр означає можливість результативного перехоплення на зустрічних курсах.

Читайте також на порталі "Коментарі" — вперше за цю війну: ЗМІ дізналися, чим ЗСУ вдалося збити гелікоптер РФ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини