Головна Новини Суспільство Війна з Росією Росіяни труять річки в Україні: чому у трьох областях заборонили купатися та ловити рибу
commentss НОВИНИ Всі новини

Росіяни труять річки в Україні: чому у трьох областях заборонили купатися та ловити рибу

У річках Десна та Сейм зафіксовано значне перевищення забруднюючих речовин

28 серпня 2024, 20:50
Поділіться публікацією:

 У річці Десна, що бере свій початок у Смоленській області РФ, виявлено отруйну речовину, яка переміщується по течії з-за російського кордону і вже досягла Київщини.

Росіяни труять річки в Україні: чому у трьох областях заборонили купатися та ловити рибу

РФ труїть українські річки (фото з відкритих джерел)

Про це повідомив міський голова Вишгорода Олексій Момот у своєму акаунті на Facebook. Хоча повідомлення було видалене через годину, журналісти змогли зробити скрін. Момот зазначив: "У річці Десна та її затоках виявлено отруйну речовину, яка спускається по течії з російського кордону. Категорично заборонити всьому підпорядкованому о/с купатись, переплавлятись, рибалити в Десні та її затоках."

Росіяни труять річки в Україні: чому у трьох областях заборонили купатися та ловити рибу - фото 2

Подібна ситуація спостерігається і з річкою Сейм, яка впадає у Десну. Її витік розташований у Бєлгородській області. Як повідомляє Державне агентство України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм, починаючи з 14 серпня, росіяни скидають відходи невідомих речовин у річку Сейм.

"За результатами гідрохімічного аналізу поверхневих проб води р. Сейм, зафіксовано значне перевищення гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин, зокрема, амонію та завислих речовин," — йдеться в повідомленні.

Росіяни труять річки в Україні: чому у трьох областях заборонили купатися та ловити рибу - фото 3

Внаслідок цього у річці почався мор риби. Забруднення поширилося по всій акваторії річки Сейм у межах Сумської області і досягло Чернігівщини, де фіксується чорна вода, запах гнилі, аміаку і мертва риба, зокрема, поблизу м. Батурин.

На даний момент у обох річках та їхніх притоках заборонено купатися, ловити рибу, а також використовувати воду для господарських потреб.

Пізніше Державна екологічна інспекція Столичного округу повідомила, що у річці Десна (в межах Київської області) перевищення гранично допустимих концентрацій органічних та мінеральних речовин не виявлено. Про це повідомила Київська обласна військова адміністрація.

"Напередодні було отримано інформацію від Регіонального офісу водних ресурсів у Сумській області щодо погіршення якісного стану води у річці Сейм, яка є лівою притокою річки Десна. Зокрема, йшлося про забруднення води, яка рухається за течією Сейму, а також щодо замору риби в ньому. Оскільки Десна протікає територією Київщини, а саме Вишгородським та Броварським районами, комісія ТЕБ та НС доручила здійснювати щоденний моніторинг якості води," — йдеться в повідомленні.

Станом на вечір 28 серпня перевищення гранично допустимих отруйних речовин у воді не виявлено. Проте, Київська обласна комісія ТЕБ та НС рекомендує не користуватися водою річки Десна, заборонити там купання та вилов риби, а також використання річкової води для господарських потреб і поїння худоби.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що РФ може втратити Харківщину

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини