Головна Новини Суспільство Війна з Росією Росіяни мали дуже потужний мотив підірвати Каховську ГЕС: у США розкрили подробиці
commentss НОВИНИ Всі новини

Росіяни мали дуже потужний мотив підірвати Каховську ГЕС: у США розкрили подробиці

Російські воїнкори припускали, що ЗСУ можуть спробувати захопити саму Каховську ГЕС та використати її для постачання плацдарму на лівому березі

8 червня 2023, 07:50
Поділіться публікацією:

Перед підривом Каховської греблі російські пропагандисти активно висловлювали стурбованість можливим форсуванням Дніпра українською армією та були впевнені, що це майже неминуче. Як повідомляє портал "Коментарі", про це йдеться в оновленому звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Росіяни мали дуже потужний мотив підірвати Каховську ГЕС: у США розкрили подробиці

Каховська ГЕС. Фото: з відкритих джерел

Експерти звертають увагу, що прямих доказів того, що росіяни цілеспрямовано підірвали греблю, на сьогоднішній день немає. Проте простежується дуже сильний мотив, який міг окупантів спонукати до цього.

Так, українська влада вважає, що росіяни підірвали греблю, щоб запобігти висадці українських сил на лівому березі Дніпра. Це твердження повністю узгоджується з тими настроями, які панували в російському інформаційному просторі, особливо серед так званих "військоров" або "військових блогерів".

Буквально за день до руйнування греблі та неодноразово ще раніше російські пропагандисти стверджували, що в районі Дачі на східному березі Дніпра та на островах біля Херсона точилися активні бої між українськими та російськими військами. При цьому стверджувалося, що напередодні підриву греблі кількість українських катерів у цій зоні помітно збільшилась. Також російські воїнкори припускали, що ЗСУ можуть спробувати захопити саму Каховську ГЕС та використати її для постачання плацдарму на лівому березі.

"ISW не дає оцінок того, чи намагалися українці перейти річку і з якою метою вони могли це зробити. Однак явне занепокоєння у російському військовому інформаційному просторі показує, що страх перед таким переходом і віра в те, що він або вже почався, або неминучий, були присутні в умах росіян, які уважно стежили за війною незадовго до того, як гребля була зруйнована", – заявили спостерігачі.

Читайте також на порталі "Коментарі" — реакція Києва та Москви на підрив дамби Каховської ГЕС, що стався в ніч проти 6 червня, виявилася передбачуваною. Україна звинувачує у всьому Росію, та своєю чергою киває на Україну. А що можна сказати про світову реакцію, відому на даний момент? Наскільки вона (з боку окремих країн та міжнародних організацій) адекватна масштабам того, що відбувається? Які заходи можуть бути вжиті проти винуватців теракту, за яким явно стоїть найвище військово-політичне керівництво РФ? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини