Головна Новини Суспільство Війна з Росією Росія знову «виграє ядерними м’язами»: Кораблі РФ з ядерною зброєю вийшли в море
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія знову «виграє ядерними м’язами»: Кораблі РФ з ядерною зброєю вийшли в море

Кораблі російського військово-морського флоту почали виходити в море з тактичною ядерною зброєю - вперше за останні три десятиліття

14 лютого 2023, 22:44
Поділіться публікацією:

За даними розвідки Норвегії, на підводних човнах і кораблях Північного флоту ВМФ РФ розміщена основна частина ядерних сил. Через ослаблення звичайного оборонного потенціалу значення ядерної зброї для Росії значно зросло, зазначають норвезькі розвідники, пишуть "Коментарі".

Росія знову «виграє ядерними м’язами»: Кораблі РФ з ядерною зброєю вийшли в море

Російські кораблі Північного флоту оснастили тактичною ядерною зброєю

"Тактична ядерна зброя (ТЯЗ) становить особливо серйозну загрозу у кількох оперативних сценаріях, у яких можуть брати участь країни НАТО", — вважає розвідка.

Це припущення можна вважати "сенсаційною новиною" з огляду на те, що ядерної зброї в морі не було з часів Холодної війни. Напередодні заступник начальника розвідувальної служби Норвегії Ларс Нордрам заявив, що Росія найближчими роками стане ще більш "авторитарною та мілітаризованою".

При тому, Нордрам назвав війну "катастрофою для Росії", за його оцінкою, понад 100 тис. солдатів вже вбито або поранено. Міністерство оборони Росії традиційно відмовчується щодо повідомлення норвезьких розвідслужб.

Тактична ядерна зброя — це невеликі ядерні боєприпаси, призначені для завдання ударів по цілях чи скупченню військ противника на полі бою чи найближчому тилу. На флоті ними можуть оснащувати як артилерійські гармати, так і корабельні крилаті ракети, палубна авіація, й навіть підводна зброя — торпеди, глибинні бомби, якірні і донні міни.

Ще у 1990 році тоді президенти СРСР і США Михайло Горбачов та Джордж Буш-старший домовилися про скорочення тактичних ядерних озброєнь та зниження їхньої боєготовності. Наміри скоротити ТЯЗ були обопільними, але ініціатива походила, швидше, від США. 1992 року, одразу після розвалу СРСР, президент Росії Борис Єльцин підтвердив прихильність до угоди. І РФ зобов'язалася зняти тактичну ядерну зброю з надводних кораблів та багатоцільових підводних човнів, ліквідувати їх на одну третину та скоротити наполовину кількість боєголовок зенітних ракет та авіабомб.

Точних даних про виконання обома країнами взятих на себе зобов'язань немає. Але досі російський і американський флот з ядерного озброєння мали лише балістичні ракети, розміщені на атомних підводних човнах. Проте у серпні 2022 року країна-терористка заговорила про повернення на російські кораблі ТЯЗ. За оцінками незалежних експертів, Кремль свого часу мав десь близько 2 тисяч одиниць нестратегічної ядерної зброї. Понад чверть — це протикорабельні, протичовнові, протиповітряні ракети, а також торпеди кораблів та підводних човнів, включаючи до 250 ядерних крилатих ракет КР-55 "Гранат". Є також кілька сотень тактичних ядерних авіаційних ракет та глибинних бомб, які може використовувати морська авіація.

За даними Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI), у 2021 році у РФ було загалом 6255 боєголовок. Військова доктрина Росії каже, що застосування тактичної ядерної зброї прийняте, якщо існування країни під загрозою.

На жаль, жоден договір про роззброєння не передбачає присутності іноземних інспекторів при ліквідації ядерних вибухових пристроїв, щоб запобігти витоку секретних даних про конструкцію зброї.

Читайте також на порталі "Коментарі" — ядерна зброя Росії: У ГУР розповіли складові.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини