Головна Новини Суспільство Війна з Росією Росія запустила кримський сценарій 2014-го: які підсумки першого дня псевдореферендумів
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія запустила кримський сценарій 2014-го: які підсумки першого дня псевдореферендумів

Росії потрібні обґрунтування «перемог», без чого вона не може жити і фарс із «референдумами» таким обґрунтуванням і є

24 вересня 2022, 11:02 comments4325
Поділіться публікацією:

На тимчасово окупованих територіях Луганської, Донецької, Херсонської та Запорізької областей добу тому розпочалися псевдореферендуми про приєднання до РФ. Вони продовжаться до 27 вересня. У Москві вже заявили, що після приєднання цих територій Росія розцінить спробу України повернути їх як напад на РФ. У свою чергу, країни Заходу, включаючи США, попередили, що не визнають підсумків таких "референдумів". В аналогічному ключі висловилися Японія, Туреччина та багато інших держав. Що можна сказати за підсумками першого дня псевдореферендумів? Як ситуація може розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Росія запустила кримський сценарій 2014-го: які підсумки першого дня псевдореферендумів

Референдум у окупації. Фото: із відкритих джерел

Українці не вірять, що "росія назавжди" на окупованих територіях

Юрист, громадський діяч Геннадій Кирія зазначає, що нелегітимні референдуми РФ на територіях, що тимчасово окуповані, спочатку були фікцією, але навіть цю фікцію не змогли упаковати в красиву обгортку.

"Якщо дивитися з юридичної точки зору (про право тут говорити не доводиться), бюлетені, які не мають захисних маркувань, уже говорять про безконтрольні вибори та тотальні фальсифікації. Квазі способом було сформовано виборчі комісії та списки виборців, – пояснює експерт. – Використовуючи весь тоталітарний ресурс, окупаційна влада не змогла залякати населення та забезпечити явку. Навіть згідно з прокремлемівськими телеграм-каналами, явка на рівні 15-25%. Але це не відповідає дійсності. За словами очевидців, в основному голосують громадяни РФ, що приїхали, по 10 разів на кожній ділянці".

Українці, продовжує Геннадій Кирія, знають, що незабаром ЗСУ звільнять захоплені території. Українці не вірять, що "росія назавжди".

"Показовим є відео, де озброєний російський солдат ходить по під'їзду житлового будинку та наказує всім мешканцям піти на т.зв. "референдум", але ніхто не виходить, – наголошує експерт. – Країни Заходу ніколи не визнають таких "референдумів" і лише посилять санкційний тиск. А Росія втрачає своїх і без того небагатьох союзників, оскільки навіть члени ОДКБ уже заявили свою ноту протесту щодо того, що відбувається".

Росія намагається створити привід для глухої оборони та можливого застосування ядерних боєприпасів, іншого шляху в неї просто немає

На думку політичного консультанта Олександра Вербицького, Росії необхідне пояснення того, що відбувається. Звідси повернення на так звані вихідні чи початкові цілі "спецоперації".

"Те, що відбувається – це не втрати та поразка, а мобілізація. А втрати – це процес неминучий у довгій війні із "колективним" Заходом, частиною якого РФ була нещодавно сама. І ця війна не більше ніж продовження іншої війни – Холодної, часів СРСР, – пояснює експерт. – Росії потрібні обґрунтування "перемог", без чого вона не може жити. І фарс із "референдумами" таким обґрунтуванням є. Тим більше, що йдеться не лише й не так про Донбас".

Зрозуміло, продовжує Олександр Вербицький, що у самій Росії не говорять, що вона чомусь веде війну саме проти своїх "братів", тобто. – російськомовного населення, знищуючи міста, села та громадянське населення. Це, зазначає він, залишається за кадром, оскільки "йде процес звільнення" від інакомислення, який усередині самої Росії не припиняється понад 1000 років.

"Росія намагається створити привід для глухої оборони та можливого застосування ядерних боєприпасів. Іншого шляху в неї просто немає, вважає експерт. – На такий привід є запит усередині суспільства, яке почало підозрювати, що щось пішло не так, а Путін усіх обманював. Зрозуміло, Захід не визнає ні процесу, ні процедури, ні результатів так званих "референдумів". Сьогодні не 2014 рік – і ніхто не погоджуватиметься з кримським сценарієм (з яким юридично й так ніхто не погодився). Але це не означає, що представники так званого "колективного Заходу" якимось чином можуть завадити РФ робити те, що вона вважає за потрібне. Це можуть зробити лише ЗСУ".

Умови, в яких росіяни зважилися на проведення псевдореферендуму, говорять про те, що взагалі немає впевненості, що ситуація покращиться у майбутньому

Ніхто не сумнівається, що результати так званого референдуму будуть повністю на користь агресора. Наївно було б чекати на щось інше, пояснює юрист-аналітик ГО "Донбас СОС" Михайло Фоменко.

"Але, – продовжує він, – умови, в яких вони зважилися на проведення псевдореферендуму, говорять про те, що взагалі немає певності, що ситуація покращиться у майбутньому. Проводити голосування, коли в тебе буквально під боком наступ ЗСУ – це ніхто не сприйме серйозно. Думаю, що висловлю нашу спільну позицію – РФ може робити будь-що, заявляти будь-що, може загрожувати чимось, але ніхто більше не боїться. Вони вже зробили все, що могли зробити, і настане час відповідати".

У будь-якому випадку, зазначає Михайло Фоменко, державна позиція тут залишається незмінною від самого початку конфлікту – згідно із Законом України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", ця тимчасово окупована РФ територія нашої країни залишається невід'ємною частиною України . І на неї поширюється дія Конституції та законів України, а також міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

"Тимчасова окупація росіянами територій України, визначених частиною першою статті 3 цього Закону, незалежно від тривалості окупації, є незаконною і не створює для РФ жодних територіальних прав", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — німецький парламент провалив голосування за рішення про постачання зброї Україні: подробиці.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини