Головна Новини Суспільство Війна з Росією Росія залякує Європу "радіаційною хмарою" з України
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія залякує Європу "радіаційною хмарою" з України

РФ розповсюджує фейки, щоб злякати європейців

19 травня 2023, 17:49
Поділіться публікацією:

Росія продовжує розповсюджувати фейки, щоб налякати європейців та врешті відштовхнути їх від України та її підтримки. Наразі в ЗМІ російські пропагандисти запустили черговий фейк про "радіаційну хмару", яка рухається з України на Європу. Відповідну заяву зробив секретар Радбезу РФ Микола Патрушев. Про це повідомляють "Коментарі".

Росія залякує Європу "радіаційною хмарою" з України

Микола Патрушев

Після враження ракетним ударом в Хмельницькому цілі росіяни стали заявляти ніби "накрили" склад зі снарядами зі збідненим ураном. В численних публікаціях россійських пропагандистів з'явилися згадки про нібито радіаційну хмару, яка посунула на Західну Україну, а згодом і Європу. Свій внесок у спробу розкручування цього фейку вніс і Патрушев.

На нараді в місті Сиктивкар 19 травня він заявив, що "знищення боєприпасів зі збідненим ураном, наданих Заходом Україні, призвело до появи радіоактивної хмари".

Раніше ці повідомлення заперечила поліція Словаччини. Вона наголошує, що джерелом чуток є "російські та словацькі дезінформаційні джерела, вторинна пропаганда Кремля у Словаччині, конкретні особи і впливові акаунти у фейсбуці".

Державна установа "Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України" також заперечила російський фейк.

"Після терористичної атаки, яка мала місце 13 травня 2023 року у передмісті Хмельницького, з’явилось багато чуток та неперевіреної інформації. Зокрема, російські терористи поширили ІПСО щодо викиду шкідливих речовин та забруднення навколишнього середовища внаслідок вибухів, — сказано в тексті офіційного повідомлення. — Фахівці ДУ “Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України” того ж дня провели дослідження на вміст шкідливих речовин у повітрі, перевірку якості води, ґрунту та радіаційного фону. 17 травня цього року наша установа здійснила повторні дослідження. За результатами зазначених досліджень виявлено, що в атмосферному повітрі вміст досліджуваних хімічних речовин в місцях відбору не перевищує гранично-допустимих концентрацій. Зразок поверхневої води зі ставу в с. Осташки, вода з криниць громадського користування с. Грузевиця та с. Осташки відповідає вимогам. Також проводилось дослідження радіаційного фону територій, яка зазнала пошкоджень внаслідок терористичної атаки. Ділянок і вогнищ з перевищенням гамма-фону не виявлено".

Тим часом, посіпака Росії прибув на знаковий міжнародний форум.

Кремль зятягує гайки: що буде з російським солдатом, якщо той вирішить здатися в полон.

А прем'єр Британії звернувся до Путіна щодо війни в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини