Головна Новини Суспільство Війна з Росією Росія закінчила оформлення анексії частини України: що тепер чекати від Путіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія закінчила оформлення анексії частини України: що тепер чекати від Путіна

Жодні погрози Кремля не подіють - ЗСУ продовжать виконувати поставлені цілі щодо повернення всіх територій та виходу на кордони 1991 року

4 жовтня 2022, 11:47 comments2464
Поділіться публікацією:

У вечірньому зверненні 3 жовтня президент України Володимир Зеленський, серед іншого, розповів про продовження наступу ЗСУ та підкреслив, що жодне оголошення анексії цього не зупинить. При цьому сьогодні Радфед Росії остаточно оформив анексію Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. Чи ставитиме Росія нові ультиматуми? Як події можуть розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Росія закінчила оформлення анексії частини України: що тепер чекати від Путіна

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Росія продовжить виставляти ультиматуми, брязкати ядерною зброєю та продовжувати терористичні атаки на мирне населення

Народний депутат України VIII скликання, представник Мережі захисту національних інтересів "АНТС" Наталія Веселова розмірковує так:

"Росія, безперечно, продовжить ставити ультиматуми. При цьому таке поспішне, відверто фейкове оформлення анексії – жест розпачу путіна. Він бачить, що втрачає захоплені території через помилки у плануванні, зокрема військові. І намагається показати якусь ілюзію перемоги. У результаті, поки російські війська тікають, політики Росії підписують липові документи про приєднання територій, частину яких вони навіть не контролюють".

Експерт упевнена, що російська влада вичавлюватиме із ситуації максимум. Почнуть розповідати, що Україна "бомбить російські землі", "геноцидит російського населення". Застосовуватимуться різні пропагандистські прийоми. Але все, наголошує Наталія Веселова, виключно для внутрішнього споживання.

"І Україні, і нашим західним партнерам зрозуміло, що відбувається. Анексія незаконна, ілюзорна, – наголошує експерт. – Звісно, ЗСУ продовжать виконувати поставлені цілі щодо повернення всіх територій та виходу на кордони 1991 року. Упевнена, що допомога з боку міжнародних партнерів лише посилюватиметься. Тому що вони бачать – Україна може виконати поставлену мету, якщо її підтримувати на достатньому рівні. Ми воюємо успішно самі, якщо ми маємо необхідну військово-технічну та фінансову допомогу".

Розуміючи, що грає, що змушений відступати по всіх фронтах, кремль діятиме, як загнаний у кут щур, прогнозує Наталія Веселова. У тому числі виставляти ультиматуми, брязкати ядерною зброєю та продовжувати терористичні атаки на мирне населення, на критичну інфраструктуру. Воюючи не з армією, а з цивільним населенням.

"Тим важливіше нам остаточно добити путінську росію на полі бою, – зазначає експерт. – Після чого спільно з міжнародною спільнотою демілітаризувати цю агресивну країну. І, можливо, взяти під міжнародний контроль її ядерне озброєння".

Путін намагатиметься дотиснути і Україну, і Захід у наступні місяці, сподіваючись змусити Київ припинити військові дії

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко звертає увагу, що ультиматуми та залякування – це одна з головних особливостей політичного стилю путіна. Причому він починає з риторичного залякування (загроз на словах або у пред'явленні ультиматумів), а потім намагається залякувати і конкретними діями.

"Велика війна проти України була, з одного боку, способом підпорядкування України, а з іншого боку, засобом залякування Заходу. Сподіваючись захопити Україну, путін прагнув змусити НАТО відійти на рубежі 1997 року, чого він вимагав у своєму ультиматумі, висунутому наприкінці минулого року, – пояснює експерт. – Але в чому проблема для путіна та потенційна загроза для всього світу – чим сильніше путін піднімає ставки, тим менше варіантів подальших дій у нього залишається".

Найближчими місяцями, прогнозує Володимир Фесенко, Росія намагатиметься вирішити свої військові та політичні проблеми в Україні шляхом масової мобілізації росіян, збільшення чисельності своєї армії в Україні.

"Всупереч настановам свого ж військового класика Суворова – "воювати не числом, а вмінням", росія спробує задавити Україну перевагою серед своїх військових. Але поки що виходить погано. Як і очікувалося, нинішня російська військова система не готова до масової мобілізації. Проте ця мобілізаційна машина запущена, і вона працюватиме найближчими місяцями, хай і з дуже низьким ККД, – розповідає експерт. – Також, можливо (якщо путіну вдасться остаточно нагнути лукашенка), росія прагнутиме відкриття другого фронту проти України з білоруського напрямку. Але Україна готова до цього. Саме в ці дні біля білоруського кордону показово проводяться військові навчання Збройних Сил України разом із прикордонниками та Нацгвардією".

У кремлі також розраховують заморозити Європу майбутньої зими. Але європейці, наголошує Володимир Фесенко, активно готуються до зимового сезону – вже майже заповнили свої підземні газові сховища, вжили необхідних заходів для заміни російського газу.

"Тому й на європейському напрямку путіна навряд чи очікує успіх, – вважає політолог. — Але він намагатиметься дотиснути і Україну, і Захід у наступні місяці, сподіваючись змусити Київ до припинення військових дій, до "перемир'я" на своїх умовах і зі збереженням під контролем Росії частини окупованих українських земель. Але якщо до початку весни наступного року виявиться, що путін своєї мети не досяг, що тоді що йому залишиться? І ось у цей момент різко посилиться ризик демонстративного застосування росією тактичної ядерної зброї. Знов-таки, щоб налякати Захід, цього разу можливістю "судного дня" і змусити Україну до капітуляції".

Це, припускає Володимир Фесенко, може призвести до нових втрат у війні (але не критичних і не катастрофічних, ефект застосування такої зброї буде обмеженим). Проте, впевнений експерт, це не змінить ходу війни, але зробить її більш жорстокою та непримиренною.

"Однак це впритул наблизить світ до глобальної ядерної війни, – наголошує Володимир Фесенко. – Саме з цієї причини з боку Заходу, а можливо й Китаю, будуть вжиті дії, спрямовані на те, щоб не допустити цього катастрофічного сценарію. А можливо і в самій Росії на той час відбудуться зміни, які нейтралізують ризик катастрофи для Росії".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Росія планує влаштувати демонстраційний підрив ядерної зброї на кордонах України. Про це пише британська газета The Times, з посиланням на військові джерела.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини