Головна Новини Суспільство Війна з Росією Росія виходить із зернової угоди: про що говорить такий хід Москви – чого чекати далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія виходить із зернової угоди: про що говорить такий хід Москви – чого чекати далі

Росія активізує продовольчий тероризм і намагається повністю усунути Україну як аграрного конкурента

29 жовтня 2022, 20:45 comments1707
Поділіться публікацією:

Росія заявила про вихід із "зернової угоди". Підставою для цього в Міноборони РФ назвали "теракт, вчинений київським режимом за участю фахівців Великобританії проти кораблів Чорноморського флоту та цивільних судів". Глава Офісу президента України Андрій Єрмак уже назвав це примітивним шантажем. Про що говорить такий хід країни-агресора? Як події можуть розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Росія виходить із зернової угоди: про що говорить такий хід Москви – чого чекати далі

Зерно. Фото: з відкритих джерел

Про високу ймовірність такого розвитку подій я писав давно

Експерт агроринку Андрій Ярмак розмірковує так:

"Ну це смішно! Терактом названо знищення військового корабля, який обстрілює цивільні об'єкти в Україні, вбиває цивільних людей… Щодо зриву зернового коридору, то я про високу ймовірність такого розвитку подій писав давно. Вкотре нещодавно – у своєму блозі. Тому для мене тут немає жодних сюрпризів".

Рашистам, наголошує Андрій Ярмак, не вигідно, щоб Україна отримувала будь-які кошти та вела будь-який бізнес.

"Їхня мета – повне знищення нашої країни та її людей. Щоправда, при цьому вони все більше заганяють себе у глухий кут", – резюмує експерт.

Вихід Росії із зернової угоди – істеричний жест

Політолог Володимир Цибулько впевнений, що вихід Росії із зернової угоди є більш ніж істеричним жестом.

"Адже сама РФ від цієї угоди отримувала не лише доступ свого зерна на ринки, а й можливість експортувати міндобрива, продукт переробки природного газу, – нагадує експерт. – А з ринком збуту газу в Росії повний швах".

Крім того, продовжує Володимир Цибулько, у цю угоду було "вшито" ще дві важливі для Росії складові.

"Ветеринарна та зоотехнічна з одного боку, оскільки сільські індустрії РФ залежні від насіннєвого імпорту та від зоотехнічних препаратів, гербіцидів, препаратів захисту рослин. Без них ці індустрії просто згортатимуться, – пояснює Володимир Цибулько. – А з іншого боку – "авіаційний канібалізм". Адже авіація Росії незабаром стане на прикол без запчастин. Левову частку авіапарку там становлять Airbus та Boeing. А зернова угода давала певний люфт для авіації на виживання. Тепер же залишається тільки канібалізм, пробач Господи, у всіх відношеннях".

Зрив домовленостей – плювок не просто у бік України, а й у бік Туреччини з ООН

Директор Департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) доктор політичних наук Ігор Петренко повністю згоден з Андрієм Єрмаком, що з боку Кремля відбувається черговий примітивний шантаж.

"Всі бачать, що РФ зараз просто скиглить про необхідність відновити переговори з Україною. Особливо після рішення Зеленського не вести таких переговорів із Путіним зокрема, Росією взагалі – після чергової анексії наших територій. Керівництво країни-агресора розуміє, що у військовому плані на них чекає реальна катастрофа. І намагається якось заморозити конфлікт", – пояснює експерт.

Звідси, продовжує він, цілеспрямовані удари по українських об'єктах енергосистеми, заяви про "брудну бомбу" тощо.

"Зараз окупанти бачать, що ефективність їх нальотів знижується, що результату вони не досягають. Українці готові сидіти без електрики та тепла, аби — і без росіян. Тож починається новий шантаж – тепер уже зерновою угодою, яка, – нагадує Ігор Петренко, – не угода між Україною та Росією. Це домовленості між Туреччиною, Україною та ООН з одного боку – і РФ з іншого за посередництва тих самих Туреччини та ООН. А тому зрив домовленостей – плювок не просто у бік України, а й у бік Туреччини з ООН. І абсолютно безглуздо намагатися це аргументувати атакою на Чорноморський флот РФ. Він базується в захопленому росіянами українському Криму, а сама РФ перебуває в стані хоч і неоголошеної, але – війни з нашою державою. Тож незабаром "аргументами" для тих чи інших демаршів може стати обстріл з боку ЗСУ позицій російських окупантів десь у районі Херсона, Мелітополя чи Донецька".

На думку експерта, проглядається надзвичайно слабка позиція Москви, яка демонструє панічні настрої, що там панують.

"Росіяни розуміють, що взимку доведеться зовсім туго. Що ЗСУ чудово прострілюють логістичні ланцюжки армії окупантів. Що далі буде лише гірше. Саме тому зараз і пішли на шантаж за допомогою зриву зернових угод. Чим, гадаю, серйозно зіпсують відносини з Туреччиною, яка хоч якось допомагає РФ в економічному плані послаблювати тягар санкцій. Тож, швидше за все, Кремль блефує. Як блефував і раніше – ядерним та іншим шантажем. Але навіть якщо РФ вийде із зернової угоди, створюючи нам додаткові проблеми, це лише доведе те, що не раз говорив Зеленський – що Путін неадекватний і недоговороспроможний. Наразі в цьому остаточно переконаються Туреччина з ООН", – констатує Ігор Петренко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — до чого готується Росія, продовжуючи розмови про "брудну бомбу" — чи здатний Захід на превентивний удар.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

29 жовтня 2022, 19:55

Милі сваряться, ... Зроблять трохи більше долю Путіна і все порішають. Просто треба сумлінно виконувати угоду, а ні використовувати її для прикриття ... Чого? Військових дій чи теракту? В них і риторика/термінологія однаково братня. Не: війна загарбник військові дії ворог ..., а: АТО терорист фашист орк ... Забули, як УПА-діди німецькі міста бомбили і звідти трофеї везли? Походження/створення всього православного зла від "матері міст російських".


Новини