Головна Новини Суспільство Війна з Росією Росія та Іран продовжують зближення: чи ще є у світу можливість цьому перешкодити
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія та Іран продовжують зближення: чи ще є у світу можливість цьому перешкодити

Іран і Росія вже звикли жити в умовах обмежень, тому постійно в пошуках рішень, як обійти санкції

9 листопада 2022, 11:27
Поділіться публікацією:

Інститут вивчення війни (ISW) повідомляє про візит до Ірану секретаря Радбезу РФ Миколи Патрушева. За висновками експертів організації, можлива мета його поїздки – "обговорення потенційного продажу іранських балістичних ракет Росії". Як Україні та світу реагувати на загрозливе зближення Москви та Тегерана? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Росія та Іран продовжують зближення: чи ще є у світу можливість цьому перешкодити

Росія та Іран. Фото: з відкритих джерел

Не можна дозволяти розширюватись цьому прихованому блоку

Політолог, конфліктолог Богдан Петренко пояснює:

"Головне, що об'єднує Іран та РФ – це антизахідний наратив у їхній ідеології. Тому марно очікувати, що засудження їхніх дій з боку цивілізованого світу призведе до обмеження контактів та постачання зброї".

За словами експерта, Іран, як і Росія, вже звикли жити в умовах обмежень, а точніше – у пошуку шляхів для того, щоби ці санкції обійти. Однак це не означає, наголошує він, що їх не слід засуджувати та не потрібно накладати нові санкції. Адже це може стати сигналом для інших режимів та держав, які можуть схилятися до антизахідних нарратів. Не можна дозволяти розширюватись цьому прихованому блоку, упевнений Богдан Петренко.

"Водночас ефективним буде пошук союзників серед противників Ірану, включаючи Ізраїль, – зазначає він. – Також важливо розповсюджувати інформацію про те, які будуть наслідки допомоги росіянам в агресії проти України. І, звісно, необхідно підтримувати всі антидиктаторські рухи, присутні на території Ірану та РФ. Авторитарні режими ефективніше знищуються зсередини".

Співпраця з РФ тільки зміцнить Іран і КНДР, оскільки на продажі ракет та інших боєприпасів путінському режиму вони зможуть непогано підзаробити

Росія та Іран, як, втім, і КНДР (Північна Корея), — вже давно становлять загрозу для міжнародної безпеки своєю неконструктивною, непередбачуваною поведінкою. На цьому наголошує політолог-міжнародник Георгій Кухалейшвілі.

Він вважає, що відреагувати на постачання іранських ракет та дронів, а також північнокорейських артилерійських снарядів до Росії можна двома способами.

"Перший спосіб – запровадити нові санкції проти цих трьох держав. Сумнівно, що вони зупинять постачання зброї, але посилять і без того плачевне соціально-економічне становище в КНДР та Ірані, ще більше ускладнять життя росіянам, яким залишається лише мріяти про довоєнний час. Другий спосіб, на мій погляд, більш адекватний поведінці країн-ізгоїв – нанести точкові ракетно-бомбові удари по військово-промислових підприємствах і складах зі зброєю та боєприпасами на території Ірану та Північної Кореї. На проведення таких операцій є сили і кошти в США та їхніх регіональних союзників Ізраїлю — у випадку Ірану, і Південної Кореї — у разі КНДР. Обстановка при цьому сприятлива. В Ірані зростає соціальна напруженість та конфлікт суспільства та правлячого режиму".

До того ж, нагадує Георгій Кухалейшвілі, ізраїльтяни успішно знищують військові об'єкти Ірану в Сирії. А між Південною Кореєю та Північною Кореєю спалахнула нова криза (північнокорейці обстріляли з ракет прибережну зону Південної Кореї).

"Співпраця з РФ лише зміцнить Іран та КНДР, оскільки на продажі ракет та інших боєприпасів путінському режиму вони зможуть непогано підзаробити та отримати кошти для вдосконалення ракетних озброєнь, проведення ядерної програми. Україні варто подавати Росію, Іран та КНДР як нову вісь зла, яка становить загрозу не лише для наших громадян, а й усього світу, переконувати західних партнерів у доцільності жорстких заходів", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – у Росії готові до переговорів з Україною без попередніх умов.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини