Головна Новини Суспільство Війна з Росією Росія та Білорусь готують військові навчання на кордоні з Україною: про що це говорить
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія та Білорусь готують військові навчання на кордоні з Україною: про що це говорить

Чергові військові навчання двох недружніх до України країн змушують ЗСУ тримати війська на небезпечних напрямках з півночі

2 вересня 2022, 11:00 comments2893
Поділіться публікацією:

У період з 8 по 14 вересня на території Республіки Білорусь (РБ) плануються спільні навчання збройних сил РБ, Росії та інших країн-членів групи ОДКБ. Не виключається підготовка до наступу на півночі України. Про це на брифінгу повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу Збройних Сил України Олексій Громов. Також відомо, що навчання військової авіації в Білорусі почало зміщуватися до українських кордонів. Чого чекати від РБ цієї осені? Чи зуміє Москва втягнути Мінськ у відкриту війну проти України? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Росія та Білорусь готують військові навчання на кордоні з Україною: про що це говорить

Військові навчання РФ та Білорусі. Фото: з відкритих джерел

Подібні навчання також є допомогою рашистам

Виконавчий директор у Центрі прикладних політичних досліджень "Пента", політичний експерт Олександр Леонов міркує так:

"З території Білорусі здійснюється повномасштабна агресія Росії проти України. З 24 лютого РБ є безпосереднім учасником Росії. У тому числі й співучасником воєнних злочинів. І тому ігнорувати небезпеку з боку Білорусі ми не маємо права".

Інше питання, продовжує експерт, наскільки готовий самопроголошений президент Лукашенко віддати злочинний наказ – і наскільки готові армія РБ та білоруське суспільство його виконати.

"Річ у тому, – пояснює Олександр Леонов, – що білоруське суспільство тотально не підтримує війну. Не горить бажанням брати участь у путінській авантюрі та армія. Якщо Лукашенко ризикне, то може вибухнути ситуація у Білорусі. Причому армії буде і привід, і причина стати на бік протестувальників. Думаю, саме тому Лукашенко досі не наказав армії РБ перейти кордон. Проте навчання, тим більше з такою "легендою", змушують Україну тримати війська на небезпечних напрямках із півночі. Війська, які дуже потрібні на півдні та сході. І тому подібні навчання також є допомогою рашистам".

Лукашенко зляканий, і його страх передається білоруському суспільству

Політолог Володимир Цибулько наголошує, що Лукашенко зараз має величезний бюджетний дефіцит, покривати який частково допомагають російські вливання. Тому від навчань він не відмовиться, бо перти проти волі Москви не може.

"Але його головний страх – це бажання Путіна втягнути у війну білоруські війська, – вважає політолог. – Лукашенко петляє, але дозволяє білорусам контрактуватись у російські війська. Також ремонтує російську техніку та надає техніку зі своїх частин – російській армії".

Володимир Цибулько не виключає, що росіяни на нових навчаннях вдарять розташування білоруських військ у польових таборах з метою створення casus belli (привід для війни).

"Втім, – зазначає експерт, – навряд чи це радикалізує бульбанфюрера. Лукашенко наляканий, і його страх передається білоруському суспільству. Білоруси не знають, якою буде плата для них за лукашенківські злочини, включаючи ракетний обстріл України з території РБ".

Читайте також на порталі "Коментарі" — з ким Україна має узгоджувати звільнення своїх територій: відповідь Данилова.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини