Головна Новини Суспільство Війна з Росією Росія стягнула комплекси С-300 та С-400 до Білорусі: до чого готується Кремль – звідки чекати загрози
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія стягнула комплекси С-300 та С-400 до Білорусі: до чого готується Кремль – звідки чекати загрози

У Росії можуть закінчуватися запаси ракет і тому агресор готується застосовувати ракети С-300 і С-400 для обстрілу України або ж для прикриття наступу з боку Білорусі, куди можуть прибути російські літаки

16 серпня 2022, 14:10 comments1923
Поділіться публікацією:

На білоруському аеродромі "Зябрівка" знаходиться до 14-ти російських зенітно-ракетних комплексів (ЗРК) С-400 "Тріумф", два зенітно-ракетно-гарматних комплекси (ЗРПК) "Панцир" і близько 60-ти ракет до них. Моніторингова група "Беларускі Гаюн" передбачає, що йде підготовка масованого ракетного удару по території України. Експерти проаналізували ситуацію для видання "Коментарі".

Росія стягнула комплекси С-300 та С-400 до Білорусі: до чого готується Кремль – звідки чекати загрози

ЗРК С-300 и С-400. Фото: Міноборони РФ

На відміну від запасів ракет до С-300 та С-400, яких ще досить багато, запаси інших ракет у росіян вичерпуються

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт Влад Волошин звертає увагу, що 14 пускових установок та близько 60 ракет – це не дуже багато. 4-5 ракет на кожну установку.

"І все ж таки, таке зосередження ракет небезпечне. І їх справді можна використовувати для масованого ракетного удару, – зазначає експерт. – Важливо також розуміти, чи може комплекс С-300, С-400 завдавати удару по наземних цілях. Опція така передбачена. Заявлена дальність цих ЗРК — 120-150 км може бути далі. Деякі розробники кажуть, що вони можуть бити і на відстань до 400 км, хоч у цьому сумніви".

При цьому продовжує Влад Волошин кожна така ракета – дороге задоволення. І, якщо вони зосереджені сьогодні у "Зябрівці", це може говорити про те, що запас "Іскандерів" (родина російських оперативно-тактичних ракетних комплексів) та "Точок-У" (радянський тактичний ракетний комплекс дивізійної ланки), які до цього були на території Республіки Білорусь (РБ), вичерпався майже повністю.

"Одна ракета для Іскандера коштує до трьох мільйонів доларів, а ракета "Точки-У" близько 300 тисяч. Не дешевше ракети до комплексів С-300 та С-400. У той же час, вага бойової частини ракети (боєголовки) до С-300 та С-400 – всього 144 кг. А маса бойової частини тих самих "Калібрів" (родина російських крилатих ракет) – 400-450 кг, а для "Іскандерів" – 480 кг. А у ракет Х-22, якими росіяни завдали удару по торговому центру в Кременчуці, маса бойової частини загалом 960 кг. Ну а ракети комплексів С-300 і С-400 не настільки потужні. Вони не призначені для завдання ударів по якихось захищених об'єктах. З їхньою допомогою, насамперед, завдаються удари по літаках з алюмінієвими корпусами, – пояснює експерт. – І ракети ці, наголошую, теж недешеві. Навіщо Росія зосереджує саме їх у білоруському аеропорту? Тому що вона вже використала понад три тисячі інших ракет для ударів територією України. І їхні запаси вичерпуються. На відміну від запасів ракет до С-300 та С-400, яких ще чимало".

На думку Влада Волошина, зосередження саме цих ЗРК у РБ пов'язане з наміром Росії не слабшати загрозу завдання ракетних ударів по Україні з тієї території. Нехай і не такі потужні, як раніше.

"Але якщо зазначені 14 установок зроблять одночасний залп, впоратися з такою кількістю одразу випущених ракет буде складно навіть найсучаснішій системі ППО та ПРО. На жаль, є ймовірність, що саме такий залп буде здійснено, – попереджає експерт. – Причому не для завдання деяких точкових ударів по добре захищених військових об'єктах, а скоріше як зброя терору – по місцях скупчення людей. Сподіватимемося, що ці ракети все ж таки зосереджені для того, щоб просто тримати Україну в тонусі, а не для нанесення одночасного залпу.

Комплекси — ЗРК — С-400 "Тріумф", "Панцир" — сконцентрували росіяни, зробивши фактично непробивну систему захисту

Експерт з питань сектору оборони та безпеки військовий оглядач Олег Старіков акцентує, що озброєння, зібране на аеродромі "Зябрівка", відноситься до системи ППО, до оборонних видів. І призначено, перш за все, для збитня крилатих ракет, повітряних цілей і таке інше.

"Це не наступальне озброєння, – зазначає експерт. – Можу припустити, що росіяни пригнали туди саме такі види озброєння, щоб не було ударів по РБ та озброєнню РФ, яке знаходиться в Білорусі і використовується проти України. Усі названі комплекси — ЗРК — С-400 "Тріумф", "Панцир" — сконцентрували, зробивши фактично непробивну систему захисту. Тому що "Панцир" – це тактична ланка, а ті самі С-400 – оперативно-стратегічний вид озброєння. Тобто росіяни створили максимальний рівень захисту. Захисту чого? Аеродрому? Отже, туди повинні прибути відповідні носії – літаки, які несуть наступальні озброєння – ті ж ракети "повітря-земля". І саме їх мають намір прикрити від ударів, щоби не були знищені. До речі, у "Зябрівці" нещодавно було знищено танк, що могло змусити росіян посилити заходи безпеки".

Знову ж таки, продовжує Олег Старіков, якщо це місце зосередження, то потім озброєння звідти можуть розосередити. І куди підуть ці засоби ППО – сказати складно.

"Але їх кількість на одному місці говорить про багатоешелоновану систему оборони. І навіть якщо буде багатоешелонований удар, то "Тріумф" та "Панцир" можуть забезпечити 95% захист. Це одна з найпотужніших систем поразки, – наголошує експерт. – Але все ж таки, концентрація такої системи ППО в одному місці виглядає дивно. Акцентую, це може бути зроблено для прикриття носіїв, які здатні виконувати якісь завдання. Чи це буде багатоешелонований удар по Україні – не можу сказати. Навіщо це робити із "Зябрівки", якщо РФ може це зробити зі своєї території за допомогою стратегічних носіїв – тих самих літаків ТУ-22м3 і так далі?".

Читайте також на порталі "Коментарі" — операція "демілітаризація" продовжиться: у Зеленського відреагували на вибухи в Криму.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

ВВС58

17 серпня 2022, 12:27

Мое мнение, если хотя бы одна ракета вылетит и РБ, мы имеем полное право на жесткую ответку. И пусть лукошкин не обижается - с его территории стреляли . получи фашист гранату


Новини