Головна Новини Суспільство Війна з Росією Росія створила в Європі мережу підготовлених бойовиків і шпигунів: в чому головна загроза
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія створила в Європі мережу підготовлених бойовиків і шпигунів: в чому головна загроза

Західні спецслужби дуже "толерантно" спостерігали, як Кремль створює шпигунські мережі в Європі

6 травня 2024, 07:00
Поділіться публікацією:

Низка західних ЗМІ опубліковувала матеріал про те, що російські шпигуни та агенти в західних країнах суттєво активізувалися. Про що це може говорити? Чи готовий Путін до війни на виснаження? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, вивчивши думки експертів.

Росія створила в Європі мережу підготовлених бойовиків і шпигунів: в чому головна загроза

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Російські мігранти становлять серйозну небезпеку для країн Європи

Воєнний аналітик Олександр Коваленко в ефірі загальнонаціонального телемарафону висловив думку про те, що Захід просто "проспав" формування у себе розгалуженої мережі російських шпигунів, агентів впливу і цілих команд підготовлених бойовиків.

"У Європі вже існує сформована, структурована, добре організована російська агентурна мережа. Причому, не можна сказати, що про її формування європейські спецслужби не знали. Вони не тільки про це знали, а й вельми толерантно, стримано спостерігали за її формуванням і розширенням", — зазначив Коваленко.

За його словами, російські спецслужби десятиліттями займалися інфільтрацією своїх агентів у найрізноманітніші верстви населення Європи. Агенти засилалися, зокрема, під виглядом політичних біженців і звичайних економічних мігрантів. Аналітик зазначає, що західні спецслужби забили на сполох тільки тоді, коли мова зайшла про активізацію цієї розгалуженої мережі.

Коваленко також наводить приклад того, які методи використовувала Росія для створення своєї агентурної мережі.

"Кілька років тому в Німеччині і загалом у Європі, стала дуже популярною мережа бійцівських клубів "Система", засновниками якої були вихідці з Росії. Цю мережу, організатори якої здавалися просто звичайними ентузіастами, активно використовують розвідслужби Росії для вербування агентів з найбільш радикального прошарку населення. За оцінками експертів, під контролем спецслужб РФ у Німеччині є від 250 до 300 активних, підготовлених бойовиків", — розповів експерт.

Найактивніший кількісний наступ людським ресурсом росіяни ведуть на Сході України

Військовий оглядач Денис Попович в ефірі телемарафону заявив, що основний ресурс російського диктатора Путіна – російське суспільство, і саме це дозволяє Росії вести війну на виснаження. Вони втрачають десятки тисяч людей, але просуваються вперед на 200-300 метрів.

Експерт наголошує, головна загроза полягає в тому, що на новому етапі війни кількість може перерости в якість.

"Для них (російського керівництва – ред.) люди – це паливо війни, вони їх вкидають допоки можливо. Зараз в РФ відбуваються певні процеси. Там не буде оголошено мобілізацію в тому класичному вигляді, як ми очікуємо, що Путін вийде і оголосить. Посилюються відповідні заходи – людям обіцяють великі "плюшки", збільшується одноразова виплата та зарплата за знаходження в зоні так званої "СВО". Тут треба розуміти, ті фінансові умови, які були раніше, вже не влаштовують, треба підвищувати гроші, щоб люди захотіли туди йти. Оскільки гроші в РФ є, якщо треба буде підвищувати ще, вони будуть це робити", – зауважив експерт.

Він додав, що у війні на виснаження, росіяни намагаються задавити Україну ресурсом, зокрема, людським. І, за словами Поповича, "маса вирішує".

"Завдяки цій масі людського ресурсу, вони можуть поки що просуватися вперед. Повільно, з великими втратами, по 100-200 метрів певних селищ. Але таким чином вони зараз будуть діяти", – підкреслив експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому світ проспав початок Третьої світової війни: про що говорять заяви Макрона.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини