Головна Новини Суспільство Війна з Росією Росія розпочала створення умов для повторного наступу з Білорусі: подробиці від ISW
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія розпочала створення умов для повторного наступу з Білорусі: подробиці від ISW

Ризик наступу росіян з Білорусі є, але в Інституті вивчення війни вважають його малоймовірним

24 грудня 2022, 07:50 comments1472
Поділіться публікацією:

Повторне настання росіян з Білорусі малоймовірне, але цілком може статися. Як передає видання "Коментарі", про це йдеться у щоденному звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Росія розпочала створення умов для повторного наступу з Білорусі: подробиці від ISW

Російські військові. Фото: Getty Images

Американські аналітики звертають увагу, що Москва створює умови для нового найнебезпечнішого способу дій – відновлення вторгнення на північ України, можливо, спрямованого на Київ – щонайменше з жовтня 2022 року. Такі дії можуть бути російською інформаційною операцією або відображати справжні наміри Путіна. Індикатори, що є на сьогоднішній день, неоднозначні – деякі перевірені докази нарощування російських військ у Білорусі мають більше сенсу як частину підготовки до нового наступу, ніж як частина навчань і тренувань. Водночас, доказів того, що Москва активно готує ударні сили в Білорусі, поки що не існує.

"Занепокоєння з приводу можливості того, що Путін може продовжити цей метод, безумовно, не є просто українською інформаційною операцією, спрямованою на тиск на Захід з метою надання Києву більшої кількості зброї, як припускають деякі західні аналітики. За оцінками ISW, повторне широкомасштабне російське вторгнення з Білорусі малоймовірне цієї зими, але до цього слід ставитися серйозно", — наголошується у звіті.

В ISW зазначили, що 24 грудня міністерство оборони Росії демонстративно заявило про наявність польового шпиталю у Білорусі. Перед тим Генеральний штаб ЗСУ повідомив, що російські війська планують розгорнути у Білорусі щонайменше ще один польовий шпиталь.

"Польові шпиталі не є обов'язковими для навчань і можуть свідчити про підготовку до бойових дій. Поява польових шпиталів у Білорусі на початку 2022 року була одним із останніх індикаторів, які спостерігалися перед тим, як Росія розпочала повномасштабне вторгнення", – зазначили в інституті.

Аналітики також зазначили, що Росія продовжує розгортати війська у Білорусі під виглядом навчань, а деякі російські танки Т-90, розгорнуті у Білорусі наприкінці грудня 2022 року, були помічені у зимовому камуфляжі.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Володимир Путін впав в істерику: в Інституті вивчення війни (ISW) розповіли, яке рішення Заходу розлютило диктатора.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини