Головна Новини Суспільство Війна з Росією Росія поспішає затвердити нові анексії: чи вдасться їй це - чого чекати далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія поспішає затвердити нові анексії: чи вдасться їй це - чого чекати далі

Українська армія може поламати всі плани ворога щодо проведення фейкових "референдумів"

8 серпня 2022, 12:10 comments1122
Поділіться публікацією:

Російські загарбники можуть прискорити підготовку до псевдореферендуму з анексії окупованих територій України. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW). У свою чергу президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні ввечері 7 серпня попередив, що якщо російські окупанти підуть шляхом псевдореферендумів, то для себе ж закриють будь-яку можливість переговорів з Україною та вільним світом. Бути (і якщо бути – то коли, за яких умов) чи не бути псевдореферендумам – і чому? Які варіанти розвитку подій? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Росія поспішає затвердити нові анексії: чи вдасться їй це - чого чекати далі

Херсон. Фото: з відкритих джерел

Проведення чи не проведення псевдореферендумів насамперед залежатиме від ЗСУ

Директор Департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПІ) доктор політичних наук Ігор Петренко нагадує, що РФ робить вже не першу спробу провести псевдореферендуми на тимчасово окупованих територіях. Використовуючи всі можливі інструменти: від підкупу до залякування.

"Але все одно рівень готовності взяти участь у псевдореферендумі, і тим більше підтримати російські плани залишається дуже низьким. І це дратує Кремль. Путіну важливо створити видимість закріплення захоплених українських територій – і він має для цього стислий термін. По-перше, у грудні буде сторіччя створення СРСР, це сакральна дата для Путіна, до неї він хоче показати хоч якийсь результат, скоріше у вигляді союзної держави з Білоруссю та тимчасово окупованими територіями. По-друге, якраз у грудні росіяни повною мірою відчують дію санкцій на власній шкурі, тому йому треба буде показати щось, щоби переключити увагу черні. Виходячи з цього, псевдореферендуми окупанти мають намір провести на початку осені (середина вересня — початок жовтня), щоб потім встигнути ще шльопнути якесь рішення Держдуми (про визнання, про стратегічне партнерство, про входження до складу РФ або щось інше в цьому дусі)", – пояснює Ігор Петренко.

На його думку, проведення чи не проведення псевдореферендумів насамперед залежатиме від ЗСУ, від їх просування та успіхів у звільнення територій.

"Швидше за все РФ спробує провести ще одну масовану атаку (про що свідчить накопичення сил) і вже за її результатами провести "референдуми". При цьому для Зеленського псевдореферендуми це червона лінія, він чітко про це сказав. Такий крок буде розцінений нами як закриття будь-яких переговорних можливостей. І ми вже розпочали відповідну роботу з нашими партнерами, які підтримають нас у цьому та вдарять ще більшими санкціями щодо РФ, – наголошує експерт. – Також такі дії призведуть до нового витку збільшення постачання озброєння Україні. Загалом псевдореферендуми – це виключно інструмент для впливу на внутрішню аудиторію, ніхто у світі не визнає їхніх результатів (хіба що Північна Корея та талібан)".

Реалізація сценарію спроби анексії свідчить про ще більше порушення з боку міжнародного права Росії

Аналітик Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко впевнена, що РФ готує сценарії спроб анексії українських – тимчасово окупованих – територій.

"У Херсонській, Запорізькій областях, які частково контролюються російською армією, запроваджується рубльова зона, російська освіта, вилучаються українські книги, проводяться прямі репресивні заходи проти місцевого населення, депутатського корпусу місцевих рад. Там працюють російські силові структури, вилучається власність. Реалізується Кримська схема дій щодо анексії", – пояснює аналітик.

Однак, зазначає вона, навіть згідно з російським законодавством для спроби анексії території повинні спочатку стати самостійними, а потім попросити РФ про приєднання.

"У будь-якому разі, подібні „опитування”, „референдуми” безглузді з погляду міжнародного права, українського права. Російська "влада Херсонщини" чи Запорізької області, ОРДЛО не мала, не має і не матиме жодної легітимності, – упевнена Юлія Тищенко. – Ну, а реалізація сценарію спроби анексії свідчить про ще більше порушення з боку Росії міжнародного права – і замість підвищення ставок ще більше заморозить потенційний діалог про вихід із війни".

Читайте також на порталі "Коментарі" – росіяни готують масову депортацію українських дітей: названо область.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

8 серпня 2022, 11:50

Зараз діє безсовісна заборона, на розміщення західної зброї ближче ніж n-відстані до кордону. І хотів би вистрелити (порівняти: з виїхати з цієї країни) та не вийде. Змінеться кордон, відповідно, буде посунула зброя. УПА-пропаганда так дотепно кепкувала з бункерного діда, що не помічала іншого. Путін завжди на крок попереду. Кожного дня щось нове: в стратегії, політики, економіки. Наш Іа-іа, з застарілим мисленням, часів Зе-Будьоного, хоч на 31 рік молодше, а повний відстій. За нього - всьэ інші роблять/думають. Ердоган і ООН знайшли шляхи зерну, наприклад.


Новини