Головна Новини Суспільство Війна з Росією Росія отримує військові товари США з Китаю: які країни допомагають їй у цьому
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія отримує військові товари США з Китаю: які країни допомагають їй у цьому

Колишні радянські республіки Казахстан та Киргизстан є одними з багатьох шляхів до Росії для так званих товарів подвійного призначення

4 березня 2024, 11:00
Поділіться публікацією:

Дрони та комп'ютерні чіпи американського виробництва все частіше надходять до Росії з Китаю торговими шляхами Центральної Азії. Це свідчить про те, наскільки складно подавити постачання для військових зусиль Москви. Як передає портал "Коментарі", про це пише The Wall Street Journal.

Росія отримує військові товари США з Китаю: які країни допомагають їй у цьому

Дрони. Фото: з відкритих джерел

Наголошується, що торгові маршрути, що проходять через колишні радянські республіки Казахстан та Киргизстан, є одними з багатьох шляхів до Росії для так званих товарів подвійного призначення.

"Незважаючи на зусилля США, Центральна Азія є зростаючим "трубопроводом" для Росії, що стало можливим завдяки тисячам миль відкритих кордонів, непрозорій торговій практиці та опортуністичним посередникам. Товари часто походять з Китаю, де вони виробляються в деяких випадках великими американськими компаніями, які стверджують , що товари імпортуються Росією без їхнього дозволу", — йдеться у матеріалі.

Газета, посилаючись на аналітика по Росії в американській некомерційній дослідницькій компанії C4ADS, зазначає, що цей торговий шлях є особливо важливим для РФ, оскільки він забезпечує високу концентрацію товарів західного виробництва.

США та їхні союзники ведуть список товарів подвійного призначення, які підпадають під санкції, включаючи комп'ютерні чіпи, маршрутизатори та шарикопідшипники, що використовуються у танках. Минулого року у списку було 45 пунктів, а у лютому додалися ще п'ять.

За даними китайської митниці, експорт товарів подвійного призначення з Китаю до Казахстану та Киргизстану різко зріс з лютого 2022 року, коли почалася війна, а 2023 року — до $1,3 млрд, що на 64% більше, ніж 2022-го. Згідно з торговими даними, багато з цих товарів потім були відправлені до Росії.

"Дві країни Центральної Азії не є єдиним джерелом товарів подвійного призначення для Росії. Товари також проходять через такі країни, як Об'єднані Арабські Емірати та Туреччина. Китай минулого року експортував таких товарів безпосередньо до Росії на суму 4,5 мільярда доларів", — йдеться у повідомленні. у публікації.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи правда, що санкції проти РФ втратили ефективність: до чого тепер рухається Захід.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини