Головна Новини Суспільство Війна з Росією Росія концертує війська у трьох місцях біля кордону: у США розповіли про можливі рішення Путіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія концертує війська у трьох місцях біля кордону: у США розповіли про можливі рішення Путіна

ISW розповів про концентрацію росіян на кордоні, можливі напрямки та перспективи майбутніх наступів

27 травня 2024, 08:05 comments1342
Поділіться публікацією:

Зафіксовано три локації на території РФ, де концентруються російські окупаційні війська. Поки що кількість військ, яку стягнув агресор є обмеженою, проте навіть така чисельність у разі початку наступальних дій може змусити Україну перекинути та розтягнути війська вздовж державного кордону. Як повідомляє портал "Коментарі", про це йдеться в оновленому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Росія концертує війська у трьох місцях біля кордону: у США розповіли про можливі рішення Путіна

Російські війська. Фото: з відкритих джерел

Аналітики Інституту повідомляють, що росіяни концентрують війська в районі Грайворон-Борисівка-Пролетарський на заході Білгородської області. Супутникові знімки дозволяють припустити, що російські війська розширили діяльність на базах та складах у населених пунктах у цьому районі в останні тижні. Проте нинішній розмір ймовірної концентрації залишається незрозумілим, зазначають експерти ISW.

Експерти розповідають, що ділянка Грайворон-Борисівка-Пролетарська надасть російським військам можливість розпочати наступальні операції на південь у напрямку Золочева та Богодухова, двох українських міст на північний захід від Харкова в межах 25 кілометрів від міжнародного кордону, або на захід у напрямку населених пунктів уздовж траси Р-45, яка з'єднує Богодухів із Сумами, йдеться у звіті.

ISW припускає, що окупанти могли б вести наступальні операції в одному чи обох напрямках одночасно, а концентрація росіян тут могла б змусити українські сили перекинути війська на більшу ділянку кордону у Харківській та Сумській областях.

Російські сили також зосереджують обмежені сили у Курській та Брянській областях поблизу кордону із Сумською областю.

Аналітики Інституту вважають, що навіть обмежена концентрація в цих районах може бути спрямована на досягнення можливого бажаного ефекту подальшого стягування та закріплення українських сил на міжнародному кордоні.

Російські збройні сили зараз доводять Північне угруповання військ у районі кордону до запланованої кінцевої чисельності і, ймовірно, вдадуться лише до обмежених наступальних дій у напрямку Суми-Харків, поки Північне угруповання військ не наблизиться до кінцевої чисельності, прогнозує ISW.

"Навіть обмежені російські наступальні операції у цих районах створять тиск, який розтягне українську живу силу та техніку вздовж ширшого фронту і, можливо, дозволить російським військам створити тактичні плацдарми для підтримки подальших операцій або на північний захід від міста Харкова, або у напрямку міста Суми", – йдеться у звіті.

Проте Північне угруповання військ, навіть досягнувши верхньої межі заявленої кінцевої чисельності, не матиме живої сили, необхідної для проведення успішної операції з оточення чи захоплення Харкова чи Сум, переконані в Інституті.

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що свідчить посилення загроз з боку РФ: чи чекати адекватнішої реакції Заходу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини