Головна Новини Суспільство Війна з Росією Росія хоче такий «мир», щоб отримати під контроль 80% територій України, які вона не захопила
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія хоче такий «мир», щоб отримати під контроль 80% територій України, які вона не захопила

Росія дуже розраховує, що Трамп допоможе «каструвати» Україну

29 липня 2024, 18:35 comments1891
Поділіться публікацією:

Можливе президентство Дональда Трампа становить загрозу для України не лише через потенційну зупинку поставок зброї та примус до територіальних поступок, але й через тиск на проголошення нейтрального статусу. Останнє, ймовірно, є найбажанішою метою Кремля, пише Financial Times.

Росія хоче такий «мир», щоб отримати під контроль 80% територій України, які вона не захопила

Мирні переговори

Видання зазначає, що мету зробити Україну нейтральною озвучив у червні сенатор Джей Ді Венс, якого Трамп хоче бачити своїм віце-президентом у разі перемоги на виборах.

При цьому видання приводить слова радник Байдена з національної безпеки Джейк Салліван про те, що Росія зараз хоче кастрованої України, яка не зможе належним чином захистити себе. Вона досі хоче підкорити Україну.

Навесні 2022 року Росія вимагала нейтрального статусу України та фактичного розпуску української армії у проекті так званої мирної угоди. Видання нагадує, що, за словами, одного із українських чиновників, загарбники просили, щоб українці поклали зброю на склади, які вони будуть охороняти, і повного вето на нашу зовнішню політику.

Автор публікації зазначає, що українці добре розуміють усю небезпеку прийняття російських вимог, однак дискусія про нейтралітет досі лишається актуальною.

"Найбільшою перешкодою для миру є не глибоке небажання України йти на територіальні поступки — хоч це й реально. Справа в тому, що Росія все одно вимагатиме врегулювання, яке передбачало б підкорення 80% території України, яку вона не контролює. Саме тому гарантії безпеки для України будуть центральними для будь-яких майбутніх мирних переговорів", – йдеться у статті.

Прийняти Україну до НАТО, поки Росія все ще окупує частину території країни, було б складно. Зразком могла бути Західна Німеччина часів холодної війни, але у такий варіант мало хто вірить. Ще одна ідея, яка має потужних прихильників у Вашингтоні, — це "ізраїльський варіант", або "варіант дикобраза". Він передбачає, що замість офіційних договірних зобов’язань щодо захисту України Захід просто допоможе Україні озброїтися так, аби самостійно стримувати майбутню російську агресію.

"Але навіть варіант із дикобразом суперечить вимогам Росії щодо кастрованої України. Путін, схоже, чекає на події в Америці. Адміністрація Байдена не погодиться на кастрацію України. Але адміністрація Трампа-Венса може. Поки результати виборів у США залишаються під сумнівом, Путін має всі стимули продовжувати боротьбу", – пише FT.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Україна не повинна чекати, коли їй розроблять мирний план, а активно працювати над ним самостійно.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини