Росія хоче нав’язати силовий шантаж: який план протистояння готує Україна

Росія хоче мати перевагу на полі бою, щоб отримати кращі умови під час мирних переговорів щодо закінчення війни в Україні.

Президент Володимир Зеленський заявив, що до кінця листопада 2024 року Україна створить план дій для досягнення миру, який представить на другому Саміті миру. Аналітик та кандидатка політичних наук Олеся Яхно вважає, що сформований напрямок стане вирішальним для закінчення війни, а Росії буде важче нав’язувати свій силовий шантаж в такому випадку.

Політтехнологиня Олеся Яхно вважає, правильним рішенням озвучити відносні дати проведення другого Саміту миру до президентських виборів у США.

"Ми робимо все правильно, коли називаємо певні терміни, наприклад кінець листопада, коли повинен пройти другий Саміт миру. Ми намагаємося пришвидшити процес до президентських виборів США, бо Росія хоче зворотнього. Вона хоче дотягнути до виборів, адже доки буде формуватися нова адміністрації, США буде не до зовнішньо-політичних питань", - говорить Яхно.

За словами експертки, Росія намагатиметься цей момент використати для посилення військових дії, щоб отримати більш вигідні умови та говорити з позиції сили про мирні переговори. Однак, якщо Україна створить план дій, який отримає загальну міжнародну підтримку, Кремлю буде складніше використати свою панівну позицію.

"Важливо сформувати напрямок, навіть якщо він не буде виконуватися Росією. План дій чи формула миру — можна називати як завгодно. Головне, щоб цей процес був погоджений Україною, погоджений нашими союзниками, а ще, щоб він мав підтримку в інших регіонах, так званих "нейтральних країнах" Глобального півдня, в країнах, які не підтримали санкції проти Росії. Важливо, щоб вони підтримували рух до миру. Якщо сам підхід буде затверджено, то від нього далі будуть відштовхуватися в ініціативах. Росії буде важче нав'язувати свій силовий шантаж", - наголошує Яхно.

Кандидатка політичних наук вважає, що план дій до миру в Україні буде складатись з конкретних рішень щодо безпеки України, зокрема рух до миру повинен бути заснований на міжнародному праві, статуті ООН, на виключенні ядерних ризиків та інших небезпек.

Більше про ризики для України провести швидкий другий Саміт миру читайте в ексклюзивному матеріалі порталу "Коментарі": "Що тепер буде з формулою миру: чому з’явилася заява Зеленського про мирний план".

Раніше портал "Коментарі" повідомляли про візит лідера Індії Нарендри Моді в Україну та ключовий пункт у переговорах з президентом Володимиром Зеленським.

Також "Коментарі" писали про версію колишнього британського прем'єра про те, який мирний план закінчення війни запропонує Дональд Трамп Україні.