Головна Новини Суспільство події Що тепер буде з формулою миру: чому з’явилася заява Зеленського про мирний план
commentss НОВИНИ Всі новини

Що тепер буде з формулою миру: чому з’явилася заява Зеленського про мирний план

Україна намагається пришвидшити процес мирних переговорів

29 липня 2024, 17:08 comments1445
Поділіться публікацією:

В інтерв'ю японському телеканалу NHK президент України Володимир Зеленський заявив, що до кінця листопада 2024 року Україна розробить план дій щодо досягнення миру. Зі сказаного Володимиром Зеленським випливають які мінімум два моменти, які важливо було б прояснити. Перший – як можна розуміти цю заяву, враховуючи той факт, що Росія продовжує наступати, навіть не натякаючи, що готова до миру? І другий момент – чи можна розуміти, що президент словами "Україна розробить план дій" натякнув, що формула миру, яку він же раніше презентував, відходить в минуле і буде новий мирний план?

Що тепер буде з формулою миру: чому з’явилася заява Зеленського про мирний план

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Активність, що треба шукати рішення закінчення війни, лише наростає

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно зауважила: не дивлячись на те, що Росія дійсно ніяким чином не демонструє готовність до мирного процесу, ми бачимо що мирна активність в плані ініціатив зростає. 

"Чуємо від Китаю періодично певні заяви. Бачимо, як себе проявляє Орбан. Це "мирна активність", але, все одно, самі слова про мир, що до нього треба йти, що в когось є якийсь план, ми про це чуємо все активніше. Більше того, ми і від західних політиків, зокрема, якщо говорити про США, від політиків різних команд чуємо, що є плани, а інколи конкретні елементи цих планів. Це говорить про те, що хоч Росія й не демонструє поки що прагнення до руху до миру, все ж оця активність, що треба шукати рішення, лише наростає. Інколи за нею стоїть реальне прагнення досягти миру, а інколи – мотивована інформаційно пропаганда, якщо ми говоримо про Орбана. Є певний запит, яким треба користуватися", – зазначила експерт.

На її думку, Україна тут поступає абсолютно правильно, щоб цей процес пришвидшити, щоб просто ніхто інший не перехопив цю ініціативу і не нав'язав той план, який нам може не подобатись. 

"Тому ми робимо все правильно, коли називаємо певні терміни, наприклад кінець листопада, коли повинен пройти другий Саміт миру. Ми намагаємося пришвидшити процес до президентських виборів США, бо Росія хоче зворотнього. Вона хоче дотягнути до виборів, адже доки буде формуватися нова адміністрації, США буде не до зовнішньо-політичних питань. Таким чином Росія намагається посилити військові атаки на Україну, гібридні дії в Європі, щоб використати цей момент для створення переваги і потім, з точки зору ще більшого домінування, говорити про мир. Тому ми все правильно говоримо. Ми хочемо цей процес пришвидшити", – зауважила Олеся Яхно.

Експерт продовжила думку – маркером того, що мирна активність зростає, є те, що багато країн активно починають говорити про мир.

"Важливо сформувати напрямок, навіть якщо він не буде виконуватися Росією. План дій чи формула миру — можна називати як завгодно. Головне, щоб цей процес був погоджений Україною, погоджений нашими союзниками, а ще, щоб він мав підтримку в інших регіонах, так званих "нейтральних країнах" Глобального півдня, в країнах, які не підтримали санкції проти Росії. Важливо, щоб вони підтримували рух до миру. Якщо сам підхід буде затверджено, то від нього далі будуть відштовхуватися в ініціативах. Росії буде важче нав'язувати свій силовий шантаж", – переконана Олеся Яхно. 

На її думку, рух до миру може мати декілька етапів. Це стратегічний рух до миру, якщо ми говоримо про повернення наших територій. Це гарантії безпеки, якщо ми говоримо про неповторення військових дій. 

"Якщо мова йде про справедливий мир, має бути узгоджено величезний спектр військових питань, зокрема щодо розміщення системи ПВО на східних та південних кордонах НАТО, а це Польща і Румунія, які будуть фактично охоплювати частину України. Має бути погоджено питання розміщення військових західних країн, що стане елементом співпраці України та НАТО. Це комплекс безпекових та оборотних заходів, які повинні показати, що російська агресія не матиме результату. Для цього потрібні рішучі дії Заходу і ми мусимо це обговорювати. Рух до миру повинен базуватися на міжнародному праві, статуті ООН, на виключенні певних ризиків, наприклад ядерних, також безпеки в Чорному морі. Тому те, що анонсував Володимир Зеленський, воно буде стосуватися конкретних певних пунктів, буде комплекс заходів того, як рухатись до справедливого миру", – зазначила Олеся Яхно.

Потрібний план, як ми намагаємось досягти миру і що буде далі

Голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права", народний депутат Верховної Ради трьох скликань (з п'ятого по сьоме) колишній заступник голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим Андрій Сенченко так прокоментував ситуацію: 

"Формулу миру я б сприймав як стратегічний напрямок. Що стосується плану, про який сказав президент, то це документ який повинен містити конкретні етапи, принаймні якісь часові орієнтири. Тому немає в цьому питанні протиріч в тому плані, що була формула миру, а тепер ми нібито відмовляємося від неї і є щось інше".

Що стосується того, що Росія не збирається припиняти війну і йти на реальні переговори, то Андрій Сенченко зазначив, що для нього було очевидним, що Росія не піде ні на які мирні переговори і тому будь-які переговори щодо закінчення війни повинні відбуватися з позиції сили. А для цього Україна повинна бути в голові цього процесу. 

"Тобто ми повинні солірувати. І саме для цього такий план, про який говорив Володимир Зеленський, потрібний. Ми не повинні чекати, доки наші партнери за океаном або наші європейські партнери підготують якийсь консолідований план і ми будемо поставлені перед фактом. Тому я вважаю, що цим треба займатися. Я не знаю, який внутрішній зміст цього плану на даному етапі, але я вважаю що це правильний крок. Тобто ми на кожному етапі повинні бути в голові цього процесу. Це не означає що вже восени будуть розпочаті переговори. Для цього потрібно зробити чимало нам всередині країни. Для цього потрібно зробити багато Збройним силам України. Багато потрібно зробити нашим партнерам, від яких ми за час початку повномасштабного вторгнення чули багато обіцянок", – зазначив співрозмовник порталу "Коментарі". 

Він наголосив, дуже важливо, щоб наші партнери близькі і далекі затвердили наш мирний план і поступово почали його активно підтримувати. 

"Не менш важливо, щоб до цього процесу приєднувалися не тільки наші найближчі партнери США та Європейський Союз, а й країни Глобального півдня з якими раніше активно працювала Росія, а зараз не менш активно вже працює Україна. Тому потрібна не тільки формула миру, а й потрібний план який дасть розуміння, як ми намагаємось досягти миру і що буде далі", – резюмував експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Китай натякнув, що мирні переговори між Україною та РФ будуть, але є один нюанс.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/

Новини