Головна Новини Суспільство Війна з Росією Росія чекає від світу три помилки: про що говорить заява Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія чекає від світу три помилки: про що говорить заява Зеленського

У Кремлі дуже сильно чекають холодну зиму, розраховуючи, що європейці зможуть пожертвувати Україною заради власних інтересів

1 вересня 2022, 13:55 comments1195
Поділіться публікацією:








Президент України Володимир Зеленський у зверненні до учасників Венеціанського кінофестивалю заявив, що Росія хоче, щоб світ зробив три помилки: звик до війни, змирився з війною та забув про війну. Цей задум, наголошує він, ніколи не повинен здійснитися. Експерти проаналізували цю заяву спеціально для видання "Коментарі".

Росія чекає від світу три помилки: про що говорить заява Зеленського

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Росія блефує – нам та Заходу просто важливо витримати

Голова правління Центру стратегічних досліджень Павло Жовніренко впевнений, що замість того, щоб зробити три помилки, до якого його підштовхує Росія, світ має допомогти Україні з наступом на півдні.

"Ми його очікуємо, але він вже фактично і відбувається. Тепер важливо, щоб збільшувалися та прискорювалися постачання із Заходу української армії всього того, що їй необхідно для розвитку успіху", – пояснює експерт.

Крім того, продовжує він, слід посилювати ізоляцію РФ. І не лише зусиллями антипутінської коаліції – формату "Рамштайн".

"Також не можна піддаватися на шантаж з боку країни-агресора – ядерний, газовий та інші. Росія влаштувала шабаш, максимально ускладнюючи просування місії МАГАТЕ до Запорізької АЕС. Знову включила енергетичний шантаж, перекривши той самий "Північний потік-1". Лякаючи Захід, що той замерзне. Проте європейці активно заповнюють газові сховища, шукають інших джерел блакитного палива. А сама РФ довго не зможе не пускати газ на Захід, – зазначає Павло Жовніренко. – Свердловини працюють, заглушити їх можна, але потім практично неможливо відновити. Залишається три варіанти: відправляти газ на експорт, закачувати до сховищ (а вони в РФ практично заповнені) або спалювати (що росіяни зараз і роблять). Зрозуміло, що Росія блефує. Нам та Заходу просто важливо витримати. Почалася осінь, час збирання врожаю. Сподіваюся, у нас буде жнива перемоги!".

РФ має надію, що Європа зіткнеться з величезними проблемами при проходженні майбутнього опалювального сезону

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович наголошує, що Росія витрачає колосальні кошти, намагаючись змінити у світі ставлення до війни в Україні.

"Представники РФ у цьому ракурсі зосередилися на певних країнах, насамперед ЄС. Роблячи ставку як на їхню віддаленість від театру військових дій (і не особливе розуміння там того, що відбувається в Україні), так і на певні проросійські настрої в цих країнах. Йдеться насамперед про Німеччину, Францію, де російська пропаганда працює безпосередньо з громадською думкою. Якщо подивитися на німецьку та французьку пресу, то видно, що частина матеріалів явно підготовлена пропагандою РФ. Так Кремль запроваджує на Заході свої наративи, своє бачення ситуації", – пояснює експерт.

З частиною інших країн, продовжує він, Росія працює безпосередньо через політичні еліти. Це та сама Угорщина, низка держав Африки та Латинської Америки. Там РФ намагається сформувати вигідну думку про війну. Як би нейтральне, але насправді – проросійське.

"Проте зараз такі дії РФ мають дуже обмежений успіх. Позиція України більш зрозуміла. І той рівень підтримки, який ми мали на початку широкомасштабного вторгнення супротивника, по суті зберігається. І, гадаю, збережеться, – розмірковує експерт. – Тут є й певна заслуга нашої влади, яка досить активно говорить про те, що відбувається, нагадує всім країнам, які розв'язали та продовжують війну. Хто винен у тих проблемах, які у цих країнах виникатимуть з економічного чи соціального погляду. Величезна заслуга і наших громадян, волонтерів, які доносять до інших держав справжню правду щодо цієї війни. Народна дипломатія, громадська дипломатія буває іноді навіть ефективніша, ніж деякі офіційні заяви із боку представників влади. І поки що це приносить певний результат. Ми зберігаємо Україну у фокусі світової уваги. Не даємо можливості РФ заговорити тему, замилити тему війни".

Також, за словами Ігоря Рейтеровича, слід усвідомити, що дві найближчі події визначатимуть, як ситуація розвиватиметься далі.

"По-перше – успіхи ЗСУ. Ми вже бачимо контрнаступальні дії на півдні, деокупацію низки територій. Це привертає увагу, нівелюючи наратив про нібито втому Заходу від України. Коли наші воїни демонструють успіхи, громадяни та уряди інших країн бачать, що їхня допомога приносить певний результат – і, відповідно, треба допомагати далі. Тож нам вкрай важливі ті чи інші перемоги, їхнє підсвічування, постійне підкреслення, що ми не зупинимося доти, доки не повернемо всі свої території", – пояснює експерт.

Другий момент, який може сильно вплинути на ситуацію, – зима.

"У РФ, – пояснює Ігор Рейтерович, – є надія, що Європа зіткнеться з величезними проблемами під час проходження майбутнього опалювального сезону. І сама країна-агресор доклала до цього руку, і санкції, які рикошетять ЄС (але інакше ніяк не можна). Кремль тішить себе ілюзіями, що на тлі холодів, зростання цін на енергоносії, їх дефіциту та вимушеного підняття тарифів Європа менше говоритиме про війну – і більше про внутрішні проблеми, а також необхідність якнайшвидшого завершення конфлікту, хай навіть на умовах Москви. В ім'я якнайшвидшого відновлення поставок дешевого російського газу".

Але навряд чи в країни-агресора і тут щось вийде, вважає експерт. До зими Європа вже більш-менш готова. Заповнено практично всі сховища, зазначає він. А негативні моменти, які виникатимуть під час опалювального сезону, потрібно правильно роз'яснювати громадянам усіх країн (причому робити це має як їхня влада, так і Україна).

"Важливо показувати, що винні у тому, що відбувається, не українці, не уряди цих країн, а РФ, яка використовує газ і нафту як політичну зброю, яка є також економічною, зачіпаючи кожного мешканця Європи, – наголошує Ігор Рейтерович. – Якщо зиму ми пройдемо, витримаємо, вистоїмо, якщо ЄС диверсифікує постачання газу, Росія втратить і енергетичний козир, за допомогою якого розраховує "заговорити" тему війни в Україні. У результаті країні-агресорові доведеться або сідати за стіл переговорів, або бути готовою до того, що підтримка України з боку Заходу не просто не зменшиться, а й навіть збільшиться. Оскільки громадяни цих країн нарешті зрозуміють, що війна не десь в Україні. Що Росія поширює війну тими чи іншими методами на весь ЄС. І що її мета – не просто захопити Україну, а й розвалити Євросоюз. Знищити ту демократію, яка там збудована. І мати справу зі слабкими державами, а не з державами, які об'єднані та мають єдину позицію та цінності".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому Зеленський присоромив Європу – чи наважиться ЄС на посилення обмежень щодо росіян.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини