Головна Новини Суспільство Війна з Росією Росії терміново потрібні переговори, але Україна відмовляє: чому так – коли відновиться діалог
commentss НОВИНИ Всі новини

Росії терміново потрібні переговори, але Україна відмовляє: чому так – коли відновиться діалог

Переговори будуть відстрочені до моменту максимального ослаблення росії

14 вересня 2022, 12:35 comments1604
Поділіться публікацією:

Віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина запевняє, що росія на тлі успішного наступу ЗСУ зверталася до України із запитом про переговори. Але Київ, за її словами, відмовився, сподіваючись разом з партнерами "втілити наш військовий та дипломатичний порядок денний", щоб бути готовими до переговорів, "коли буде слушний момент для України". Експерти оцінили для видання "Коментарі" перспективи переговорного процесу.

Росії терміново потрібні переговори, але Україна відмовляє: чому так – коли відновиться діалог

Переговори. Фото: з відкритих джерел

Ситуація зводить колективні зусилля до більш універсального результату

Політолог Володимир Цибулько звертає увагу, що спроба збити інтенсивність наступу України через переговори є досить відомим прийомом. А вдалий досвід переформатування Збройних Сил України після Дебальцевого (йдеться про серйозну поразку взимку-2015) фактично змушує Росію вдатися до подібного досвіду, зазначає він.

"Відмінність ситуації в Україні тепер у тому, що донори нашого військового успіху не можуть стояти осторонь подібних переговорів. Ситуація зводить колективні зусилля більш до універсального результату. Чи постає тепер питання про кордони до 23 лютого 2022-го? Ні! Тепер стоїть питання про постпутінську територію, про її дезінтеграцію та роззброєння", – наголошує політолог.

Тому, прогнозує Володимир Цибулько, переговори будуть відстрочені на момент максимального ослаблення Росії.

Багато що в гіпотетичних переговорах залежить ще й від ситуації всередині країни-агресора

Керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків, адвокат Михайло Дяденко розмірковує так:

"Ми бачимо, що Україна зараз вичікує і ставить за мету (завдання максимум) повернути всі тимчасово окуповані території, включаючи АРК Крим та Севастополь, Донбас. Або (завдання мінімум) — вийти до кордону на початок т.зв. "спецоперації" росіян (як варіант – деокупувати ще й увесь Донбас). Яке з цих завдань буде в результаті виконано, за якого розкладу і Київ, і Москва будуть готові до конструктивних переговорів – залежить від багатьох факторів".

За словами експерта, російська армія, яка раніше здавалася могутньою, другою у світі за силою, зараз зазнає великих труднощів в Україні. У той же час, з боку російських окупантів немає межі нелюдяності, вони йдуть на різні військові злочини. А тому складно спрогнозувати, якими можуть бути наступні кроки, удари на власне поле бою та в тилу.

"Безумовно, найвище військово-політичне керівництво України постійно консультується з нашими західними союзниками (США, Великою Британією, ЄС) щодо того, якими можуть бути компроміси з РФ, умови миру. Але остаточне рішення, звісно, за офіційним Києвом, – наголошує Михайло Дяденко. – Ми бачимо, що попри всі складнощі ситуація складається на нашу користь. Рейтинг та імідж, вплив Путіна вже ставляться під сумнів, у тому числі всередині РФ. І з боку ліберальної еліти, і з боку "яструбів". Отже, багато в гіпотетичних переговорах залежить ще й від ситуації всередині країни-агресора. Чи захоче суспільство і надалі підтримувати дії Путіна? Йому, звичайно, начхати на думку суспільства, але не в цій ситуації, коли через тотальне ослаблення Росії є реальна загроза його режиму".

Зміст переговорів буде залежати від дій ЗСУ, зміни лінії фронту, політики санкцій і ситуації в самій РФ

За словами аналітика Українського незалежного центру політичних досліджень Юлії Тищенко, після успішного контрнаступу ЗСУ у Харківській області російська сторона збільшила відверто агресивну риторику.

"Наприклад, на рівні політичного керівництва знову прозвучали заяви на всіх рівнях російської вертикалі влади, що "цілі спецоперації будуть досягнуті". Щоправда, – зазначає експерт, – досі немає пояснення, що це за цілі, адже протягом півроку їхні контури змінювалися. Йдеться про окупацію всієї України чи лише територію Донецької та Луганської областей, чи інші варіанти?".

У понеділок, зазначає Юлія Тищенко, різні офіційні особи країни-агресора на найвищому політичному рівні вказували, що для "переговорів немає жодних підстав". При цьому в офіційному публічному просторі лунають заклики до легалізації гуманітарних злочинів, як, наприклад, цілеспрямована руйнація української громадянської інфраструктури. Приклад ми бачили на Харківщині у неділю, коли росіяни влаштували Україні тимчасовий блекаут.

"Розмови путіна з Шольцем та Макроном також завершилися порцією погроз, – нагадує Юлія Тищенко. – Отже, зміст тем переговорів залежатиме від дій ЗСУ, зміни лінії фронту, політики санкцій та ситуації у самій РФ – на тлі газового шантажу ЄС із її боку. Путін вичікуватиме, відчуваючи ЄС та Україну, насамперед, на стійкість".

Читайте також на порталі "Коментарі" — які варіанти у Путіна після поразки на Харківщині: чого чекати від Кремля.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

14 вересня 2022, 12:01

Успіх контрнаступу відбувся завдяки розробці стратегії офіцерами НАТО, якою замінили розробку Ставки корумпованих м'ясників. Десь 10 тис. наших вояків можуть вважати цей день - другим народженням. Як і Сталін, наш авторитарний Карлик вимагав перемог для картинки. Зараз вони привласнили всі лаври собі, не визнали і не подякували НАТО. Так мерзотні комуняки привласнили перемогу над Гітлером собі, ще і шкодили розумово-ровинутим країнам.


Новини