РФ знову б'є дронами по Україні: як розуміти нову тактику – чим можемо відповісти

Найефективніший спосіб - знищувати ворожі дрони безпосередньо на місці пуску, але поки що у нас немає можливості туди дотягнутися

Російські загарбницькі війська протягом доби вдарили по Україні 26 дронами-камікадзе типу "Шахед-136". Генштаб ЗСУ повідомив, що 21 із них збито силами української ППО. Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) припускають, що збільшенням атак за допомогою "Шахедів" росіяни намагаються компенсувати нестачу точних ракет. Чи є панацея від атак дронів та взагалі дистанційних ударів з боку окупантів? Як змінилася тактика росіян у цьому сенсі? Що можемо протиставити цьому? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Поки йде накопичення ракет, агресор робить ставку на дрони

Колишній працівник СБУ та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак пояснює:

"Поки що у нас є можливість збивати "Шахеди" на підльоті. Вони летять досить повільно і низько, що дозволяє знищувати їх із великокаліберних кулеметів. Вночі це робити важче, тому задіяні потужні ліхтарі тощо. Десь спрацьовує система ППО, у хід ідуть ракети. Десь – "Гепарди" (зенітна самохідна установка). Але якісь дрони все ж таки прориваються. Малий відсоток, але проривається".

Як варіант, продовжує експерт, їх можна знищувати безпосередньо на місці запуску. Там, де "касета" із п'ятьма безпілотниками вилітає з того самого авто. Це було б краще, але зробити так дуже складно. Запуски проводяться, зазвичай, з глибини РФ. Поки що у нас немає можливості туди дотягнутися, зазначає Іван Ступак.

"Щодо зміни російської тактики. Відмова від масованих ударів ракетами пов'язана з тим, що запаси у противника вичерпалися, а виробництво – не таке масштабне. А доки йде накопичення, агресор робить ставку на дрони. Їх значно більше, ніж ракет, до того ж, вони набагато дешевші. З Ірану через Каспій вони і потрапляють до Архангельська. За деякими даними, у відповідь Росія передала Ірану літаки Су-35. Якби вдалося перебити ці логістичні ланцюжки, нам було б набагато легше, – наголошує експерт. – Але поки що цього не вдається – і два диктаторські режими продовжують накачувати один одного необхідними видами озброєнь".

Найбільш ефективним засобом проти безпілотників є створення дронів-винищувачів

Аналітик, фахівець із ракетного озброєння Олександр Кочетков попереджає – доки війну не закінчено, атаки з повітря триватимуть. При цьому, наголошує він, немає і не може бути системи ППО, яка дає стовідсоткову гарантію збиття всіх ворожих безпілотників.

"Це неможливо навіть теоретично: при застосуванні від 20 безпілотників існує велика ймовірність, що хоч один просочиться через оборону, – пояснює експерт. – Найбільш ефективним засобом проти безпілотників є створення дронів-винищувачів. Але поки що це завдання не вирішено. Тому залишається використання комп'ютеризованої зенітної артилерії, на кшталт систем Скайнекс, Гепард або подібних систем, які встановлюються на пікапах і здатні швидко переміщатися.

Однак, продовжує Олександр Кочетков, Україна велика, і в нас поки що явно недостатньо зенітних систем, щоб перекрити усі потенційні напрямки безпілотних атак.

"Щодо ракетних атак, то агресор переконався взимку, що він не в змозі зруйнувати нашу інфраструктуру. Тому накопичує крилаті та інші ракети для протидії нашому наступу, – зазначає аналітик. - Тобто, не тільки зенітні, типу С300, а й крилаті та балістичні ракети у ворога не скінчилися - він їх потихеньку виготовляє. Йдеться лише про зміну тактики застосування".

Читайте також на порталі "Коментарі" – у ГУР назвали причину – чому окупанти змінили тактику ракетних ударів по Україні.