Головна Новини Суспільство Війна з Росією РФ змінила тактику атак по енергетиці: чи дійсно б’є ракетами, які гірші за "Кинджали"
commentss НОВИНИ Всі новини

РФ змінила тактику атак по енергетиці: чи дійсно б’є ракетами, які гірші за "Кинджали"

Москва використовує затримку західної допомоги Києву, готуючи основу для наступу

12 квітня 2024, 07:02 comments1332
Поділіться публікацією:

Росія 11 квітня провела масштабну ракетно-безпілотну атаку на українські електростанції. Чи можна говорити, що ця атака є частиною нової кампанії, спрямованої на використання затримок у наданні західної допомоги Києву для посилення переваги Москви? Чи справді окупанти почали використовувати ракети, які гірші за "Кинджал"? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питання вивчивши думки експертів.

РФ змінила тактику атак по енергетиці: чи дійсно б’є ракетами, які гірші за "Кинджали"

Ракетний удар. Фото: з відкритих джерел

Росіяни виснажують українську протиповітряну оборону

Віденський аналітик з питань оборони Франц Штефан-Гаді вважає, що нещодавні атаки на найбільшу в Україні гідроелектростанцію і кілька теплоелектростанцій підкреслили вразливість енергетичної інфраструктури країни.

Експерт наголосив, наносячи удари по цивільній інфраструктурі, Росія намагається закласти основу для майбутніх наступальних дій, виснажуючи українську протиповітряну оборону і відволікаючи ресурси Києва від лінії фронту.

Російські окупанти застосували свої нові крилаті ракети Х-69

При цьому експерти "Defense Express" звертають увагу на важливу деталь в нещодавній атаці країні-агресора, а саме на те, що під час удару по Трипільській ТЕС російські окупанти застосували свої нові крилаті ракети Х-69, які дозволили їм повністю знищити найпотужнішу електростанцію Київщини.

Експерти стверджують, що дальність пуску ракет склала близько 400 км. Цей параметр перевищує відомі оцінки дальності Х-69 у 300 км, як чергової ітерації Х-59МК2. 

Аналітики нагадують, що це не перше використання Х-69 для удару по Україні – перша згадка про їх використання з'явилась у лютому 2024 року, "хоча поодинокі випадки були ще у 2023 році".

"Х-69 є російською дозвуковою крилатою ракетою для літаків тактичної авіації. Її запуск можливий з літаків Су-34 та Су-35, окрім того, саме вона має стати основною крилатою ракетою для Су-57, яку він має нести у внутрішніх відсіках озброєння", — йдеться у звіті експертів.

Зазначається, що попри те, що ця ракета дозвукова та має меншу бойову частину, ніж "гіперзвуковий" Х-47М2 "Кинджал", використання РФ саме Х-69 для удару по Трипільській ТЕС можна вважати гіршою ситуацією з декількох причин: її результативний удар говорить про можливості її проникнення повз очевидно виснажену українську протиповітряну оборону; її запуск з літаків тактичної авіації нівелює характерну ознаку масштабних ракетних атак, коли фіксується зліт стратегічних бомбардувальників Ту-95МС та МиГ-31К; її використання, саме за рахунок запуску з Су-34 чи Су-35 може носити більш масовий характер у силу більшої кількості носіїв.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому ми втратили Трипільську ТЕС: які висновки та до кого є питання.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини