Головна Новини Суспільство Війна з Росією РФ ще ближче до визнання державою-спонсором тероризму: що це означає – до чого це може призвести
commentss НОВИНИ Всі новини

РФ ще ближче до визнання державою-спонсором тероризму: що це означає – до чого це може призвести

Практика визнання країн "спонсорами тероризму" в США існує понад півстоліття, тепер до компанії країн-ізгоїв може приєднатися і Росія

29 липня 2022, 13:17 comments2286
Поділіться публікацією:

Під час свого вечірнього звернення Володимир Зеленський заявив, що жодна країна у світі не вкладається у тероризм більше, ніж Росія, і це потребує юридичної реакції. Так він відреагував на те, що сенат США ухвалив резолюцію, яка закликає Держдеп визнати Росію державою-спонсором тероризму через події в Україні, Чечні, Грузії та Сирії. Що це означає? До чого може спричинити? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

РФ ще ближче до визнання державою-спонсором тероризму: що це означає – до чого це може призвести

Держдеп може визнати Росію державою-спонсором тероризму. Фото: із відкритих джерел

Навіть Китай у таких умовах змушений буде відсторонитися від Росії

Глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко пояснює:

"Якщо Держдеп США процедурно прийме це рішення, внесе РФ до списку країн-спонсорів тероризму, це означатиме, що тепер усі платежі, які йдуть до Росії або ж звідти, потрапляють до "чорного списку". Автоматично можна їх блокувати та вимагати довести походження грошей. Що вони не йдуть на фінансування тероризму.

Тобто, продовжує експерт, максимально ускладнюється фінансова діяльність. Як вона ускладнена для тих, хто зараз перебуває в такому "чорному списку" Ірану, Північної Кореї, Сирії, Куби.

"Тепер до цієї "прекрасної компанії" країн-ізгоїв може потрапити і Росія. Навіть найпростіша торговельно-фінансова операція стане вкрай складною. Це не означає, що з РФ заборонено матиме справу, – уточнює Олександр Охріменко. Але, наголошую, будь-який платіж можна буде зупинити та вимагати довести, що це не фінансування тероризму. Причому це стосується і юросіб, і фізосіб. І це створює не лише фінансово-економічні проблеми, а й б'є за іміджем. Навіть Китай у таких умовах змушений буде відсторонитися від Росії, у якої зараз дешево скуповуючи в неї нафту та газ".

До того ж акцентує експерт, якщо якийсь американець купив російські акції, йому доведеться їх продавати. Тому що до нього можуть звернутися з ФБР із проханням пояснити мету купівлі цінних паперів у країни-спонсора тероризму.

"Так що чекаємо на рішення Держдепу. І сподіваємось на позитивний для нас результат", – резюмує Олександр Охріменко.

Коли РФ офіційно визнають країною-спонсором тероризму, ситуація для Москви погіршиться

Політолог Віктор Таран вважає, що Сенат дав серйозний політичний сигнал, адресований передусім бізнесу.

"Для багатьох компаній репутаційно небезпечно мати стосунки із країною-спонсором тероризму, – зазначає експерт. – Наприклад, американський фондовий ринок демонструє загальне падіння за перше півріччя на 1-2%. Водночас нові дані продемонстрували зростання акцій компаній, які вийшли з Росії. Вони менш токсичні, до них більше віри".

Ну, а коли РФ офіційно визнають країною-спонсором тероризму, ситуація посилиться, прогнозує Віктор Таран.

"Мати з такою країною справа, навіть через посередників, стане дуже токсичною, серйозним ударом по репутації", – наголошує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — на Заході прогнозують перелом у війні на користь України: які шанси на це чекати на фронті.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини