Головна Новини Суспільство Війна з Росією РФ розпочала «референдуми» на захоплених територіях: чому Кремль пішов на це – які будуть наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

РФ розпочала «референдуми» на захоплених територіях: чому Кремль пішов на це – які будуть наслідки

Путін та його оточення страхуються, оскільки, якщо українські території у тому чи іншому вигляді "приєднають" до Росії, будь-якому наступному президенту буде складно від них відмовитися

23 вересня 2022, 10:42 comments1754
Поділіться публікацією:

Сьогодні на тимчасово окупованих територіях Луганської, Донецької, Херсонської та Запорізької областей стартують псевдореферендуми щодо приєднання до Росії. У вечірньому зверненні президент України Володимир Зеленський нагадав, що подібним кроком Росія остаточно закриває собі шлях до мирних переговорів. Чому Кремль наважився піти на це саме зараз? До чого може спричинити такий крок? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

РФ розпочала «референдуми» на захоплених територіях: чому Кремль пішов на це – які будуть наслідки

Референдум у окупації. Фото: із відкритих джерел

Росія змінила тактику в Україні

Директор Українського інституту політики Руслан Бортник не сумнівається, що такий крок Кремля – реакція на поразку армії агресора у Харківській області та зростання деморалізаційних настроїв усередині російського суспільства.

"З одного боку, є розчарування серед ультрапатріотичної частини громадян Росії, що вимагає "війни на повне зростання", рішучих дій, мобілізації (що частково вже має місце), завдання ударів по центрах прийняття рішень, застосування тактичної ядерної зброї і так далі. З іншого боку – простежувалося явне розчарування тим, що відбувається в середовищі інфантильної російської більшості, яка не розуміла, чому розпіарена армія Росії не здатна досягти результатів", – пояснює експерт.

За його словами, зараз і через референдуми, і через мобілізацію російське керівництво намагається зламати негативний тренд.

"По-перше, щоб перехопити військову ініціативу, яка перебуває в руках ЗСУ близько місяця. Ми наступаємо практично в усіх напрямках, окрім низки позицій у Донецькій області. Примушуємо окупантів боронитися. По-друге, щоб перехопити політичну ініціативу, "продавши" росіянам як "перемогу" приєднання у тому чи іншому вигляді чотирьох нових регіонів, ста тисяч квадратних кілометрів. Демонструючи, що нібито Росія успішна в цьому напрямі", — зазначає Руслан Бортник.

Крім того, продовжує він, путін та його оточення страхуються. Оскільки якщо ці території у тому чи іншому вигляді приєднають до Росії, будь-якому наступному президентові буде важко від них відмовитися (через тиск з боку громадської думки). Не відмовившись від них, не засудивши анексію, не вдасться і засудити вторгнення в Україну. А не зробивши цього – буде складно засудити натхненників та керівників війни – особисто путіна та його оточення.

"Не сумніваюся, що мобілізація та псевдореферендуми спровокують новий виток санкцій, – вважає експерт. – Крім того, як вірно наголосив український президент, такий крок вкрай звужує поле для переговорів (крім гуманітарної частини). Про що можна говорити із противником, який захоплює твою територію і говорить, що це – назавжди? Те, що відбувається, також говорить про масштабування війни, оскільки Україна відповість на російську мобілізацію збільшенням своєї. Обидві сторони будуть накопичувати сили та кошти, війна розростатиметься".

Путінські рішення демонструють, що росія змінила тактику щодо України, упевнений Руслан Бортник.

"Вона не відмовляється від своїх стратегічних цілей – боротьба за геополітичний вплив із США. Але тактику саме в Україні – змінила. Якщо раніше метою був примус Києва до угоди (капітуляції) на умовах Москви, то тепер Росія показує, що вона налаштована на поділ і поглинання частин нашої країни. На знищення України як держави. Переговори за таких умов малоймовірні", – наголошує експерт.

При цьому, наголошує він, і "референдуми", і мобілізація підвищать внутрішню крихкість самої Росії.

"Все більша частина суспільства втягується у війну, вона проникає всередину Росії. І наслідки стануть відчутні вже приблизно за півроку. Значна частина росіян незабаром стане все гучніше задаватися питанням – чи потрібна їм ця війна, чи веде їх керівництво країни? Що послабить позиції путінського режиму, збільшуючи ймовірність того, що влада може змінитися, причому як у бік радикалізації, так і в бік лібералізації", – констатує Руслан Бортник.

Всі ці псевдореферендуми ніяк не вплинуть на ситуацію на фронті, оскільки є виключно елементами пропаганди і не більше

На думку політичного експерта Дениса Гороховського, подібні спроби легітимізувати російську присутність на окупованих територіях мали сенс до початку повномасштабного вторгнення в Україну. Сьогодні ж, вважає він, спроби терміново провести псевдореферендуми виглядають як істерика Кремля.

"Так само також під собою нічого не має бравада російських чиновників і політиків щодо того, що тепер будь-які бойові дії на цих територіях будуть вважатися атакою на Росію з відповідними наслідками, – зазначає експерт. – При цьому влада Росії регулярно повідомляє то про обстріли Бєлгородської області, то про дрони тощо. Виходить, що Бєлгород – це не така вже й росія, або всі ці погрози – лише погрози і нічого більше".

За фактом, усі ці псевдореферендуми ніяк не вплинуть на ситуацію на фронті, оскільки є виключно елементами пропаганди та нічим більше, впевнений Денис Гороховський. А теза "росія тут назавжди" вже неодноразово спростовувалась ЗСУ як нікчемна і не має жодного відношення до реальності, підсумовує він.

Однозначно війна продовжуватиметься, бо жодна зі сторін зупинятися не збирається

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт Влад Волошин нагадує, що оголошенню про проведення часткової мобілізації та фейкових референдумів передували натяки Кремля на те, що він готовий йти на переговори з Україною, але на якихось своїх умовах. У відповідь українська влада чітко дала зрозуміти – переговори можливі лише після звільнення всіх наших територій.

"Після цього росія пішла на ескалацію – псевдореферендуми заради анексії нових українських земель. Паралельно з цим оголошено часткову мобілізацію. Це ланки одного ланцюга. Мета Росії – зміна керівництва України та підім'яття під себе нашої країни. Тобто, як і раніше, Москві потрібна вся Україна. Звідси – такі кроки", – пояснює експерт.

На його думку, все це говорить про те, що війна видозмінюватиметься.

"Зараз Росія отримає додаткові резерви, сили, щоб продовжувати бойові дії. Крім того, у неї з'являться, скажімо, псевдоюридичні підстави для війни з Україною. Тобто країна-агресор "захищатиме", як вона вважає, "свої" (по суті – анексовані наші) території. Однозначно війна продовжуватиметься. Тому що жодна зі сторін зупинятися не збирається", – прогнозує Влад Волошин.

Він наголошує, що мобілізаційні та анексійні заходи лише набирають хід. Результати псевдореферендумів ще треба буде юридично оформити. А поповнення – одягнути, взути, озброїти, навчити користуватися зброєю.

"Поки росія готуватиме нове "гарматне м'ясо", її війська, що знаходяться на нашій території, спробують утримати позиції, які вони займають. Ну, а ЗСУ, звичайно, зроблять максимум, щоб зруйнувати плани окупантів, – упевнений експерт. – Як правильно зазначили у командуванні українських збройних сил, нам все одно, кого вбивати – мобілізованих чи кадрових російських військових, якщо вони прийшли на нашу землю як загарбники. Ми звертаємося до західних партнерів із проханням збільшити підтримку України озброєнням, боєприпасами, санкційним тиском на Росію. Яка однозначно закрила шлях для врегулювання конфлікту шляхом переговорів, зробивши крок до не тимчасової окупації материкової частини України, а анексії, як раніше зробила з Кримом. Що ж, значить вирішуватимемо все силою зброї".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Зеленського звернулися із закликом до мобілізованих росіян.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини