Головна Новини Суспільство Війна з Росією РФ готується до плану Б: чи буде спроба дипломатичного врегулювання
commentss НОВИНИ Всі новини

РФ готується до плану Б: чи буде спроба дипломатичного врегулювання

Навіть якщо мирні переговори відбудуться, вони не покладуть край війні

15 липня 2024, 06:57
Поділіться публікацією:

Керівник ГУР Міноборони Кирило Буданов в нещодавньому інтерв’ю натякнув на те, що загроза наступу окупантів з півночі повністю нікуди не зникла. Про що говорять ці заяви? Чи може бути так, що незважаючи на попередження розвідки по новому наступу росіян, невдовзі буде спроба дипломатичного врегулювання? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, проаналізувавши думки експертів.

РФ готується до плану Б: чи буде спроба дипломатичного врегулювання

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Росіяни будуть розтягувати нашу лінію оборони вздовж фронту

Керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко в ефірі Radio NV пояснив, про які загрози з півночі міг говорити голова ГУР Кирило Буданов.

"Якщо ми подивимося на напрямки нам відомі – Бєлгородська, Курська області, тобто кордони з Харківщиною і Сумщиною, то час від часу там активність ворога то збільшується, то зменшується. Станом на зараз є ризики атак з півночі. Вони присутні з північного сходу – це Курська, Брянська області, Бєлгородська область – зрозуміло, там ідуть бої на Харківщині. Мета цих атак – просто зайти, так як вони зайшли на Харківщині, і спробувати просуватися вглиб української території настільки, наскільки зможуть. Якщо не вдається, то тоді реалізується план Б", — зазначив експерт.

За його словами, план Б полягає в тому, що росіянам необхідно закріпитися на тих рубежах, які їм вдасться захопити та утримати, аби створити "санітарну зону", про яку говорив російський диктатор Володимир Путін.

"Яка мета цього може бути? Мета – якщо не вдається прориватися, розтягувати нашу лінію оборони вздовж фронту, створюючи нам проблеми і перешкоди. Ми тим самим будемо вимушені так само передислокувати наші війська, застосовувати там велику кількість БК, снарядів", — наголосив Мусієнко.

Військовий оглядач також відповів, чому російські окупанти можуть поводити себе активніше впродовж наступних тижнів, як попередив Буданов. На його думку, це може бути планом росіян на випадок, якщо їм не вдається просуватися на фронті, тоді їм треба розтягнути нашу лінію для того, щоб ми не могли перехопити ініціативу, коли ворог виснажиться або коли в нього почнуться системні проблеми і вони не зможуть далі наступати. Щоб ми не перехопили ініціативу, щоб ми не були в силах контратакувати, особливо там, де ми можемо зробити їм дуже боляче, саме для цього ворог намагається або буде намагатися проводити певні дії на півночі, на північному сході.

Росія не зацікавлена в переговорах і лише створює видимість готовності до них

Керівник Східної програми Польського інституту міжнародних відносин доктор Даніель Шеліговський в інтерв'ю Kyiv Post заявив, що для завершення війни України з Росією буде зроблена спроба дипломатичного врегулювання, і обидві сторони зараз готуються до переговорів. 

"На мій погляд, буде зроблено спробу дипломатичного врегулювання цього конфлікту. Зараз ми перебуваємо напередодні переговорів – і Україна, і Росія готуються до них. Переважно це пов'язано з майбутніми президентськими виборами у США. Обидві сторони створюють міжнародні коаліції, які підтримують їхнє бачення припинення війни", — заявив він.

За його словами, найближчим часом кожна зі сторін оцінюватиме свої сили і намагатиметься зміцнити власну позицію.

Після цього вони чекатимуть результатів виборів у США. Як вважає експерт, і Київ, і Москва розуміють, що після виборів у США на них будуть тиснути з метою ініціювати мирні переговори.

"Обидві сторони очікують, що в разі перемоги Дональда Трампа він спробує посадити їх за стіл переговорів. Тому кожна зі сторін уже зараз демонструє американським республіканцям свою готовність до переговорів і представляє підтримуваний міжнародним співтовариством план припинення війни", — говорить він.

Водночас, вважає експерт, Росія не зацікавлена в переговорах і лише створює видимість готовності до них. Однак цієї видимості готовності до переговорів може бути достатньо, щоб Трамп повірив, що діалог із росіянами можливий.

Читайте також на порталі "Коментарі" — не лише РФ та Білорусь: які із сусідніх країн вважають Україну головною загрозою.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини