Головна Новини Суспільство Війна з Росією Рейтинг найсильніших армій Європи. На якому місці Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

Рейтинг найсильніших армій Європи. На якому місці Україна

Україна потрапила в п'ятірку найсильніших армій на європейському континенті.

2 травня 2023, 20:00 comments17508
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

До списку найкращих армій Європи 2023 року потрапили військові сили Великої Британії, Франції, Італії, України та Польщі. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на аналіз Global Firepower.

Рейтинг найсильніших армій Європи. На якому місці Україна

Українська армія. Фото з відкритих джерел

Аналітичний ресурс Global Firepower складає кожного року оцінює армії світу за 60 різними показниками, зокрема чисельність військ, кількість літаків, танків, флоту та інших характеристик. Згідно з цим рейтингом найсильніша армія Європи знаходиться у Великій Британії. Українські війська займають четверту сходинку.

Велика Британія

Британія є членом НАТО та виділяє на армію понад 57 млрд доларів, що становить 2,1% ВВП. Острівна країна має понад 73 тис. бронетранспортерів, а флот військової авіації складається з 661 одиниці, зокрема тут враховані винищувачі, штурмовики та бомбардувальники. Активна чисельність військових сил становить 194 тис. осіб. До найвідоміших розробок Британії належать танки Challenger 2, бронетранспортери Mastiff, NLAW, ЗРК Starstreak та інша військова техніка.

Франція

На другому місці в Європі перебуває армія Франції. Військовий бюджет країни на 2021 рік становив 56,6 млрд доларів. Франція перебуває у топ 10 найсильніших армій світу за кількістю літаків – 1004, вертольотів – 438 та має понад 70 тис. бронетранспортерів. Активна чисельність армії становить 205 тис. осіб. Серед найпопулярнішої французької техніки можна виділити САУ CAESAR, танки Leclerc та винищувачі Rafale та Crotale NG.

Італія

Трійку лідерів найсильніших армій Європи замикає Італія. Черговий член НАТО виділяє на оборонну сферу 32 млрд доларів та займає високі позиції за кількістю літаків — 850, кораблів – 313, бронетранспортерів 68,5 тис. Серед італійського озброєння можна виділити танки C1 Ariete, бойові машини Centauro та Freccia та легкий БТР Puma. Спільно з Францією Італія виробляє протиповітряні системи ЗРК SAMP/T.

Україна

Єдина європейська країна, яка наразі не є членом НАТО, однак потрапила у список топ п’яти найсильніших армій Європи. Більшість військової техніки Україна отримала після розпаду радянського союзу, зокрема це понад 1890 танків, 37 тис. бойових машин, 953 одиниць самохідної артилерії, 312 літаків та іншої військової техніки. Після початку повномасштабного вторгнення українська армія активно переходить на використання техніки НАТО.

Польща

Польща розмістилась на п’ятому місці в Європі. Країна є членом НАТО та виділяє на свою оборону 22,3 млрд доларів. Польща має запас у понад 50 тис. бойових броньованих машин, 569 танків, а чисельність флоту військової авіації складає 459 одиниць. Найвідомішою польською зброєю є  самохідна гаубиця 155 мм калібру Krab. Більшість військового обладнання український сусід купує у своїх партнерів по НАТО, зокрема у США, Німеччини та Фінляндії. А також почали співпрацю з Південною Кореєю, у якої замовили 1000 танків К2.

До десятки найсильніших армій Європи також потрапили Іспанія, Німеччина, Греція, Швеція та Нідерланди. Переглянути список найсильніших армій Європи можна нижче:

Рейтинг найсильніших армій Європи. На якому місці Україна - фото 2

Слід зазначити, що армії Туреччини та Росії в рейтингу відносяться до азійського регіону.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про рейтинг армій світу за чисельністю військово-морського флоту.

Також "Коментарі" писали про рейтинг схвалення глобального лідерства США, Китаю та Росії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини