Головна Новини Суспільство Війна з Росією Реакція України, Росії та світу на масований ракетний удар: чого чекати далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Реакція України, Росії та світу на масований ракетний удар: чого чекати далі

Не варто сподіватися, що цей ракетний удар – разова акція, насправді це системний підхід до ведення тотальної геноціїдальної війни Росії проти України

11 жовтня 2022, 11:08 comments1177
Поділіться публікацією:

У вечірньому зверненні 10 жовтня, яке було записано на одному з місць влучення російської ракети у Києві, президент України Володимир Зеленський повідомив про наслідки ракетної істерики країни-агресора. За його словами, у понеділок по наших містах було випущено 84 російські ракети (удалося збити 43), запущено 24 безпілотники (збиті 13). Основні удари припали на об'єкти критичної інфраструктури (в основному енергетичні), понад 100 людей загинули, поранені чи травмовані. Що можна сказати через добу про реакцію України, Росії і світу на цей масований ракетний удар? Як події можуть розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Реакція України, Росії та світу на масований ракетний удар: чого чекати далі

Обстріл. Фото: з відкритих джерел

Нормальною реакцією Заходу було б надання Україні новітніх систем ППО, ракет більшої дальності для завдання ударів по противнику, антидронного купола

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик розмірковує так:

"Ті люди, які аналізували ситуацію, передбачали такі дії Росії. І удар по Кримському мосту – не причина для такої істерики Путіна, а лише привід. Більшість аналітиків, які стежать за розвитком ситуації, що особливо стосуються енергетики, в один голос стверджували, що буде спроба масованого ракетного удару по українській енергосистемі. Щоправда, прогнозували це ближче до опалювального сезону. Але він зазвичай починається у середині жовтня. Вийшло тижнем раніше".

За словами експерта, якби не було Кримського мосту, у Кремлі знайшли б інший привід завдати такого ракетного удару. Наприклад, просування ЗСУ у Херсонській області чи Запорізькій. Потоплене російське військове судно у Чорному морі. Все що завгодно.

"Не можна плутати причину зі слідством. І це треба всіляко транслювати на Захід, – упевнений Віталій Кулик. – Там склалося враження, що цей ракетний удар – разова акція, разова істерика Путіна. Це не так. Це системний підхід до ведення тотальної геноціїдальної війни Росії проти України. І ми спостерігаємо лише одну із фаз, далеко не кульмінацію. Швидше за все, подібні речі повторюватимуться".

Це, продовжує експерт, є викликом для нашої ППО, українського суспільства та для Заходу.

"Нормальною реакцією Заходу було б надання Україні (і Байден вже про це заявив) новітніх систем ППО, ракет більшої дальності для завдання ударів по противнику, антидронного купола. Це були б правильні симетричні відповіді, вважає Віталій Кулик. – А асиметричні – аж до надання Україні тактичних ядерних зарядів, щоб зняти загрозу будь-якого ядерного шантажу з боку країни-агресора. Я поки що не бачу такої готовності у наших партнерів. Хоча все може бути. Чудеса іноді трапляються. І ми на складах випадково можемо виявити неутилізовані ядерні боєзаряди".

Росія дотримуватиметься обраної тактики терору проти цивільного населення та об'єктів цивільної інфраструктури

На думку експерта Національного інституту стратегічних досліджень Артема Філіппенка, метою масової ракетної атаки насамперед був інформаційно-психологічний ефект.

"По-перше, російський диктатор мав довести своїм підданим, що він і надалі є альфа-самцем, здатним на жорстку відповідь. Після поразок у Харківській та Херсонській областях посилилася критика Путіна та його оточення з боку радикальних кіл. Відповідно, була потрібна демонстрація сили, бажано з максимальним візуальним ефектом. Казки генерала Конашенкова про сотні "знищених нацистів" вже не задовольняють російських радикальних імперців", – пояснює експерт.

По-друге, продовжує він, це спроба ударами по цивільній інфраструктурі зламати волю пересічних українців, які перебувають у тилу.

"Розрахунок простий – збільшити страждання простих українців та змусити їх тиснути на владу з метою якнайшвидшого припинення бойових дій. Росія програє на фронті і змушена застосовувати звичайний прийом усіх терористів — бити по цивільному населенню та цивільним об'єктам. Втім, судячи з реакції українців, цієї мети не було досягнуто", – зазначає Артем Філіпенко.

По-третє, це теж був сигнал Заходу і всьому світу, вважає він.

"На жаль, частково це агресорові вдалося. Бо у світових медіа ракетна атака Росії була представлена як помста за вибух на Керченському мосту, хоча масовані ракетні удари траплялися й раніше – і вони не були якоюсь "відповіддю" на дії з боку України. Загалом реакція Заходу була адекватна, – каже експерт. – Вона виявилася у намірах подальшої підтримки Україні. Більш конкретно, ми зрозуміємо все після зустрічі G7".

Артем Філіпенко звертає увагу, що, судячи з ракетних атак, що тривають, Росія дотримуватиметься обраної тактики терору проти цивільного населення та об'єктів цивільної інфраструктури.

"Путіну потрібні переговори щодо перегрупування військ, посилення військових потужностей та закріплення на тимчасово окупованих територіях, – наголошує експерт. – Від української держави сьогодні потрібна ще більша інформаційна робота як усередині країни, так і за її межами. Ключовий меседж, який потрібно постійно доводити – Росія не зупиниться, а перемир'я з нею сьогодні лише посилить ситуацію як в Україні, так і у світі".

Немає сумнівів, що Росія – це держава терорист

Політичний експерт, консультант з політичного та антикризового PR Тетяна Лупова наголошує, що світ підтримав Україну після страшних вчорашніх ракетних ударів по наших містах.

Так, американський лідер Байден пообіцяв продовжувати всебічну підтримку та нову потужну ППО. Німеччина заявила про передачу Україні першої системи протиповітряної оборони IRIS-T "найближчими кількома днями".

"Внаслідок вчорашнього акту тероризму від Росії, за останньою інформацією, вже 19 загиблих та понад 100 поранених. Серед загиблих – лікар дитячої лікарні Охматдит, яка рятувала онкохворих дітей. Її маленький син залишився сиротою. Пошкоджено багато житлових будинків та об'єктів інфраструктури. Українці зчепили зуби та продовжують боротися за свою свободу та незалежність. А росіяни у своїх пабликах радіють загибелі кожного українця, вони заражені бацилою тероризму. Немає сумнівів, що Росія – це держава терорист, – наголосила Тетяна Лупова. – Це слід зрозуміти у кожному куточку світу. Зрозуміти, визнати, вжити відповідних заходів реагування – і допомогти українцям перемогти ворога".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Захід задіяв ще не всі важелі для покарання Росії — чого боїться Путін.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини