Головна Новини Суспільство Війна з Росією Ракетний терор України: чи ризикнуть тепер США навісити на Росію тавро держави-терориста
commentss НОВИНИ Всі новини

Ракетний терор України: чи ризикнуть тепер США навісити на Росію тавро держави-терориста

Тепер значно зросли шанси, що США таки почують заклик президента України та визнають Росію терористичною державою

10 жовтня 2022, 14:04 comments3692
Поділіться публікацією:

У вечірньому зверненні 9 жовтня президент України Володимир Зеленський вкотре закликав визнати Росію, яка завдає ракетних ударів по мирним містам, державою-терористом на всіх рівнях. Сьогоднішній ракетний терор лише затвердився у цій думці. Тим часом до Конгресу США внесли законопроекти про визнання РФ державою-спонсором тероризму, а також визнання її дій в Україні – геноцидом. Які шанси, що Штати наважаться на жорсткіші заходи щодо Росії, яка продовжує цілеспрямовано знищувати мирне населення та критичну інфраструктуру України? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Ракетний терор України: чи ризикнуть тепер США навісити на Росію тавро держави-терориста

Обстріл Києва. Фото: з відкритих джерел

Вже очевидно, що Росія – це найбільше джерело тероризму у світі

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук розмірковує так:

"Росія продовжує проводити терористичні атаки на Україну. Але сьогоднішній їхній удар – це скоріше ознака розпачу та визнання власного безсилля. Думаю, керівництво РФ вже розуміє, що немає шансів виграти на полі бою, тому пустило в хід терористичні можливості. Світ має бачити цей терор та реагувати на нього відповідно. Потрібно нарешті офіційно визнати Росію державою-спонсором тероризму. Адже очевидно, що це найбільше джерело тероризму у світі".

Крім того, продовжує експерт, цивілізовані країни мають надати Україні достатню кількість систем ППО та іншої зброї, необхідної для перемоги.

"До цього вже неодноразово закликав президент України Володимир Зеленський. І у нинішній ситуації неможливо знайти аргументи проти цих закликів", – упевнений Петро Олещук.

За його словами, лише перемога України над російською терористичною державою здатна гарантувати мир.

"Відповідно, саме на цьому мають бути сконцентровані всі зусилля держав, які підтримують Україну. Визнання Росії державою-спонсором тероризму в цих умовах є лише фіксацією того, що існує на практиці, – наголошує політолог. – Звичайно, у США щодо цього немає єдиної позиції, і є аргументи проти визнання терористичного характеру РФ. Але що далі – то важче висувати якісь раціональні аргументи проти ірраціонального терору. Тому варто очікувати на непросте обговорення цього питання. Думаю, є всі підстави розраховувати, що в перспективі терористичний характер Росії буде визнаний офіційно".

Сьогоднішньою атакою на об'єкти критичної інфраструктури Росія збільшила ймовірність того, що її таки визнають державою-спонсором тероризму

Експерт Міжнародного інституту демократій, екс-командир 2-ї роти 24-го батальйону "Айдар" Євген Дикий вважає, що сьогодні шанси на визнання Росії державою-спонсором тероризму зросли. Хоча раніше, зазначає він, вони були не дуже високі. Тому що подібний крок викликав чималий опір – як із політичних, так із юридичних міркувань.

"Юридично ситуація така. Російська армія веде бойові дії на території України, зокрема, з порушенням законів ведення війни, міжнародного права. Але це не зовсім те, що закладено у поняття держава-спонсор тероризму. Там йдеться про спонсорування тією чи іншою державою тих чи інших терористичних утворень, які здійснюють теракти в інших країнах. Не йшлося про дії регулярних збройних сил", – пояснює експерт.

Але своїми діями, зокрема сьогоднішньою цілеспрямованою атакою на об'єкти критичної інфраструктури, Росія збільшила ймовірність того, що її таки визнають державою-спонсором тероризму, констатує Євген Дикий.

У Штатах порівнюють ситуацію з Карибською кризою

Аналітик Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко звертає увагу, що питання визнання РФ державою-спонсором тероризму має економічний та політичний вимір.

"Наслідки можуть торкнутися різних країн, включаючи союзників США. Погано на них вплинути. Адже з державою, яка отримала таке тавро, не можна торгувати. А європейці ще залежать від російських енергоносіїв", – зазначає аналітик.

Водночас, наголошує він, постійні обстріли громадянської інфраструктури України, а особливо масовий обстріл країни 10 жовтня ні чим іншим, аніж реальним тероризмом, назвати не можна.

"Важко остаточно прогнозувати, яка логіка переможе у США. Особливо за умов загроз застосування зброї масової поразки Росією. У Штатах порівнюють ситуацію з Карибською кризою, – нагадує Юлія Тищенко. – З огляду на те, що все вказує на намір РФ продовжувати ескалацію, вона цілком може отримати давно заслужені тавро".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Росія повністю закінчила оформлення анексії частини України: що тепер зробить Путін.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

10 жовтня 2022, 13:33

Згадали б сталінських дыдыв, якы звылнялы свыт, як вони бомбардували житлові квартали ФРГ у другу Світову. Звідкіля починається? Потім Афганістан українця Брежнева. Сирію, поки Україна вела бізнес з братами Росії. Як там з Кармою?


Новини