Головна Новини Суспільство Війна з Росією Ракетний терор РФ: як справляється Україна – чому Захід так і не надав необхідного озброєння
commentss НОВИНИ Всі новини

Ракетний терор РФ: як справляється Україна – чому Захід так і не надав необхідного озброєння

Замість того, щоб давати те, що реально потрібно Україні для якнайшвидшої перемоги, створюючи значну перевагу у всіх необхідних компонентах, це надається буквально «по щіпці», із зволіканнями та застереженнями

28 листопада 2022, 13:20 comments1178
Поділіться публікацією:

Під час вечірнього звернення 27 листопада президент Володимир Зеленський серед іншого сконцентрувався на стійкості українців – як на фронті, так і в тилу. І попередив, що російські терористи готують нові ракетні удари. Як з початку відвертого ракетного терору з боку РФ, який триває вже понад півтора місяця, себе проявили Україна та світ? Що не так із поставками нам сучасніших систем озброєнь? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Ракетний терор РФ: як справляється Україна – чому Захід так і не надав необхідного озброєння

ППО. Фото: з відкритих джерел

Вчини той самий колективний Захід відразу правильно, не було б такої кількості жертв в Україні

Головний економіст, керівник з економічних реформ Офісу простих рішень та результатів Ярослав Романчук міркує так:

"Українці, безперечно, – герої. Нація героїв. Країна, яка довела, що може чинити опір не лише військовому геноциду, не лише психологічно долати страшні трагедії, що сталися у Бучі, Маріуполі, інших містах, а також – енергетичному, тепловому геноциду. Коли, по суті, мільйонів українців позбавляють доступу до базових послуг".

У цей час, продовжує експерт, потрібно вживати екстрених заходів, щоб відновити всі необхідні служби. Формувати чіткі позиції нашим закордонним партнерами, які мають і трансформатори, і досвід відновлення енергетичних мереж.

"Певна робота тут ведеться, але потрібна чіткіша координація. Насамперед – штаб з економіки воєнного часу, якого, на жаль, досі немає. Це серйозна структурна помилка, яку держава досі не виправила, – вважає Ярослав Романчук. — Такий штаб слід створювати ще в лютому-березні. Тепер пожинаємо плоди… Якби такий штаб був, він міг би передбачати ті чи інші кроки агресора, готується до них, скорочуючи, мінімізуючи втрати країни від тих самих ракетних ударів по критичних об'єктах, включаючи енергетичні".

Щодо реакції світу, то експерт зізнався, що в нього часом навіть не вистачає слів, щоб давати оцінки такої беззубості, інертності того ж Заходу щодо цієї війни.

"Замість того, щоб давати те, що реально потрібно Україні для якнайшвидшої перемоги (найновіші системи ППО/ПРО, літаки, наступальне озброєння, максимально далекобійна артилерія), створюючи значну перевагу у всіх необхідних компонентах, це надається буквально "по щіпці", зі зволіканнями та застереженнями. Вчини той самий колективний Захід одразу правильно, якби він надав відразу все, що потрібно для відбиття російської агресії, для деокупації українських територій, не було б такої кількості жертв в Україні. І сам Захід не ніс би сотень мільярдів доларів витрат, – упевнений Ярослав Романчук. – Це простий економічний розрахунок, який західні еліти чомусь не можуть зробити. Скорочення термінів проведення війни на шість місяців дає колосальні вигоди у вигляді зниження цін на енергоресурси, на продовольство, дивідендів у вигляді нової (дієвої!) системи безпеки та нової архітектури світоустрою. Це все стало б можливим, якби Україні допомогли так потужно, як могли б... А Росію обклали санкціям, як могли б".

А насправді, з жалем наголошує економіст, ми продовжуємо випрошувати озброєння, літаки нам так і не дають, деякі системи ППО та ПРО – теж. З танками – проблеми. Росію визнали країною-спонсором тероризму, але не можуть вигнати із Ради безпеки ООН.

"Велика кількість питань до ефективності таких організацій як Червоний Хрест, МАГАТЕ. Глава останньої – Гроссі – дав обурливе інтерв'ю, в якому, говорячи про потенційну ядерну загрозу, фактично звинувачує у ній "дві сторони". Відверто скажи – Росія шантажує ядерною зброєю, ядерною катастрофою весь світ! Які дві сторони конфлікту? До якого рівня аморальності ще можна дійти? Я розумію, що Зеленському та хлопцям навколо нього – дуже складно. Замість однозначної та масованої підтримки ми бачимо з боку "закордонних партнерів" словесну, дипломатичну еквілібристику, яка точно не є адекватною реакцією на ті злодіяння, ті військові злочини, той геноцид, який творять в Україні рашисти. Треба бити на всі дзвони, використовувати будь-яких спікерів, блогерів, активістів на Заході, включаючи політиків, що виходять за рамки, але мають мільйони підписників, щоб знову і знову доносити до західної аудиторії: "Якщо хочете швидше знову жити стабільно-ситно-спокійно – допоможіть Україні швидше перемогти Росію! Дайте Україні більше зброї, дайте РФ – більше санкцій! Дивно, що економісти МВФ, Світового банку не можуть переконливо довести таку просту істину. Гаразд, ви не цінуєте, на жаль, життя українців. Але подумайте тоді через гроші – може, так дійде! Відсутність системного погляду на те, що відбувається з боку Заходу, мене неймовірно обурює", – зізнався Ярослав Романчук.

Захід не дає нам більше озброєння, бо його не влаштовує ситуація в Україні

Засновник "Студії Здорового Сенсу", підприємець, громадський діяч Павло Себастьянович констатує, що на трьох фронтах поки що – без змін.

"Якщо говорити про військовий фронт, то основна проблема там – недостатня кількість озброєнь, техніки, засобів індивідуального захисту. Постає раціональне питання – чому Захід нам не надає озброєння в такій кількості, щоб ми могли витіснити ворога зі своєї території, змусити Росію припинити агресію? Інтернет рясніє картинками законсервованого американського озброєння, яке могло б вирішити результат війни, але нам воно недоступне. Чого вичікує Захід? Можливо, що Україна з найбіднішої та найкорумпованішої держави Європи почне перетворюватися на країну ліберальної демократії. Заходу потрібна в цьому регіоні держава-плацдарм, держава-партнер з передбачуваними правилами гри, можливість інвестувати. Але Україна не робить навіть найменших кроків у цьому напрямку. Захід очікує, що Україна почне виготовляти своє озброєння на приватних підприємствах, але бачить, що виробництво дронів фінансують волонтери. І Заходу це незрозуміло", – вважає експерт.

Серйозні проблеми, з його слів, і на економічному фронті.

"Якщо почитати Телеграм-канал голови податкового комітету Гетьманцева чи Фейсбук міністра економіки Свириденка, то можна подумати, що ми давно живемо у правовій державі із вільною економікою, заваленою західними інвестиціями, дешевими кредитами. Але реальність показує сумну статистику, – зазначає Павло Себастьянович. – Сьогодні заблоковано роботу 50% усіх підприємств платників ПДВ. А точної кількості живих після такого "килимового блокування" ніхто не знає. Податкова на запити відповіді не дає. Кількість інспекторів перевищує кількість платників ПДВ, суди завалено позовами, податкова служба відмовляється виконувати рішення судів. Повне правове свавілля. І Захід все це бачить. Підприємництво завжди підтримується урядами розвинених країн А в Україні підприємництво оголошено класовим ворогом, з яким іде війна на знищення".

За словами експерта, незважаючи на війну, нікуди не подівся і корупційний фронт, який демонструє таку ж дивовижну стійкість, як Україна, відбиваючи російську агресію.

"Канал Бігус-інфо випустив кілька передач про нові призначення на ключові посади держави – в СБУ, прокуратуру, наглядові ради НБУ та націоналізованих підприємств. Все без змін, скрізь розставляються "свої". Практично жодних гучних розслідувань, жодних гучних справ не ведеться, – наголошує Павло Себастьянович. – Корупція, що кричить, у податковій службі зі зникненням сотень мільярдів грн податку на додану вартість нікого не цікавить. Протиправна конфіскація мільярдів грн із рахунків платників ПДВ нікого не цікавить. Судова реформа зупинилася, про що ми пишемо вже кілька років. То, можливо, навіть тому Захід не дає нам більше озброєння?".

Читайте також на порталі "Коментарі" — вантажні літаки РФ почали активно літати до Китаю: невже Пекін наважився допомагати Путіну у війні




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини