Головна Новини Суспільство Війна з Росією Рада закликає виключити Росію з FATF: чим це загрожує країні-агресору
commentss НОВИНИ Всі новини

Рада закликає виключити Росію з FATF: чим це загрожує країні-агресору

Репутація РФ може стати токсичною навіть для країн, які досі допомагають їй уникати відповідальності та санкцій

16 серпня 2022, 10:47 comments1033
Поділіться публікацією:

Верховна Рада ухвалила постанову №7622 про звернення до членів Групи з розробки фінансових заходів щодо боротьби з відмиванням коштів (FATF) з приводу вилучення Росії з числа членів FATF та внесення її до переліку країн з високим ризиком . Про що свідчить цей крок? Чим це загрожує країні-агресору? Чи наважиться FATF на це піти? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Рада закликає виключити Росію з FATF: чим це загрожує країні-агресору

Ізоляція Росії. Фото: з відкритих джерел

Виняток РФ із FATF поставило б її в один ряд із такими країнами-ізгоями як КНДР та Іран, які перебувають у "чорному списку" організації

Голова Українського аналітичного центру економіст Олександр Охріменко вважає, що було б добре, якби Росію виключили з FATF. За його словами, опинитися навіть у сірому списку FATF означає масу складнощів.

"Але в цьому випадку йдеться про держави, які готові співпрацювати з цією Групою щодо усунення недоліків у своїх режимах. Тобто взяли на себе зобов'язання усунути конкретні недоліки у визначені терміни. У "сірому списку" близько 20 країн – і там та ще компанія: Ботсвана, Гана, Зімбабве, Камбоджа, Пакистан, Сирія тощо, – розповідає експерт. – При цьому, виняток РФ з FATF, думаю, поставило б її в один ряд із такими країнами-ізгоями як КНДР та Іран, які перебувають у "чорному списку" організації (держави несуть підвищений рівень ризику, вони не дотримуються рекомендацій щодо протидії відмиванню грошей). і фінансування тероризму, тому FATF закликає міжнародне співтовариство вживати заходів у відповідь проти вищевказаних держав). А "заходи у відповідь" – це, як мінімум, означає, що фактично будь-який платіж, який йде з РФ або в РФ – піддається обов'язковій перевірці. Що надзвичайно ускладнить фінансові можливості Росії.

Але зробити це буде дуже складно, зазначає Олександр Охріменко. Він пояснює, що FATF – досить широка структура, до неї ходить близько 40 країн, а також такі міжнародні організації як Єврокомісія та Рада співробітництва арабських держав Перської затоки.

"І, якщо спробувати виключити РФ, низка країн різко заперечуватиме, – прогнозує експерт. – Навіть якщо США підтримають таке рішення, той же Китай може пригрозити за такого розкладу навіть призупиненням свого членства у FATF. Що нікому не треба".

Країнам Великої сімки нічого не заважає закрити Росії можливість впливати на діяльність суміжних міжнародних інституцій

Політолог-міжнародник, бізнес-аналітик Георгій Кухалейшвілі міркує так:

"Цей крок говорить про те, що Росія не відповідає стандартам FATF, яку започаткували країни Великої сімки (США, Великобританія, Німеччина, Італія, Канада, Франція, Японія). Діяльність РФ суперечить цілям цієї організації. Замість того, щоб відстежувати та запобігати фінансовим потокам терористів, російське керівництво витрачає державні кошти на терористичну діяльність в Україні, завдаючи ракетно-бомбових ударів по цивільній інфраструктурі та вбиваючи сотні цивільних. Замість того, щоб запобігати фінансуванню іншими країнами розробці зброї масового знищення, Росія сама вкладає мільярди рублів у створення нових ракет з ядерними боєголовками та загрожує Заходу їх застосуванням".

На думку експерта, якщо Росію виключать із FATF і включать до чорного списку ненадійних країн, то виникне привід для визнання РФ країною-спонсором тероризму владою США. А це створить додаткові підстави для запровадження нових санкцій. Виникне привід для заморожування активів російських олігархів у банках інших країн, які можуть бути використані для фінансування війни в Україні.

"Чи наважиться FATF виключити РФ – судити складно. Проти цього рішення каже те, що поведінка Росії стане менш передбачуваною, а вказані негативні наслідки для росіян все одно не зупинять військових дій в Україні. За це рішення говорить те, що РФ вже виключили з Великої вісімки у 2014 році через незаконну анексію Криму (після чого та знову стала Великою сімкою). Країнам Великої сімки нічого не заважає довести розпочате до кінця – і закрити Росії можливість впливати на діяльність суміжних міжнародних інституцій", – вважає Георгій Кухалейшвілі.

Читайте також на порталі "Коментарі" — вибухи не припиняються протягом години: що відбувається у Криму.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини