Головна Новини Суспільство Війна з Росією Путін такого не очікував: чому РФ невигідно затягувати війну в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Путін такого не очікував: чому РФ невигідно затягувати війну в Україні

Росіян все важче заманити в армію, щоб вони йшли воювати в Україну, пише видання The Hill

28 червня 2024, 20:14 comments3875
Поділіться публікацією:

Військові блогери та рядові солдати все частіше публікують докладні відео, які показують жахливі умови на фронті. Кадрові зміни в Міністерстві оборони Росії також вказують на офіційне визнання проблем, які суперечать кремлівській пропаганді, пише видання The Hill.

Путін такого не очікував: чому РФ невигідно затягувати війну в Україні

Окупанти

Одним із найяскравіших свідчень невдоволення росіян війною став рекламний щит, який нещодавно з'явився в Санкт-Петербурзі. Він пропонує записатися в армію та отримати виплату в 1,3 мільйона рублів, що дорівнює річному заробітку середнього росіянина.

Видання відзначає, важливо зазначити, що цей рекламний щит з'явився в другому за величиною місті Росії, де, як і в Москві, труни та протези не є частими явищами.

Жахи війни переважно зосереджені в бідних провінціях Росії, де 1,3 мільйона рублів – це зарплата за кілька років. Це свідчить про відчай Кремля у пошуку нових рекрутів.

Окрім того, додає видання, ще більш важливим є те, що два роки тому росіянам пропонували лише 200 000 рублів за вступ до армії. Відтоді ця сума зросла на 650%! Навіть з урахуванням інфляції це значне зростання, що свідчить про високий попит на солдатів і низьку пропозицію.

Інакше кажучи, відзначають журналісти, росіяни все більше не бажають служити. З огляду на понад 535 000 убитих і поранених та понад 1000 щоденних жертв, росіяни починають усвідомлювати, що їх використовують як гарматне м'ясо.

Ці зміни настроїв обіцяють погані новини для режиму і самого Путіна. Вони розраховували на те, що росіяни готові беззаперечно йти на смерть. Ентузіазм щодо війни був високим протягом перших місяців після вторгнення, але зменшився після відходу російських військ з Київської, Сумської, Чернігівської, Харківської та Херсонської областей.

З середини 2023 року фронт майже не рухався, а втрати росіян зросли майже вдвічі – з 600-800 осіб на день до щонайменше 1200-1400 осіб. Путін готовий обміняти життя росіян на кілька квадратних миль української землі. Проте росіяни починають прокидатися і виражати свою незгоду з безглуздою смертю.

Путін і його оточення опинилися у складній ситуації. Якщо вони припинять мобілізацію, то не зможуть перемогти Україну. Але якщо продовжать насильно мобілізувати солдатів, то зросте ризик дезертирства.

Видання відзначає, що ніхто не знає, коли настане переломний момент для раціональної втечі, але можна зробити два припущення.

По-перше, чим довше триватиме війна, тим імовірніше, що росіяни відмовляться воювати. Приплив добровольців вичерпується, а насильницька мобілізація виявляється контрпродуктивною. Час не на боці Путіна.

По-друге, якщо Росія зазнає великої поразки, солдати, ймовірно, покинуть свої позиції. Така поразка може бути будь-якою – від українського маршу на Москву (малоймовірно) до чергового насильницького відведення військ із частини окупованої території (ймовірно). Втрата всього або частини Криму була б особливо деморалізуючою.

The Hill відзначає, що мораль для України та її союзників проста: тримайтеся. Росіяни, яких очікують смерті, відмовляються вмирати, підкреслило видання.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, коли очікувати на пік російського наступу на фронті.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини