Головна Новини Суспільство Війна з Росією Путін готує нову катастрофу в Україні: експерт налякав прогнозом
commentss НОВИНИ Всі новини

Путін готує нову катастрофу в Україні: експерт налякав прогнозом

Росія готується влаштувати масштабну провокація на Запорізькій АЕС

6 серпня 2024, 19:40 comments3357
Поділіться публікацією:

Кремлівський диктатор Володимир Путін маніпулює МАГАТЕ, створюючи нову загрозу з ризиком інциденту на найбільшій атомній станції Європи. Диктатор може спричинити аварію гіршу за Фукусіму. Охолодження обладнання та ядерного палива на ЗАЕС окупанти не зможуть забезпечити, що може призвести до википання ставка-охолоджувача і перегріву активної зони, заявив начальник відділення аналізу безпеки Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки Дмитро Гуменюк в інтерв'ю "Новинам Приазовʼя". Він зазначив, що після підриву дамби Каховської ГЕС, російські окупанти готують нову катастрофу.

Путін готує нову катастрофу в Україні: експерт налякав прогнозом

ЗАЕС

Гуменюк застерігає, що на ЗАЕС збільшується кількість військових, що свідчить про ядерний терор з боку РФ. Якщо Росія перезапустить енергоблоки та під'єднає їх до своєї енергосистеми, катастрофа стане лише питанням часу.

"Підключення енергоблока в російську енергосистему – це для України вже буде сам по собі виклик. Зараз Україна з'єднується з енергетичною системою Європи і підключення Росії буде впливати безпосередньо навіть на енергетичну систему Європи. Це вже злочин. Щоб живити обладнання, охолоджувати ядерні реактори, Україна надає і без того дефіцитну електроенергію для забезпечення безпеки на Запорізькій станції. Якщо перезапустити навіть один енергоблок, то енергія, яка буде виділятися в ядерному реакторі, збільшиться в тисячі разів. Тієї води, яка є у ставку-охолоджувачі, буде недостатньо, щоб довготривало охолоджувати ядерне паливо, щоб довготривало охолоджувати обладнання. Це може призвести до википання ставка-охолоджувача і, в принципі, до розігріву активної зони, тому що не буде чим її охолоджувати. Це може мати набагато гірші наслідки, ніж зараз", – наголосив Гуменюк.

Він також зазначив, що існує дефіцит персоналу для експлуатації енергоблоків на ЗАЕС. Запорізька станція суттєво модернізована і відрізняється від російських, тому для її роботи потрібні спеціально навчені кадри.

Експерт попереджає, що невдалий запуск навіть одного енергоблока може спричинити наслідки на рівні аварії на Фукусімі, а радіаційне забруднення може поширитися за межі України і досягти Європи.

"На мою думку, світова спільнота показала, що вона не має жодного впливу на росіян щодо їхнього перебування чи вигнання з Запорізької станції. Тому тут тільки можна сподіватися на залишки їхнього (окупантів) здорового глузду, що вони не будуть це робити, тому що це небезпека буде не тільки для України і Європи, а також і для них", – додав Гуменюк.

Він зазначив, що головним викликом для світу є недопущення перезапуску реакторів. Запорізька АЕС буде у безпеці лише після звільнення території від окупантів та повернення під контроль України.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Росія уже готувала провокацію на ЗАЕС.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини