Головна Новини Суспільство Війна з Росією Путін думає над двома шляхами анексії в Україні – чого боїться Кремль
commentss НОВИНИ Всі новини

Путін думає над двома шляхами анексії в Україні – чого боїться Кремль

Поки продовжуються активні бойові дії немає жодної гарантії, що плани Кремля з фейковими "референдумами" вдасться реалізувати

22 липня 2022, 11:34 comments2628
Поділіться публікацією:

Росія має намір анексувати захоплені українські землі до середини вересня. За цей час окупанти готують так звані референдуми про їхнє приєднання до РФ. Про це повідомляє Вloomberg із посиланням на свої джерела. Експерти проаналізували цю інформацію спеціально для видання "Коментарі".

Путін думає над двома шляхами анексії в Україні – чого боїться Кремль

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Кремль орієнтуватиметься на те, що відбувається у військовому розумінні, наскільки Росії вдасться військово закріпитися на півдні та сході

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно припускає, що низка псевдореферендумів – лише один із сценаріїв подальшого розвитку подій.

"Не факт, що це станеться саме так, – вважає вона. – Наразі все залежить від військової логіки, яка домінує над політичною. Будь-який такий псевдореферендум не має значення, якщо немає військової переваги".

За словами аналітика, це не ситуація 2014 року, коли росіянам вдалося за допомогою тотальної пропаганди, чуток, фейків обдурити частину наших співгромадян (як сталося тоді на Донбасі, де повірили, що жити поза Україною, навіть як якась придумана республіка, може бути краще, ніж було до того).

"Зараз немає жодного українського міста, яке б зустрічало російських окупантів із квітами, вірячи у світле майбутнє з РФ. Тому сам собою такий політичний крок як псевдореферендум не буде дієвий, якщо у військовому сенсі РФ не закріпиться. Ну, а, якщо вигнати окупантів військовим шляхом, то всі ці фейкові референдуми не мають значення", – пояснює Олеся Яхно.

Отже, думає вона, Кремль орієнтуватиметься на те, що відбувається у військовому сенсі, наскільки йому вдасться військово закріпитися на півдні та сході. Виходячи з цього путінський режим і ухвалить рішення, чи переводити все в політичний формат за допомогою псевдореферендумів. Закріпившись у такий спосіб уже політично на захоплених військовим шляхом територіях.

"Зрозуміло, що такі псевдореферендуми, навіть якщо їх вдасться провести, зовні ніхто їх не визнає, як не визнають самі українці. У тому числі на окупованих територіях. Все це більше для внутрішньоросійського споживача, для тимчасового контролю за захопленими територіями. Ну, а поки що йдуть військові дії і є всі передумови очікувати, що ЗСУ перейдуть у масований контрнаступ, отримавши достатньо нового озброєння від партнерів, – констатує аналітик.

Кремлем розігрується карта "збирача руських земель"

Політолог, експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник наголошує, що дії РФ залишаються незмінними протягом уже кількох десятиліть. Спочатку відбувається військове захоплення територій, потім їм надається деякий квазіюридичний вигляд у формі плебісциту місцевого населення.

"З юридичної точки зору подібні до псевдореферендумів, "голосування" не несуть жодних юридичних наслідків. Бо порівняти це можна із виборами президента Польщі в'язнями Бухенвальда під дулами автоматів гестапівців. Але з огляду на те, як часто Росія робила подібні кроки, є велика ймовірність, що зробить це знову", – міркує політолог.

На його думку, подібне "голосування" на тимчасово окупованих територіях України країна-агресор може використати двома шляхами.

Перший – так створюється інструментарій для укладання певних домовленостей із Україною. Як було з т.зв. "ДНР" та "ЛНР. Мовляв, дивіться, є а-ля квазіреспубліки, які можуть бути у складі РФ, а можуть – і у складі України, але на певних умовах.

"Саме таку карту Кремль розіграв під час "Мінська-2", що призвело до створення так званої "дорожньої карти" повернення ОРДЛО до тіла України, але – на умовах РФ", – нагадує Микола Мельник.

Другий шлях (і він, схоже, підтримується російськими елітами) – це включення до складу РФ усіх тимчасово окупованих територій України. Наплювавши на всі міжнародні норми права (це в РФ вже ніхто не звертає уваги).

"Таким чином, – зазначає експерт, – розігрується карта "збирача руських земель" (хоч українські землі до цього не стосуються). Путін, мабуть, вирішив, що, якщо не розіграти якусь із цих карт, він політично програє. Якщо так станеться, розпочнеться потужний децентралізований рух регіональних еліт у РФ. Адже всі побачать, що центральна влада, яка засіла в Москві, не здатна досягати політичних завдань навіть у військовий спосіб. Тобто шлях псевдореферендумів з подальшим приєднанням тимчасово окупованих українських територій до Росії бачиться Кремлю як єдиний шлях виживання. І за російські нафтодолари таку політику путінського режиму можуть якщо не відкрито, то кулуарно підтримувати чимало політиків Старого світу".

Кирієнко продовжує посилати на окуповані території "парашутистів" з росії

Експерт Інституту постінформаційного суспільства, медіаексперт, заступник міністра інформполітики (2017-2019 рр.) Дмитро Золотухін пояснює:

"По суті, локомотивом політичних рішень щодо окупованих територій так і залишається перший заступник адміністрації президента росії Сергій Кирієнко. Після того, як у квітні місяці Кирієнко найняв Христину Потупчик для організації політичних комунікацій та ведення інформаційної діяльності в Донецьку, він фактично сконцентрувався на двох завданнях".

Перша – залучення російських політтехнологів для роботи на окупованих територіях, з метою створювати вигідну кремлю повістку в медіапросторі (але при цьому не дуже нервувати населення окупованих регіонів, яке продовжує чинити опір загарбникам).

"Проте, за свідченнями медіа та телеграм-каналів, російські політтехнологи не поспішають їхати під кулі, навіть за великі гроші, – зазначає експерт. – Тому Кирієнко намагається вирішити і друге завдання – а саме знайти виконавців волі кремля (тобто його особисто) серед проросійськи налаштованих українських маргіналів. Мені приходить маса повідомлень про колишніх алкоголіків та водіїв Uber, які різко перепрофілювалися на мерів та їхніх заступників".

Звичайно, ці люди не здатні налагодити роботу. Тому Кирієнко продовжує посилати на окуповані території "парашутистів" з Росії, розповідає Дмитро Золотухін.

Проте, продовжує він, кадровий голод та некерованість залишаються головними питаннями регіонів.

"То що провести якісь рішення у ЦВК та в Держдумі Кирієнка, звісно, ​​може. Але всім буде очевидно, що це повне фуфло", – резюмує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — мешканці окупованих міст дали Кремлю відповідь на підготовку до анексії (ФОТО).




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини