Головна Новини Суспільство Війна з Росією Путін чекає від Держдуми «узаконення» анексії українських територій: чим закінчиться авантюра
commentss НОВИНИ Всі новини

Путін чекає від Держдуми «узаконення» анексії українських територій: чим закінчиться авантюра

Держдума навіть не розмірковуватиме на тему правильності кроку з анексією, підігравши російському диктатору у підвищенні ставок у війні проти України

3 жовтня 2022, 13:25
Поділіться публікацією:

Після того, як російський Конституційний суд передбачувано "благословив" анексію українських територій, диктатор Володимир Путін вніс до Держдуми проекти законів "про прийняття до складу Росії так званих "ДНР", "ЛНР", а також Херсонської та Запорізької областей". Голосування, результат якого легко передбачити, відбудеться 3 жовтня. Як події можуть розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Путін чекає від Держдуми «узаконення» анексії українських територій: чим закінчиться авантюра

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Росія перейшла нові "червоні лінії" у війні із Заходом

Експерт з питань сектору оборони та безпеки Олег Старіков пояснює:

"Після 30 вересня, коли путін промовив у Георгіївській залі Кремля промову, яку можна називати "георгіївською" (за образом та подобою його мюнхенської промови 2007 року, коли на Мюнхенській конференції з безпеки їм фактично було заявлено про необхідність нового світопорядку), росія перейшла нові "червоні лінії" у війні із Заходом. Відповідно, війна на території України триватиме, за логікою російської влади, доки країна-агресор не вирішить поставлених завдань".

Першою фазою агресії, нагадує експерт, була спроба бліцкригу. Другою – війна на виснаження. Третя – нова стадія війни на виснаження, з підвищенням градуса (часткова мобілізація, анексія нових територій та, за російською логікою, "звільнення" їх).

"Так що Україні треба готуватися до тривалої війни, а нашим західним партнерам – до продовження, а можливо, й збільшення військової та економічної допомоги Україні, – каже Олег Старіков. — Юридичні, правові, економічні, політичні, військові наслідки того, що відбувається керівництво Росії вже не хвилюють. Вони, наголошую, перейшли усі "червоні лінії". І війна тепер йтиме до поразки однієї зі сторін. На жаль, світ рушив за "чорним сценарієм" – ескалацією, яка може призвести навіть до використання ядерної зброї. Причому Росія може піти на це не щодо України, а протистояння з НАТО. А саме – використовувати тактичну ядерну зброю на європейському театрі воєнних дій, але, наголошую, не обов'язково на території нашої країни".

Тільки посилення наших позицій, разом із нашими партнерами, може призвести до краху агресора

Керівник Фундації "Вища школа професійної політики" Олег Вострих не сумнівається, що після того, як "великий полководець і збирач земель російських" путін вніс у російську думу (яка давно вже не є самостійною гілкою влади, а лише оформляє закони хотіли "великого керманича" ") законопроекти про анексію українських територій – вони будуть одноголосно підтримані та оформлені до законів.

"Після такого тріумфу на Червоній Площі зігнаних на мітинг бюджетників та інших маргіналів, очікувати від думи інших рішень не доводиться, – упевнений експерт. – Офіційно узаконивши варварську анексію чужих територій, росія продовжить свою тужливу пісню про застосування ядерної зброї. Можливо, після перших проблем з мобілізацією та кількістю, що збільшується, повертаються назад у "чорних пакетах", Кремль введе військовий стан у прикордонних регіонах з Україною. Однозначно те, що мотивації призовники не мають".

На дипломатичному рівні, продовжує Олег Вострих, росія продовжить блокувати резолюції Ради ООН, які засуджують її військову агресію, вбивство мирних жителів та анексію українських територій.

"Звичайно, продовжуватимуться спроби представників країни-агресора через ООН та інші міжнародні дипломатичні майданчики вести пропагандистську роботу про "напад України на російські землі". Але реальних важелів впливу у російської дипломатії практично не лишилося, – зазначає експерт. – І тепер очікується лише продовження політики "гопника", який загрожуватиме Україні та всьому світу ядерною зброєю".

Газовий шантаж Європи та знищення трубопроводів в ЄС теж поки що не приносить необхідних Росії результатів. Зроблено ставку на холодну зиму та розгойдування соціальних протестів у Європі, пояснює Олег Вострих.

"Фінансуються радикальні партії по всьому світу – з метою розхитати підвалини ЄС та змусити піти на переговори за рахунок поступок щодо України. Навряд чи ця стратегія принесе успіх російському керівництву та щось змінить на полі бою. Але чекати від старого путіна, який втрачає владу, і його команди, можна чого завгодно, – попереджає експерт. – І лише посилення наших позицій спільно з нашими партнерами може призвести до краху агресора".

Україна продовжить деокупацію територій, причому активніше, ніж раніше

Військовий експерт, полковник запасу Сергій Грабський вважає, що з політичної точки зору спроба Росії юридично оформити анексію після псевдореферендумів не матиме жодного значення.

"Навіть такий потенційний союзник Росії як Сербія не визнала результатів цього фарсу. Все, що відбувається, має значення лише для внутрішньої аудиторії. Якій треба було показати хоч якісь "успіхи" після семи місяців вторгнення, – пояснює експерт. – Але у перспективі ці кроки, які, можливо, сприятимуть підвищенню рейтингу путіна, призведуть до великих проблем. Жодна цивілізована країна цієї анексії не підтримала та не підтримає. Такі рішення Кремля зміцнюють негативний образ чинного політичного режиму в Росії. І сприяють посиленню антипутінської коаліції, посилення санкцій проти країни-агресора. Тобто, замість того, щоб намагатися послабити санкції, путін і Ко заганяють себе в ще більш глухий кут".

З військової точки зору, продовжує полковник, також нічого не зміниться. Тому що Росія веде війну тими самими методами, що й раніше.

"Україна жодним чином не звертає уваги на незрозумілі політичні рухи, які робить РФ. Ми продовжуємо деокупацію територій, причому активніше, ніж раніше. Ми вже завдавали ударів по Криму – що зробила РФ у відповідь? До того ж, останніми місяцями війська агресора зазнали таких втрат, що фізично не можуть відновитися для проведення більш-менш активних бойових дій. А ймовірність ядерного удару я оцінюю у 1-2%", – зазначає експерт.

Що стосується мобілізації, яку в Росії оголосили півтора тижні тому, то це – процес, який розтягнутий у часі, наголошує Сергій Грабський. Потрібно зібрати людей, сформувати з них якісь підрозділи або поповнити наявні, чогось навчити.

"Це зазвичай займає від місяця до трьох. Тож моментального ефекту мобілізація не дасть. Крім того, росія явно не може собі дозволити розкіш діяти так, як припускають грамотні дії під час мобілізації. А саме – витратити значні часи, сили та кошти на формування більш-менш боєздатних підрозділів. Україна і світ, що все більше підтримує нас (підсилюються поставки зброї – як якісно, так і кількісно) не дають агресору часу на перепочинок. І Росія буде змушена діяти спішно. Кидаючи в полум'я конфлікту, що тліє, непідготовлені підрозділи, не маючи можливості сформувати ударні угруповання. А ми все це "гарматне м'ясо" перемелюватимемо. Так, у кількісному відношенні противник має перевагу. Але, наголошую, не має можливості зупинитися (ми постійно завдаємо ударів) і підготувати щось якісне, ефективне", – пояснює полковник.

При цьому, зазначає він, навіть такого роду мобілізація — це колосальні ресурси, які в Росії виснажуються.

"Зрозуміло, що набити казарми мобілізованим можна. Але їх треба взути, одягнути, обігрівати, нагодувати, навчити, озброїти. І на все це ресурсів у агресора не вистачає. Вже зараз бачимо по відеоматеріалах, що просочилися в загальний доступ, що у росіян – суттєві проблеми із забезпеченням та організацією навчального процесу тих, кого "ощасливили" повістками. Парадокс у тому, що навіть після того, як сім'ям мобілізованих почнуть масово приходити похоронки, російське суспільство, яке знаходиться в інформаційному вакуумі (у сенсі правдивої інформації, а не тотальної брехливої пропаганди), навряд чи прокинеться. Російська імперська система, яка збереглася, діє у парадигмі – поділяй та володарюй. Саме тому основний мобілізаційний удар наноситься по околицях. А середньостатистичному російському центру Росії все одно, що в Україні загинули тувинці, буряти, дагестанці і так далі. Наше завдання – це розуміти та перемелювати всіх окупантів, які топчуть українську землю", – констатує Сергій Грабський.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи може Туреччина після нової анексії відвернутися від РФ: про що говорять кроки Анкари у бік Києва.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини