Головна Новини Суспільство Війна з Росією Проблема не лише у потужностях: у ЄК назвали причину, що заважає постачанню мільйона снарядів Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Проблема не лише у потужностях: у ЄК назвали причину, що заважає постачанню мільйона снарядів Україні

Для постачання снарядів Києву на першому місці має бути політична воля, вважають у Єврокомісії

22 листопада 2023, 11:05 comments2852
Поділіться публікацією:

До березня 2024 року виробничий потенціал оборонних підприємств у Євросоюзі становитиме понад мільйон артилерійських снарядів. Водночас для передачі боєприпасів Україні потрібне відповідне рішення, якого поки що немає. Як повідомляє портал "Коментарі", таку заяву зробив єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон, пише "DW".

Проблема не лише у потужностях: у ЄК назвали причину, що заважає постачанню мільйона снарядів Україні

Снаряди. Фото: з відкритих джерел

Тьєррі Бретон зазначив, що він особисто відвідав військово-промислові компанії у 15 країнах ЄС. Після таких візитів він отримав гарантії, що до кінця 2024 загальна кількість боєприпасів складе навіть 1,3-1,4 мільйона снарядів.

Водночас, за його словами, "проблема полягає в ситуації з контрактами в цілому", оскільки близько 40% продукції залишає Європу і йде до третіх країн. А щоб усі вироблені боєприпаси були передані Україні, країни Євросоюзу мають віддати пріоритет виробництву саме для неї.

За словами єврокомісара, такою спочатку була його пропозиція, проте її не підтримала Рада ЄС.

"Ми крок за кроком будуємо європейський ринок оборони. Підписання контрактів дозволить прискорити наші постачання в Україну", — наголосив Бретон.

При цьому єврокомісар додав, що, крім усього, для поставок снарядів української арії на першому місці має бути політична воля.

Читайте також на порталі "Коментарі" — міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підтвердив озвучену раніше агентством Bloomberg інформацію, що обіцяного ЗСУ до весни-2024 мільйони боєприпасів від ЄС не буде. Щоправда, Кулеба запевняє, що справа тут не у зниженні політичної підтримки України, а у жалюгідному стані оборонної промисловості та складів ЄС. Тим часом канцлер Німеччини Олаф Шольц запевняє, що постачання зброї Україні здійснюватиметься стільки, скільки потрібно. Плюс – ЄС працює над програмою 50 млрд євро допомоги для України, яка блокується прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, який відверто підігрує Кремлю. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" ситуацію із підтримкою Євросоюзом нашої країни у війні проти Росії останнім часом, а також про перспективи такої підтримки.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини