Головна Новини Суспільство Війна з Росією Про що говорять заяви Макрона, Шольца та Данілова про Путіна – чи є надія на переговори
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять заяви Макрона, Шольца та Данілова про Путіна – чи є надія на переговори

Лідери ЄС, незважаючи на війну, що триває, все ще вірять, що є надія переконати Путіна способом комунікації

29 січня 2023, 14:25 comments1237
Поділіться публікацією:

Питання подальшої долі Путіна майже закрито, вже відоме ім'я наступника. Про це заявив у телевізійному ефірі секретар Ради Національної безпеки та оборони Олексій Данілов. У свою чергу президент Франції Емманюель Макрон і канцлер Німеччини Олаф Шольц мають намір продовжувати переговори з Путіним. Про що говорять усі ці заяви? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Про що говорять заяви Макрона, Шольца та Данілова про Путіна – чи є надія на переговори

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Про реальні переговори з Росією, як і про наступника Путіна зараз говорити зарано

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно вважає, що заяви Данілова, Макрона та Шольца – це передусім про підходи до переговорів.

"Країни ЄС дотримуються принципу, що, навіть якщо немає результатів у питаннях закінчення війни, все одно треба вести телефонні розмови з кремлівським лідером, намагатися переконати способом комунікації, що ця війна – безперспектива, що вона – трагічна помилка. Україна займає іншу позицію. Ми під постійними обстрілами, у нас щодня – руйнування та нові жертви. Ми живемо у війні. І розуміємо, що будь-які розмови про мир можливі лише після нашої військової перемоги. Особливо, коли РФ всіляко демонструє, що мир можливий лише, якщо Україна погодиться із статусом окупованих територій. Це точно не про переговори", – наголошує аналітик.

Тож, продовжує вона, різниця у підході Києва та Франції з Німеччиною до питання переговорів, а якщо глобальніше – до того, ЩО таке мир і ЯК до нього рухатися.

"Багато зусиль знадобилося Україні, щоб переконати Захід передати нам наступальне озброєння, ті самі танки. Деякі види наступального озброєння (літаки, далекобійні ракети) ми ще не отримуємо, але продовжуємо переконувати партнерів. Але головне вони вже зрозуміли – спочатку має бути наша військова перемога, максимальне повернення територій на полі бою, а потім – переговори з фіксацією цієї ситуації. Європа, майже через рік війни, погодилася з такою позицією України. Але продовжує говорити про необхідність пошуку дипломатичних та політичних засобів усе залагодити. Це абсолютно на приклад Європи, її традиційний підхід. І навіть якщо такі переговори не призводять до результатів, Захід вважає, що треба намагатись знову і знову", – пояснює Олеся Яхно.

На її думку, говорити про якихось наступників Путіна, як і про його усунення від влади, поки що зарано.

"Навіть якщо закінчиться активна фаза війни, постконфліктна ситуація, за прогнозами західних аналітиків, триватиме ще років п'ять – незалежно від того, що відбуватиметься у РФ. При цьому важливо розуміти, які там конфлікти можуть статися на рівні еліт (між ким і ким, за що), чи трансформується це потім на новий курс. Що відбуватиметься на рівні так званого "глибинного народу". Чи зможе він скинути нав'язані пропагандистами окуляри. Наскільки погіршиться економічна ситуація. Але всьому цьому мають передувати військові перемоги України, поразка російської окупаційної армії", – впевнена експерт.

"Зовнішня війна проти України так чи інакше продовжить впливати на російське суспільство, – пояснює Олеся Яхно. – І тут важливо, щоб змінилася поведінка РФ на міжнародній арені з погляду міжнародного права. За нинішнього режиму це навряд чи можливо. Незважаючи на хворобливі поразки, втрату ринків, політико-дипломатичну, економічну ізоляцію, що посилюється, в РФ триває мобілізація, не зникає мілітаристська риторика. Це підтверджує, що на нас чекають серйозні бої, контрнаступальні дії, які в результаті сформують умови для реальних переговорів".

Заяви Макрона і Шольца про необхідність продовжувати переговори з Путіним, якраз підтверджують, що він ще не списаний

Політолог Дмитро Воронков скептично ставиться до твердження, що питання переговорів безпосередньо з Путіним – закрите.

"Зрозуміло, що є якісь наступники, яких особисто він і затвердив. Але поки що не йдеться про зміну режиму, про зміну еліти, – пояснює експерт. – Якщо говорити про екстрену зміну лідера Кремля, наразі цього також не проглядається. Незважаючи на те, що він опинився в дуже складному становищі, остаточно питання з ним буде закрите лише у разі чергового провального наступу російських сил, який зараз активно готується. І ми зробимо все, щоб воно виявилося саме провальним. Тоді, гадаю, Путіна остаточно спишуть".

Але поки, наголошує політолог, про це не йдеться. І багато тут залежатиме від того, як розвиватиметься ситуація на фронті.

"Що стосується заяв Макрона і Шольца про необхідність продовжувати переговори з Путіним, як на мене, вони якраз підтверджують, що він ще не списаний, має вагу, розглядається лідерами ЄС як легітимний президент. Як людина, яка ухвалює рішення. Але все може змінитися в найближчі півроку, якщо ЗСУ забезпечать провал російського наступу і власний контрнаступ", – прогнозує Дмитро Воронков.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Leopard 2 підуть в Україну: про що говорить рішення Берліна — чи може змінитися ситуація на фронті.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини