Головна Новини Суспільство Війна з Росією Про що говорять тривожні сигнали зі США: чи не опинимося ми один на один з агресором
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять тривожні сигнали зі США: чи не опинимося ми один на один з агресором

Україні критично важливо вистояти наступний рік

7 грудня 2023, 16:40 comments3112
Поділіться публікацією:

Законопроєкт, який би гарантував виділення великого пакету допомоги для України та Ізраїлю, в черговий раз був заблокований американськими парламентаріями-республіканцями. Цього разу – у СенатіПричина та ж – республіканці хочуть пов'язати його з жорсткішими заходами щодо контролю над імміграцією на кордоні США з Мексикою, що йде врозріз із принципами демократів. На чергове блокування підтримки жорстко відреагував президент Джо БайденІ хоч залишається надія, що оновлений законопроєкт ухвалять до Різдва (до 25 грудня), ситуація неприємна. Особливо на тлі пробуксувань з допомогою України з боку ЄС, чому активно сприяє Угорщина, яка гальмує ще й нашу євроінтеграціюЕксперти проаналізували для порталу "Коментарі" ці тривожні тенденції.

Про що говорять тривожні сигнали зі США: чи не опинимося ми один на один з агресором

Сенат США. Фото: з відкритих джерел

Ми зараз стали розмінною монетою у політичних іграх

Політолог, партнер міжнародного комунікаційного агентства Good Politics Максим Джигун першопричиною все більш явних проблем із підтримкою України вважає те, що на Західній півкулі закінчується один політичний цикл – і починається наступний.

"А будь-які подібні зміни супроводжуються нестабільністю, бажанням дестабілізувати ситуацію окремими політичними гравцями. У багатьох країнах розгортаються виборчі кампанії, 2024-го очікують вибори керівництва Євросоюзу, президентські та парламентські вибори в СШАвибори у низці інших демократичних країн, які так чи інакше беруть участь у підтримці України. А опозиція традиційно пропонує ідеї, відмінні від тих, що пропонує чинна влада. І ми зараз стали розмінною монетою у таких політичних іграх. Відбувається це не через нелюбов до України, а через любов до влади окремих політичних діячів", – запевняє політолог.

На його думку, нещодавні вибори у Словаччиніу Нідерландахде до влади прийшли праві сили є ілюстрацією того, як деякі політики маніпулюють темами якості життя, європейських цінностей. І викликають у співгромадян неприязнь до тих речей, завдяки яким вони в принципі живуть у нормальних – комфортних – умовах.

"З огляду на вищесказане нам критично важливо вистояти наступний рік, – упевнений Максим Джигун. – Зберегти підтримку партнерів насамперед США та ЄС. Вплинути на те, хто прийде до влади у процесі тих чи інших виборів, ми не можемо, та й не маємо права. Тому важливо зберігати рівновагу, підтримувати дипломатичні відносини з усіма країнами демократичного світу".

Слід також розуміти таке, зазначає експерт. Незважаючи на те, хто виявиться переможцем у майбутніх політичних забігах, і США, і ЄС на законодавчому рівні влаштовані так, що запропонувати абсолютно відмінну від тієї, що є траєкторію їх розвитку не зможе ніхто.

"Там працюють механізми стримувань та противаг, – пояснює Максим Джигун. – Всупереч амбіціям та передвиборній риториці окремих діячів. Підтримку можуть скоротити, пригальмувати. Але не повністю припинити. Тим більше, що перемога певної політсили на виборах не гарантує, що вона керуватиме країною. Формування коаліції часом відбувається і без переможця парламентських перегонів".

Міжнародні партнери не залишать Україну

Економіст, член товариства фінансових аналітиків, екс-член Ради НБУ Віталій Шапран закликає ставитись до затримки голосування щодо допомоги Україні в США з повагою – як до внутрішнього політичного процесу країни-партнера.

"По-перше, у США листопад та грудень – це місяці традиційних бюджетних дебатів, які іноді навіть трохи не доводили до технічного дефолту. Ця традиція в Конгресі та Сенаті нині торкнулася і України, і Тайваню, і Ізраїлю. По-друге, парламентські традиції у США передбачають переконання опонентів у дискусіях. І навіть, якщо є перевага за законопроєкт у 1-2 голоси, вони не поспішають ставити його на голосування, а намагаються набрати впевненішу більшість", – пояснює експерт.

Він наголошує, що Україна має певний фінансовий запас ЗВР (золотовалютні резерви) на 7-8 місяців фінансування імпорту, підтримку МВФ, Світового банку, урядів інших країн.

"Тому я абсолютно впевнений, що наші міжнародні партнери не залишать Україну один на один з агресором – і допомога буде продовжена. Інша справа, – зазначає Віталій Шапран, – що зараз проросійські ЗМІ намагаються подати внутрішній політичний процес у США та ЄС як відмову від допомоги Україні, хоч це зовсім не відповідає дійсності".

Число зовнішніх інспекторів продовжить збільшуватися

Політолог Володимир Цибулько міркує так:

"Кінець року завжди присвячується формуванню тенденцій наступного року. І ця тенденція зараз, на жаль, на втрату зовнішньополітичної ініціативи Банкової".

Тому, прогнозує експерт, Україна отримає підтримку лише під жорсткі правила, прописані правлячій групі – зовнішніми донорами.

"Про це, зокрема, свідчить запровадження уповноваженого США щодо економічної діяльності в Україні. І кількість таких зовнішніх інспекторів тільки зростатиме!", – упевнений політолог.

На його думку, це вимушений крок. Оскільки демократичної зміни влади за умов війни провести неможливото задля збереження довіри партнерів слід насичувати українські владні структури зовнішнім інспекторам. Саме для прискорення євроінтеграційних процесів.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи справді Захід не здатний поставити на місце Путіна та Ко: що чекає на Україну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

7 грудня 2023, 16:58

Якби Україна була справді важливою одержимому Байдену, він би знайшов компроміс. Але він тільки на словах підтримував перемогу України, а насправді прирівняв страшну війну з невеликою мігрантською кризою. Як агробариги і автобариги прирівняли важливість своїх прибутків до можливості перемоги. Як навчальне питання Угорщини проміняли на можливість отримувати допомогу Євросоюзу, отримати членство у Євросоюзі і НАТО. Україна просто стала витратним матеріалом для розкрадання юдеями.


Новини